Linkuri accesibilitate

Ministrul Florin Cîțu cere PSD să oprească „terorismul economic”


România - Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu
România - Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a cerut PSD să oprească „terorismul economic”, spunând că „toate partidele care în acest moment dificil pentru economia globala forțează creșterea deficitului bugetar prin legi care cresc cheltuielile bugetare sau reduc veniturile la buget sunt vinovate de terorism economic împotriva României.” El spune că măsurile adoptate de PSD în parlament pot duce la reducerea cu cel puțin 13 miliarde de euro a fondurilor acordate României de Uniunea Europeană și a făcut un apel către președintele PSD, Marcel Ciolacu, să pună capăt acestui „terorism economic”.

„Comisia Europeana, agențiile de rating, investitorii, se uită cu mare atenție la Romania în acest moment. Derapajele PSD pot duce la reducerea cu cel puțin 13 miliarde euro a fondurilor UE pentru Romania și la scăderea ratingului de țară ceea ce ar însemna colaps economic. Domnule Ciolacu vă cer public să opriți acest terorism economic!”

Cîțu spune că până pe 6 decembrie mai sunt convocate două ședințe ECOFIN la care România riscă, în actualele condiții create de proiectele PSD, să piardă fonduri UE. ECOFIN este Consiliul Afaceri Economice și Financiare, structură a Consiliului Uniunii Europene și este compus din miniștrii economiei și finanțelor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și din miniștrii bugetului atunci când sunt discutate problemele bugetare.

De asemenea, mai spune ministrul Finanțelor, tot până pe 6 decembrie, data programată pentru alegerile parlamentare, toate cele trei agenții de rating își vor face publice ratingul de țară pentru România.

„Am reușit prin transparență și discuții lunare să arătam agențiilor de rating că suntem un guvern responsabil cu finanțele României. Dar, și aici agențiile au dreptate, cât mai putem rezista atacurilor teroriste venite din Parlamentul României dominat de populiști iresponsabili? Este important să știe toți romanii că PSD aruncă Romania în haos economic pentru a mai căștiga câteva voturi. Niciun om politic nu are dreptul să condamne Romania la sărăcie, hiper-inflație și dobânzi astronomice doar pentru a mai căștiga câteva voturi”, a scris ministrul Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Majoritatea parlamentară, grupată în jurul PSD, a decis creșterea pensiilor cu 40%, punând astfel presiune pe buget, cu riscul creșterii deficitului bugetar. Plenul reunit al Parlamentului a adoptat rectificarea bugetară cu mai multe amendamente ale PSD printre care se prevede creșterea cu 40% a pensiilor. Amendamentul anulează prevederea guvernului care mărea punctul de pensie doar cu 14% din 1 septembrie. De asemenea, a intrat în vigoare un alt amendament al PSD care mărește salariile profesorilor din acest an și anulează amânarea guvernului pentru 2021. Și sumele repartizate unităților teritorial administrative vor crește prin legea rectificării bugetare adoptate în Parlament.

Primele efecte ale votului s-au reflectat imediat asupra cursului oficial, moneda euro înregistrând un nou maxim istoric. Deprecierea leului aduce scumpiri, în primul rând, pentru produsele care vin din import, dar și dobânzi mai mari pentru creditele care sunt luate în euro. Investitorii străini au atras atenția că România își subminează din interior posibilitatea de revenire economică, în condițiile și așa dificile ale pandemiei și în contextul în care țara a intrat în criza provocată de noul coronavirus cu un deficit foarte mare. De altfel, România este singura țară din UE care se află în procedură de deficit excesiv.

Premierul Ludovic Orban i-a acuzat pe „criminalii economici de la PSD” că nu fac altceva decât să îndrepte România spre incapacitate de plată și a spus că prin decizia sa de marți, PSD vrea să blocheze bugetul, pentru a nu mai fi, bani de pensii, salarii și cheltuieli sociale.

„Încă o dată, PSD a arătat că este dușmanul României. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depășit-o. Să votezi în condițiile unei contracții economice care a dus la lipsă de venituri majorări de 6,7% din PIB, fără existența nici unui venit suplimentar, demonstrează că PSD este de fapt inamicul public numărul 1 al României și economiei românești”.

El a amintit că guvernul PNL a majorat punctul de pensie cu 14%, în cifră absolută 177 de lei, „cea mai mare majorare a punctului de pensie din istoria majorării sale. Și asta, în condiții de criză economică.”

Orban a spus că nicio țară europeană, în afară de Germania, nu a crescut punctul de pensie în criza generată de pandemie.

Și Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a avertizat că BNR estimează un deficit de 11% din PIB pentru anul următor dacă s-ar aplica majorarea cu 40% a pensiilor, cu impact asupra capacităţii României de a avea acces la sume importante din fondurile europene şi care poate aduce o retrogradarea a ratingului de țară din partea agenţiilor de rating internaţionale.

O eventuală retrogradare înseamnă că România, care rămâne dependentă de împrumuturi pentru a putea plăti pensiile majorate, ar putea plăti dobânzi mai mari, s-ar putea împrumuta mai greu și, în cele din urmă, riscă să ajungă să caute sprijin financiar de la FMI sau Banca Mondială.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG