Linkuri accesibilitate

Mark Gitenstein: Rusia face permanent eforturi pentru dezbinarea UE și îndepărtarea ei de SUA


Fostul ambasador al SUA, Mark Gitenstein, a fost audiat marți în Senatul american după ce a fost nominalizat de președintele Joe Biden la funcția de ambasador al SUA la UE
Fostul ambasador al SUA, Mark Gitenstein, a fost audiat marți în Senatul american după ce a fost nominalizat de președintele Joe Biden la funcția de ambasador al SUA la UE

Fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, nominalizat în luna aprilie a acestui an de președintele american Joe Biden pentru funcția de ambasador al SUA la Uniunea Europeană, a fost audiat marți în Senatul american.

„Sunt profund onorat de nominalizarea președintelui Biden”, a spus Mark Gitenstein.

Colaborator al președintelui Biden încă de la începuturile carierei sale politice, Gitenstein s-a alăturat echipei de la Senat a actualului președinte încă din anii 70, pentru ca patruzeci de ani mai târziu să devină ambasador al SUA în România, în timpul administrației Obama-Biden, între 2009 și 2012.

De altfel, fostul ambasador a invocat această experiență pe care a avut-o în România în mai multe rânduri, atât în declarația sa de marți în fața Senatului american cât și în întrebările care i-au fost adresate cu privire la provocările funcției la care aspiră.

Gitenstein a făcut recurs la trecutul românesc al familiei sale și a invocat sprijinul pe care-l are din partea ei în prezent.

Nepot al unui român, pe linie paternă, Gitenstein spune că a învățat de la bunicii răi români atât sensul patriotismului cât și al credinței în morala evreiască, de care este călăuzit și-n acțiunile sale prezente.

De la surorile sale, spune Mark Gitenstein, a învățat că „femeile independente și inteligente sunt lumina în lume”, tot așa cum de la copiii și nepoții săi a învățat că „generația următoare nu este descurajată de numeroasele provocări pe care le avem față.”

Mai presus de toate, „soția mea, Libby - partenerul meu și dragostea vieții mele - care încă mai crede în mine” este cea care-l susține în momentele esențiale, a spus Gitenstein.

Absolvent al liceului din Birmingham și licențiat în istorie, la Duke, a urmărit ascensiunea mișcării pentru drepturile civile și a lucrat în vacanțele sale de vară pentru politicienii reformatori din Alabama și la Divizia de Drepturi Civile din Departamentul de Justiție, acționând în statul său natal împotriva segregării din școli.

„Am ajuns să înțeleg pe viu modul în care o Constituție puternică și protecția drepturilor civile” pot duce la structurarea unui stat de drept, spune Gitenstein.

Această experiență i-a folosit în activitatea sa de ambasador în România, unde – spune Gitenstein – a sprijinit UE să întărească democrația și piața liberă din România.

Dacă va fi confirmat, Gitenstein a dat asigurări că va continua să promoveze valorile susținute și în misiunea sa de ambasador în România, pentru ca SUA să acționeze în UE pentru construcția de piețe libere și „ca bastion împotriva autocrației.”

Gitenstein consideră relevant pentru misiunea sa viitoare faptul că familia tatălui său era din Moldova, iar a mamei sale are origini poloneze și austriece.

„A merge în UE, ca și misiunea de (ambasador -n.r) la București, reprezintă o întoarcere la originile familiei mele. O fac cu cea mai mare smerenie, recunoscând că avem la fel de mult de învățat de la europeni și UE, așa cum și ei învață de la noi”, a spus Gitenstein vizibil emoționat.

Dacă va fi confirmat ca ambasador al SUA la UE, obiectivul său va fi revitalizarea și ridicarea nivelului în relația SUA-UE și susținerea în profunzime a relației de cooperare dintre Statele Unite și UE pe toate nivelurile, inclusiv între Congres și Parlamentul European, a spus diplomatul american.

El a promis că va promova agenda președintelui Biden și că va lucra alături de UE pentru a pune capăt pandemiei de Covid și pentru pregătirea față de provocările globale de sănătate, alături de protejarea planetei, promovarea energiei verzi și reducerea emisiilor de metan, consolidarea comerțului, a investițiilor și tehnologiei și construirea unui sistem mai democratic, pașnic și mai sigur lume.

„Nu pot să mă gândesc la un privilegiu mai mare decât să fac parte din ceea ce președintele Biden numește provocarea generației noastre: dovedirea faptului că democrația și instituțiile independente puternice sunt cea mai bună formă de guvernanță. Ele sunt, într-adevăr, cea mai scurtă și mai sigură cale către „căutarea fericirii”. Știu din experiența mea din România că a fi ambasador este o mare provocare, dar și unul dintre cele mai bune locuri de muncă din guvern. Dacă voi fi confirmat, voi folosi această poziție pentru a consolida relațiile SUA-UE și voi susține politica externă a Administrației în interesul americanilor”, a spus Gitenstein.

Întrebat cum va administra presiunile permanente ale Kremlinului, Gitenstein a spus că activitatea „malignă” a Rusiei asupra UE și în Europa nu este de neînfrânt, detalii pe care le cunoaște din activitatea sa de ambasador în România și de circa zece ani pe continental european.

„Eforturile acestora (rușilor – n.r.) sunt necontenite și sunt destinate dezbinării UE și îndepărtării sale de SUA. Acest lucru este extrem de periculos și extrem de perfid. Am observat acest lucru în timp, ca ambasador pe teritoriul României, și în special în privința problemelor legate de energie. Sunt de părere că primul pas în ceea ce privește această situație este să avem o poziție unită față de problemele legate de energie, dar și față de multe alte lucruri legate de Europa și plănuiesc să lucrez din greu față de acest scop. Și, într-adevăr, unul din motivele principale pentru care îmi doresc această misiune – și am discutat cu președintele și cu secretarul de stat - a fost faptul că am observat puterea pe care Uniunea Europeană o poate avea atunci când vine vorba de anticorupție și securitatea energetică. Trebuie să lucrăm împreună cu UE, în special Europa Centrală și de Est, țări care sunt la frontiera UE și în mare parte, ținte ale acestor acțiuni. Vreau să lucrez în mod direct cu acestea și cu liderii acestor țări, acesta fiind motivul pentru care vreau să fiu ambasadorul Statelor Unite la UE”.

Cât privește politica UE privind susținerea statului de drept, Gitenstein a spus că „unul dintre cele mai încurajatoare lucruri care se întâmplă în Uniunea Europeană este faptul că ei condiționează fondurile structurale ale Uniunii Europene de respectarea regulilor anticorupție”.

Iar ca exemplu a dat România.

„Am observat acest lucru în România, fiindcă vă este cunoscut faptul că România a fost acceptată în Uniunea Europeană cu o condiție cunoscută ca Mecanism de Cooperare și Verificare, un reper în sistemul de raportare, care funcționează destul de bine în România și care ar trebui să funcționeze la fel și în Ungaria și Polonia. Uniunea Europeană continuă să pună accent pe condițiile pe care le-au implementat în ceea ce privește fondurile respective și ca ambasador îmi voi susține opinia în acest caz”, a spus Gitenstein.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG