Linkuri accesibilitate

Măsurile luate de statele europene pentru a ajuta firmele afectate de epidemia de coronavirus: Ce soluții sunt propuse în România


Epidemia de coronavirus a determinat statele europene să ia măsuri de sprijinire a firmelor
Epidemia de coronavirus a determinat statele europene să ia măsuri de sprijinire a firmelor

Epidemia de coronavirus care se extinde la cote alarmante pe continentul european obligă statele să ia măsuri de sprijin pentru companiile care vor avea de suferit și, deopotrivă, pentru a evita o criză eonomică. Unele guverne europene au anunțat deja scheme menite să scoată companiile din impas, iar în România micii întreprinzători cheamă statul în ajutor.

Uniunea Europeană discută posibilitatea unui pachet comun de stimulare fiscală pentru a impulsiona economia și a evita o recesiune.

Firmele românești, nepregătite pentru o situație de criză

Situația este asemănătoare și în România, unde un barometru efectuat de compania de consultanţă Frames arată că peste 70% dintre companii nu au o strategie pentru astfel de situații. Dincolo de faptul că epidemia a dus la închiderea a numeroase fabrici din China, răspândirea coronavirusului în Europa, în țări precum Italia, unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, este de natură să genereze blocaje semnificative pe lanțul economic.

În ceea ce privește impactul asupra afacerilor, 57% dintre firmele care au răspuns barometrului Frames au declarat că epidemia, în stadiul actual, afectează derularea business-ului, dar nu sunt afectate procesele importante. 17% au afirmat că efectele economice ale COVID-19 blochează procesele importante de business/producție, iar 9% au declarat că impactul este unul major. Doar 17% au afirmat că epidemia, pentru moment, nu le afectează afacerile.

Potrivit experților de la Frames, în condițiile în care măsurile de restricție impuse de autorități (transport, evenimente etc.) tind să se înăsprească la nivel local și internațional, iar consumul la nivel mondial dă deja primele semne de scădere, firmele românești trebuie să își ia urgent măsuri de precauție.

Este vorba, în primul rând, de asigurarea unui tampon financiar care să le permită companiilor să facă față provocărilor din lanțul de plăți. Firmele românești trebuie, astfel, să își monitorizeze mai atent cheltuielile, să reducă durata medie de încasare a creanțelor, care să fie transpusă proporțional către scăderea termenelor de plată a furnizorilor.

O altă măsură viabilă o reprezintă deblocarea banilor din active non-core business, precum terenuri, depozite, spații comerciale, autovehicule sau echipamente pentru funcții secundare, după cum a reieșit din barometrul Frames.

IMM-urile solicită sprijinul autorităților

Consiliul Național al IMM-urilor din România a reacționat, la rândul său, și a înaintat autorităților o serie de recomandări de măsuri pe mai multe domenii ce ar putea fi implementa pentru a sprijini anteprenorii.

1. Utilizarea de instrumente financiare pentru a asigura lichiditatea și pentru a furniza capital de lucru prin utilizarea normelor existente privind ajutoarele de stat. Posibilitățile sunt oferite de reglementările de minimis - scheme de ajutor.

2. Alocarea de fonduri disponibile din cadrul financiar 2014-2020 către furnizarea de capital de lucru IMM-urilor.

3. Crearea de mecanisme care să ofere asistență IMM-urilor aflate în dificultate.

4. Orientarea bugetului României spre investiții imediate în economie prin modificarea legislației privind achizițiile publice pentru a da posibilitatea IMM-urilor de a avea acces mai facil.

5. Modificarea legislatiei privind Codul Muncii și flexibilizarea cadrului legislativ: munciă temporară, work from home, tele-muncă etc.

6. Oferirea de facilități prin prelungirea termenelor cu plățile impozitelor și contribuțiilor sociale.

7. Operaționalizarea de instrumente specifice domeniilor aflate în dificultate în acest moment:

  • Oferirea imediată a voucherelor de vacanță,
  • Regândirea schemelor privind expozițiile și târgurile și oferirea de capital de lucru IMM-urilor care desfășoară activități de export,
  • Acordarea de subvenții pentru plata salariilor în domeniul transporturilor;

Reacția autorităților române

În fața situației economice dificile, Florin Cîțu, prim-ministru desemnat și ministru interimar al Finanțelor, a cerut, luni, parlamentarilor să nu respingă OUG 1/2020 şi ordonanţa care prorogă dublarea alocaţiilor până la 1 august 2020, deoarece România are nevoie de stabilitate financiară.

Anterior, Florin Cîțu a îndemnat populația la calm și a asigurat că oficialii sunt foarte atenți asupra impactului economic asupra României. Ministrul interimar al Finanțelor a dat asigurări că România dispune de toate resursele și instrumentele pentru a menține situația economică sub control.

,,Trebuie să știți că AVEM și resursele, și instrumentele pentru a reduce la minim efectul economic al coronavirus pentru economia noastră. Asta pentru că am fost precauți și pentru că suntem mult mai pregătiți decât socialiștii care au destabilizat economia în ultimii ani.

Suntem pregătiți să folosim TOATE instrumentele de politică fiscală pentru a atentua impactul economic al coronavirus (de ex. nu vor exista întârzieri la plata facturilor, la rambursarea TVA etc).

Obiectivul este clar: menținerea creșterii economice sustenabile pe temen mediu", a arătat Florin Cîțu.

Măsurile implementate la nivel european

Italia, statul european cel mai afectat de epidemia de coronavirus, a anunțat o serie de măsuri menite să diminueze impactul economic, printre care suspendarea obligativității de a plăti facturile pentru utilități, taxe și ipoteci pentru firmele mici și gospodării. Cu un pas în recesiune și cu măsura carantinei impuse la nivel național, această măsură provoacă îngrijorare în piețele financiare privind costurile uriașe pe care ar putea să le deconteze economia italiană, a treia ca mărime din Uniunea Europeană.

În acest context, ministrul Industriilor a solicitat U.E. să modifice regulile pentru a permite creștere cheltuielilor guvernamentale, deoarece măsurile luate de Guvern vor duce deficitul bugetar peste limita de 3%, conform U.S. News.

La rândul său, Guvernul Portugaliei anunță o serie de măsuri pentru sprijinirea companiilor afectate de epidemia de coronavirus. Totul, cu scopul de a proteja economia portugheză în această perioadă de criză.

Astfel, este prevăzută o lege specială pentru suspendarea temporară a contractelor de muncă pentru firmele care au înregistrat scăderi cu 40% ale vânzărilor în ultimele trei luni în comparație cu anul trecut, din cauza epidemiei de COVID-19, conform presei portugheze.

De asemenea, s-a luat decizia ca angajații afectați să primească 2/3 din salariu, adică cel mult 1.905 euro, dintre care 70% sunt plătiți de stat, iar restul de angajatori.

Totodată, Guvernul de la Lisabona deschide o linie de credit guvernamentală de 200 de milioane de euro pentru firmele a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 20% comparativ aceeași perioadă din anul trecut.

Alte măsuri anunțate se referă la amânarea plății unor taxe și decontarea de către stat a sumelor plătite de către firme la evenimente care s-au anulat din cauza epidemiei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG