Linkuri accesibilitate

Ministerul de Interne apelează la piloți rezerviști pentru ca elicopterele SMURD să zboare și noaptea


Ministrul de Interne Marcel Vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că a discutat cu patru piloți rezerviști și că aceștia au acceptat să revină în sistem pentru a lucra pe elicopterele SMURD.

"Toți patru au peste 1.000 de ore de zbor și pot îndeplini condiția de comandant de aeronava SMURD, astfel încât elicopterele SMURD din Iași, Arad, Craiova și Constanța să poată executa misiuni de noapte pentru salvarea pacienților sau celor accidentați", a declarat Marcel Vela. Este vorba despre generalul Ioan Cristinel, comandorul Neculai Chiriță, comandorul Emil Bucurescu și comandorul Puiu Ștefan.

Ministrul va propune și un proiect de lege prin care toate orașele să poată amenaja locuri de aterizare și decolare pentru aeronavele SMURD.

În conferința de presă, Marcel Vela a fost însoțit de secretarul de stat Raed Arafat.

La ultima videoconferință cu prefecții, din 31 decembrie 2019, Marcel Vela a avut o discuție tensionată cu Raed Arafat, secretar de stat, coordonatorul departamentului pentru Situații de Urgență. Marcel Vela l-a întrebat pe Raed Arafat de ce nu pot zbura pe timpul nopții toate elicopterele SMURD, fără să îl lase pe secretarul de stat să răspundă.

Un copil putea să moară din organizări de acest gen, subiective. Mor oameni în România din cauza asta. Ce-ați făcut timp de 20 de ani?”, a întrebat Vela.

După videoconferință, Raed Arafat a postat pe contul de Facebook răspunsuri la întrebările ministrului Vela, susținând că toate elicopterele SMURD pot executa misiuni noaptea dacă pilotul comandant este pregătit pentru asta și că nu toate elicopterele SMURD sunt funcționale 24/24 ore, pentru că nu sunt suficienți piloți.

Dacă luăm ce s-a realizat în aviația SMURD în ultimii 20-22 ani, am început cu un singur elicopter închiriat de la Transgaz la Târgu Mureș în 1999 care deservea toată țara și am ajuns la baze aeriene de salvare cu elicoptere moderne la Mureș, București, Iași, Constanta, Galați, Arad, Craiova și Jibou, ultima fiind operațoinalizată în 2019. Există și un elicopter utilizat în zona Delta Dunării pentru evacuarea pacienților din zonele izolate deservit de doi paramedici”, a explicat Arafat în postarea amplă cu 9 puncte.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG