Linkuri accesibilitate

VIDEO Marile puncte de ciocnire între SUA și China


Cresc tensiunile diplomatice între SUA și China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00

Cresc tensiunile diplomatice între SUA și China

Închiderea consulatului chinez din Houston este doar cel mai recent dintr-un lung șir de puncte de tensiune între Washington și Beijing.

Administrația americană a decis închiderea consulatului Chinei din Houston, iar secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că decizia a fost luată pentru că Beijingul „fură” proprietate intelectuală. Tensiunile dintre SUA și China s-au făcut însă remarcate de-a lungul timpului în mai multe domenii.

Coronavirus

Președintele Donald Trump a acuzat China de lipsă de transparență în legătură cu noul coronavirus, care a apărut prima oară în orașul chinez Wuhan, la finalul anului 2019. Trump se referă în mod regulat la noul coronavirus ca la „virusul Chinei”.

Președintele american a mai spus că oficialii chinezi „și-au ignorat obligațiile de a raporta” către Organizația Mondială a Sănătății, în legătură cu virusul care a ucis deja sute de mii de oameni. El a mai acuzat China că a făcut presiuni la ONU.

China susține că a fost transparentă în legătură cu focarul de Covid-19, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a respins acuzațiile lui Trump, cum că ar fi promovat „dezinformări” chineze despre virus. SUA plănuiesc să se retragă din OMS în 2021.

Comerțul

Administrația Trump a început să crească tarifele pentru importurile din China, care este cel mai mare partener comercial al SUA, încă din 2018. Mișcarea face parte dintr-un plan de a forța China să reducă subvențiile pentru fabricile de stat, dar și condițiile dure pentru companiile americane din China.

După mai mult de un an de impuneri de taxe din partea ambelor state, care au dus la încetinirea creșterii economice, SUA și China au semnat un acord comercial în ianuarie 2020, prin care s-a reunțat la niște taxe, dar care nu rezolvă marile probleme.

Beijingul a fost de acord să crească importurile de produse americane cu 200 de miliarde de dolari în doi ani. În același timp, autoritățile americane fac demersuri la companii, pentru a-și muta procesele de producție din China.

Marea Chinei de Sud

SUA acuză China că încearcă să clădească un „imperiu maritim” în această mare plină de resurse energetice. Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan și Vietnam se opun pretenției Chinei de a avea jurisdicție pe 90% din această mare.

Secretarul de stat Mike Pompeo a denunțat aceste pretenții ilegale ale Chinei și a acuzat Beijingul că duce „o campanie de bullying”.

Hong Kong

China și SUA au avut divergențe legate și de protestele pro-democrație din Hong Kong și de impunerea unei noi legislații privind securitatea, de către Beijing.

Președintele Trump a semnat un ordin executiv prin care a pus capăt tratamentului economic preferențial pentru Hong Kong, lucru care i-a permis să impună sancțiuni și restricții de vize oficialilor chinezi și instituțiilor financiare care sunt implicate în punerea în aplicare a legii controversate.

Uigurii

SUA au impus sancțiuni unor oficiali chinezi, companii și instituții, în legătură cu încălcarea drepturilor omului, în cazul tratamentului la care este supusă minoritate musulmană uigură din provincia vestică a Chinei, Xinjiang.

China a fost acuzată că a construit complexuri pe care le numește „centre vocaționale de antrenament”, unde sunt aduși uiguri, cu scopul declarat de a elimina extremismu și a-i învăța pe oameni noi meserii.

Jurnaliștii și studenții chinezi

SUA au început să trateze mai multe instituții media chineze de stat drept ambasade străine și au redus numărul jurnaliștilor care au voie să lucreze în SUA, pentru aceste publicații, de la 160 la 100.

Reacția Chinei a fost să expulzeze câteva zeci de corespondenți americani ai marilor publicații din SUA, iar patru instituții de presă americane au fost solicitate să dea detalii despre operațiunile lor din China.

În luna mai 2020, SUA au introdus restricții pentru vizele acordate studenților chinezi, despre care se crede că au legături cu armata chineză.

Huawei

Compania IT chinezească a fost pusă pe lista de „entități” a Departamentului de Comerț al SUA, din 2019, din cauza unor riscuri de siguranță națională. Washington a acuzat compania că a încălcat sancțiunile impuse de SUA Iranului și că își poate spiona clienții. Huawei a respins acuzațiile.

Prezența companiei pe această listă i-a redus drastic accesul la componente și programe pe care le lua de la furnizori din SUA.

Reacția Huawei a fost că SUA vor să îi limiteze creșterea, pentru că nicio companie americană nu ar oferi tehnologie la un preț atât de competitiv. Demersurile SUA au convins mai multe țări să nu mai lucreze cu Huawei.

Coreea de Nord

Deși ambele țări vor ca regimul din Coreea de Nord să renunțe la armele nucleare, ele nu se înțeleg nici pe această temă. Washington a acuzat China că a încălcat sancțiunile ONU impuse Coreei de Nord. China ar vrea să renunțe la unele sancțiuni, iar SUA se opun.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a întâlnit cu Donald Trump de trei ori, dar nu există progrese în demersul de a convinge Coreea de Nord să renunțe la armele nucleare, în timp ce Pyongyang vrea ridicarea sancțiunilor.

XS
SM
MD
LG