Linkuri accesibilitate

Marcel Vela: S-ar putea crea o Agenție pentru situații de urgență


Marcel Vela, ministrul de Interne, lucrează la un proiect de reorganziare

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni, că sistemul de urgență ar putea fi îmbunătățit prin crearea unei Agenţii Naţionale pentru Situaţii de Urgenţă, discuțiile fiind la început și nu au vizat încă reconfigurarea funcţiilor de conducere din Minister.

Reorganizarea Ministerului am început-o de jos în sus, încă nu am discutat, pentru că secretarii de stat sunt în subordinea premierului. Încă nu am discutat despre reconfigurarea funcţiilor de la conducerea Ministerului, funcţiile publice care ţin de zona politică”, a răspuns Marcel Vela la întrebarea dacă modificările presupun și dispariţia funcţiei de secretar de stat specializat pentru situaţii de urgenţă, deţinută de Raed Arafat.

Vela a spus că decizia privind crearea unei Agenţii Naţionale pentru Situaţii de Urgenţă va fi luată în urma unei dezbateri publice, scopul fiind îmbunătățirea sistemului prin punerea „sub o singură umbrelă” a tuturor activităţilor și factorilor responsabili.

Trebuie să gândim, şi chiar şi cei de la Departament sunt de acord că acum, poate, acest management al situaţiilor de urgenţă este puţin dispersat şi la Ministerul de Interne, şi la Ministerul Sănătăţii", a declarat Marcel Vela.

La ultima videoconferință cu prefecții din anul 2019, Marcel Vela a avut o discuție tensionată cu Raed Arafat, secretar de stat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Marcel Vela l-a întrebat pe Raed Arafat de ce nu pot zbura pe timpul nopții toate elicopterele SMURD, fără să îl lase pe secretarul de stat să răspundă.

Un copil putea să moară din organizări de acest gen, subiective. Mor oameni în România din cauza asta. Ce-ați făcut timp de 20 de ani?”, a întrebat Vela.

După videoconferință, Raed Arafat a postat pe contul de Facebook răspunsuri la întrebările ministrului Vela, susținând că toate elicopterele SMURD pot executa misiuni noaptea dacă pilotul comandant este pregătit pentru asta și că nu toate elicopterele SMURD sunt funcționale 24/24 ore, pentru că nu sunt suficienți piloți.

Săptămâna trecută, Marcel Vela, a declarat că a discutat cu patru piloți rezerviști și că aceștia au acceptat să revină în sistem pentru a lucra pe elicopterele SMURD, astfel încât acestea să zboare și noaptea.

În conferința de presă de luni, 6 ianuarie, Marcel Vela a fost însoțit de secretarul de stat Raed Arafat.

La începutul lunii decembrie, Marcel Vela a declarat că va decide soarta lui Raed Arafat „într-o săptămână”, dar nu a mai revenit asupra acestui subiect.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG