Linkuri accesibilitate

Mandat flexibil | PNL nu a decis dacă face guvern cu PSD sau cu USR. Spre cine înclină balanța


După 12 zile, fostul premier Florin Cîțu a flexibilizat mandatul de negociere al PNL. Partidul va discuta formarea unui guvern și cu PSD, și cu USR. Florin Cîțu nu se consideră vinovat de criza politică prelungită.
După 12 zile, fostul premier Florin Cîțu a flexibilizat mandatul de negociere al PNL. Partidul va discuta formarea unui guvern și cu PSD, și cu USR. Florin Cîțu nu se consideră vinovat de criza politică prelungită.

Premisele pentru obținerea majorității parlamentare care să asigure învestirea viitorului guvern sunt altele după ședința Biroului Politic. Florin Cîțu a anunțat că PNL va negocia și cu PSD, și cu USR, dar nu s-a trasat o direcție clară. Opiniile sunt împărțite în PNL.

Nicolae Ciucă și-a depus mandatul luni seara după ce a devenit evident că negocierile pentru asigurarea unei majorități parlamentare au eșuat. În ședința de marți seara nu s-a discutat despre numele premierului cu care PNL se va duce la consultările de la Cotroceni.

„Nu avem o discuție despre premier. La negocieri vom merge ca premierul să fie al PNL, după care vom discuta detalii. Președintele României este cel care desemnează premierul. PNL poate să meargă cu o propunere, dar desemnarea vine de la președinte”, a spus Cîțu.

Din echipa de negociere vor face parte președintele, 4 prim-vicepreședinți și secretarul general al PNL, adică Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu și Dan Vâlceanu.

La ședința Biroului Politic Național au fost prezenți liderii de filiale care și-au spus opinia despre cele două variante pe care PNL le are în față: guvernare cu PSD sau refacerea coaliției cu USR.

Cu mandatul flexibilizat, echipa de negociere va discuta atât cu PSD, cât și USR și în funcție de felul în care vor decurge negocierile se va lua o decizie finală tot în BPN.

Taberele sunt împărțite, liderii filialelor din Alba, Sibiu și Cluj ar vrea un guvern cu PSD, în timp ce Bucureștiul (sector 6), Dâmbovița, Giurgiu și Teleorman ar vrea cu USR, spun surse participante la ședință pentru Europa Liberă.

Principalul argument al celor care susțin o guvernare PNL-PSD este că aceasta va funcționa cu mai puține fricțiuni decât una cu USR, relațiile cu acest partid fiind deteriorate. În plus, majoritatea cu PSD ar fi mai stabilă decât cea asigurată de USR după plecarea celor 12 parlamentari din jurul lui Ludovic Orban.

Acest argument nu stă însă picioare, pentru că Ludovic Orban și cei 15 parlamentari care au părăsit grupul PNL au anunțat clar că se opun unei alianțe cu PSD, pentru că asta ar însemna un nou USL, și susțin refacerea coaliției cu USR. Deci, este probabil ca grupul Orban să voteze un guvern PNL-USR-UDMR, păstrându-se astfel vechea majoritate.

Florin Cîțu și Dan Vîlceanu ar susține refacerea coaliției cu USR, deși ei sunt cei care s-au opus până acum acestei formule. Cîțu nu a pierdut nici o ocazie să atace vehement USR și să-l acuze că a dărâmat guvernul, o dovadă de „iresponsabilitate”. Tot Florin Cîțu este cel care ar fi refuzat să-i acorde lui Nicolae Ciucă mandat să negocieze cu USR deși acesta ar fi solicitat, așa cum a arătat Europa Liberă.

Dan Motreanu l-a acuzat pe Florin Cîțu că este vinovat pentru criza politică prin care trece România, opinie întărită și în fața jurnaliștilor.

Dar Florin Cîțu nu se consideră vinovat. „Criza politică a fost generată de alte partide, nu mă consider vinovat”.

PSD vrea la guvernare dar să ia caimacul

Marcel Ciolacu a anunțat oficial că PSD este dispus să intre la guvernare alături de PNL. Problema este însă legată de pretențiile social-democraților care cer jumătate dintre ministere, unele cheie - Finanțele, Sănătatea, Internele, Munca, Finanțele și Fondurile Europene - plus șefia Camerei Deputaților. Ba chiar ar vrea să solicite și premierul.

Semnalele că lucrurile s-ar putea îndrepta în această direcție nu au lipsit. Cel mai important este alegerea lui Sorin Grindeanu președinte interimar la Camera Deputaților, lucru posibil pentru că liberalii s-au abținut de la vot.

Încântat de rezultat, Grindeanu și-a arătat entuziasmul pentru intrarea la guvernare alături de PNL. „Dacă ne cheamă în Modrogan, mergem în Modrogan!”, a spus el.

Întrebat în ce măsură s-a schimbat PSD față de momentul OUG 13 și dacă PNL își menține acuzele pe care le-a adus partidului de atunci încoace, Florin Cîțu a evitat un răspuns tranșant.

„Nu vom modifica nimic din ce am susținut tot timpul, o guvernare liberală. Reformele sunt toate în PNRR. Îi asigur pe români că orice guvernare vom face nu vom abandona de la obiectivele noastre”.

USR pune aceeași condiție: PNL are de ales

De partea cealaltă, USR reiterează faptul că este dispus să participe la refacerea coaliției și să intre la guvernare alături de PNL. Condiția este aceeași: PNL să aleagă oficial între PSD și USR, pentru că nu poate negocia la două capete. Dacian Cioloș a atras atenția că o alianță PNL-PSD ar fi una „toxică”, o „hoție din banii publici pentru baronii locali”.

„Am crezut ieri că există o șansă pentru refacerea coaliției de modernizare. Din păcate, în ultimele ore vedem că intenția unor lideri PNL e de a se arunca în brațele PSD și reformarea unei frății a partidelor vechi”, a declarat marți Cioloș.

Iohannis l-a răzgândit la telefon pe Cîțu

Luni, cu o zi înainte ca Nicolae Cîțu să se prezinte la audierile din parlament cu guvernul minoritar, președintele Iohannis i-a sunat pe Florin Cîțu și pe prim-vicepreședinții PNL și le-a cerut să-și schimbe poziția în sensul demarării negocierilor cu PSD sau USR. Guvernul nu are nicio șansă să fie învestit, le-ar fi spus el potrivit surselor citate de G4Media. Șeful statului i-a prevenit pe liderii liberali că dacă guvernul Ciucă este respins se deschide drumul spre alegerile anticipate, nefiind exclus ca PSD să sesizeze Curtea Constituțională ca să-l oblige să dizolve parlamentul. Iar la anticipate, PNL va obține un rezultat slab.

Sub presiunea liderilor, Cîțu a convocat seara Biroul Executiv și Nicolae Ciucă și-a depus mandatul. Trecuseră 11 zile de când fusese desemnat de președintele Iohannis să formeze guvernul.

În toată această perioadă, generalul (r) Ciucă a fost legat de mâini și de picioare de mandatul primit de la partid care îl obliga să negocieze exclusiv un guvern minoritar PNL-UDMR, formulă pe care PSD și USR au refuzat-o. Florin Cîțu s-a arătat inflexibil, deși declarațiile sale au fost lipsite de coerență și au create confuzie. De exemplu, joia trecută a declarat că se poate reface coaliția și USR poate reveni în guvern, pentru ca vineri să-și reevalueze propria poziție și să insiste tot pe guvernul minoritar.

Surse din partid susțin că Florin Cîțu urmărea de fapt ca guvernul Ciucă să nu fie învestit, sperând că el va fi desemnat premier interimar.

Cert este că a trecut o lună de la căderea guvernului Cîțu în urma moțiunii de cenzură și criza politică este încă departe de a se fi terminat. Aceasta în contextul în care guvernul interimar are puteri limitate și nu poate da ordonanțe de urgență în plin val patru al pandemiei de Covid.

Deși numărul de infectări a scăzut ușor, cel al deceselor se menține extrem de ridicat. Marți s-a înregistrat un alt record negativ- 574 de oameni au murit în 24 de ore. Spitalele sunt arhipline iar în secțiile de Terapie Intensivă nu mai sunt paturi. Media deceselor în Româmia este de aproape 60 de ori mai mare decât în Portugalia, care are acoperire vaccinală peste 90%, a anunțat marți coordinatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță.

XS
SM
MD
LG