Linkuri accesibilitate

Miniștrii de finanțe ai UE au adoptat lista neagră a paradisurilor fiscale, în pofida amânării cerute de Orlando Teodorovici


Romania - Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici , Bucureşti, 21 decembrie 2018

Miniștrii de finanțe ai UE au adoptat o listă neagră revizuită a paradisurilor fiscale din afara blocului, după ce au înfrânt tentativa României de a amâna un vot până în mai, scrie Politico, citată de Rador.
Măsura a triplat lista la 15 țări, inclusiv Bermuda, Insulele Virgine Americane și Emiratele Arabe Unite.

Țările incluse pe lista neagră sunt supuse restricțiilor privind finanțarea din fonduri UE și proiectele finanțate de Banca Europeană de Investiții.

Ministrul român de finanțe Eugen Teodorovici, care a prezidat ședința ministerială ECOFIN de marți, declarase presei înainte de a începe dezbaterile că e probabil ca acțiunea să fie amânată de Consiliu.
Declarațiile lui Teodorovici i-au lăsat pe miniștri nedumeriți, au declarat funcționari fiscali pentru Politico. Consiliul convenise în principiu asupra listei încă de luni noapte, având intenția de a dezvălui întreaga revizuire marți.
Acest fapt l-a lăsat pe Teodorovici „complet izolat”, a declarat un oficial de la ECOFIN, care a discutat lista neagră în spatele ușilor închise. Până și șeful fiscal al Comisiei Europene Pierre „Moscovici a fost surprins de sprijin”, a declarat un alt oficial.

Noua listă cuprinde Samoa Americană, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane, Emiratele Arabe Unite și Vanuatu.
Țările incluse pe lista neagră sunt supuse restricțiilor privind finanțarea din fonduri UE și proiectele finanțate de Banca Europeană de Investiții. Guvernele UE pot opta să suplimenteze sancțiunile cu unele proprii.
Consiliul a dezvăluit prima dată inițiativa listei negre în decembrie 2017, când ea ar fi trebuit să cuprindă 17 țări.

Agenția Reuters citează un diplomat european care a afirmat că poziția României i-a surprins pe oficiali, întrucât nu mai exista vreun motiv de amânare, având în vedere că țările reticente fuseseră deja convinse să renunțe la veto.
Președinția a decis „unilateral și fără nici un motiv întemeiat” că lista nu este pregătită pentru adoptare, a relatat diplomatul.
Ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire a declarat că lista trebuie să fie adoptată marți.
Săptămâna trecută, statele UE au blocat adoptarea unei alte liste negre de țări, care au deficiențe în combaterea spălării de bani și finanțării terorismului, în urma presiunilor făcute de Arabia Saudită, SUA și Panama.

Documentele UE arată că Italia și Estonia au fost singurele dintre cele 28 de state care au obiectat față de lista neagră a paradisurilor fiscale, ambele insistând să nu fie incluse și Emiratele Arabe Unite (EAU).
Însă marți obiecțiile lor au eșuat, au declarat mai mulți oficiali.

Sosind la reuniune, ministrul italian de finanțe Giovanni Tria a declarat că Roma vrea să le lase mai mult timp EAU pentru a adopta legi care să le permită să se conformeze standardelor fiscale UE.
Întrebat dacă va renunța la veto în chestiunea EAU, el a declarat: „Opinia noastră nu se schimbă, dar vom ține cont de pozițiile altor state”, adăugând că, dacă EAU ar fi incluse, ele ar urma apoi să fie rapid excluse, odată ce vor fi adoptat noile legi.
Săptămâna trecută Regatul Unit a renunțat la veto în privința includerii teritoriului său extern Bermuda, arată documente UE consultate de Reuters.
Lista neagră inițială cuprindea 17 jurisdicții, inclusiv EAU, dar s-a contractat la numai cinci, după ce majoritatea țărilor s-au angajat să-și amendeze normele fiscale. Lista cuprindea până acum paradisuri fiscale din Samoa, Trinidad și Tobago și trei teritorii ale SUA: Samoa Americană, Guam și Insulele Virgine Americane.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG