Linkuri accesibilitate

3 minute | NATO va apăra Ucraina, 10 ani cu tânărul Kim, Omicron stârnește confuzie


Șeful NATO, Jens Stoltenberg și liderul ucrainian, Volodimir Zelenski, au anunțat ieri la Bruxelles că Rusia și-a sporit trupele la granița Ucrainei. Aici, președintele rus, Vladimir Putin, și ministrul Apărării, Sergei Shoigu, la o ceremonie de Ziua Apărătorilor Patriei.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg și liderul ucrainian, Volodimir Zelenski, au anunțat ieri la Bruxelles că Rusia și-a sporit trupele la granița Ucrainei. Aici, președintele rus, Vladimir Putin, și ministrul Apărării, Sergei Shoigu, la o ceremonie de Ziua Apărătorilor Patriei.

Dacă nu vă e prea clar cât de prudenți trebuie să fiți de Sărbători ca să vă apărați de Covid/Omicron, nu sunteți singurii. Britanicii și americanii par să prefere vizitele și petrecerile în defavoarea restricțiilor. Nemții, în schimb, stau la coadă la vaccinare.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Mesajele liderilor NATO și ai Uniunii Europene către liderul de la Kremlin domină știrile politice internaționale. Social, dorul de a-i vedea pe cei dragi de Sărbători pare să prevaleze asupra temerilor legate de Omicron. Ianuarie 2022 se anunță o lună complicată...

Dar iată principalele știri:

  • Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, alături de liderii Uniunii Europene și Marea Britanie, avertizează Rusia că urmările unei agresiuni militare contra Ucrainei, vor fi severe.
  • Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat folosirea unei pastile antivirale împotriva Covid, Paxolid, care se administrează după primele simptome. Un progres față de pastilele scumpe și cu multe efecte secundare de până acum.
  • Armata și Biserica rămân pe primele locuri în încrederea românilor, dar cu procente mai mici decât cele obișnuite.

Consecințe severe în cazul unei agresiuni armate contra Ucrainei

Reuniți la Bruxelles, într-un summit de o zi, liderii NATO și ai Uniunii Europene au avertizat Rusia că se va confrunta cu urmări drastice în cazul unei „agresiuni militare” contra Ucrainei.

După întâlnirea dintre secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, șeful organizației nord-atlantice a reamintit că decizia de a admite Ucraina în NATO a fost luată încă de la summitul de la București din 2008 și că NATO nu este dispusă la nici un compromis în privința libertății Ucrainei de a-și alege singură calea.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg la întâlnirea de ieri. Bruxeles, 16 decembrie 2021.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg la întâlnirea de ieri. Bruxeles, 16 decembrie 2021.

„Nu vom face niciun compromis în a ne proteja și apăra aliații”, a punctat Jens Stoltenberg. Europa Liberă remarcă faptul că înaltul oficial NATO a numit Rusia „agresor”. Dată fiind importanța mesajului, îl puteți găsi integral pe site-ul NATO:

„Și Ucraina ca stat suveran, și NATO ca alianță a 30 de democrații au, bineînțeles, dreptul să lucreze cu un partener apropiat ca Ucraina. Iar cooperarea noastră cu Ucraina este defensivă, nu este în niciun fel o amenințare pentru Rusia. Agresorul aici este Rusia. Rusia este cea care folosește forța militară contra Ucrainei. A anexat ilegal Crimeea în 2014 și continuă să destabilizeze Estul Ucrainei”, a precizat secretarul general NATO.

În altă ordine de idei, BBC deschide pagina de politică internațională cu o analiză a celor 10 ani de când regimul comunist din Coreea de Nord este condus de Kim-Yong-un. Țara este condusă de familia Kim din 1948. O privire în culise, dat fiind că portretul dictatorului e schițat prin informații din interior.

Omicron stârnește confuzie & livrările de sărbători

Cum în Statele Unite, numărul de îmbolnăviri din cauza Omicron se dublează la fiecare două zile și a ajuns la 124.110 pe 16 decembrie, după cum scrie Washington Post, președintele Biden i-a avertizat pe americanii nevaccinați că „urmează o iarnă cu îmbolnăviri severe și moarte”.

„Omicron e aici și se va răspândi încă și mai repede la începutul anului viitor. Singura formă reală de protecție este să vă faceți dozele”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

New York Times notează și calculează viteza șocantă cu care se răspândește Omicron și punctează cu sinceritate că nimeni nu știe ce se va întâmpla „după”.

WP remarcă însă că Omicron dă complet peste cap promisiunile lui Joe Biden că va reuși să pună capăt repede pandemiei. Americanii, obosiți și stresați, nu par dispuși să accepte noi restricții, mai ales că și America se împarte între pro și anti-vaccinare.

Decanul Facultății de Sănătate Publică de la Brown University, a stat de vorbă cu mulți guvernatori: nimeni nu își asumă noi măsuri acum, riscant pentru ceea ce va să vină.

O abordare similară au și britanicii. Potrivit unui sondaj publicat de Times, 60% se opun închiderii restaurantelor, iar 65% sunt ferm împotriva interzicerii vizitelor la rude și prieteni.

Nu am la îndemâna un sondaj similar în Germania. Dar The Guardian notează că la centrele de vaccinare din țară, nemții au stat la cozi în număr atât de mare, încât ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a anunțat că Germania riscă să rămână fără doze de vaccin, după cum scrie The Guardian. Mai ales că e necesară o a treia doză, pentru protecția contra Omicron.

Apetența pentru vaccin din Germania vine pe fondul unui val de îmbolnăviri care afectează peste 50.900 de persoane, cu nu mai puțin de 437 de morți în 24 de ore.

Românii (încă) mai au încredere în Armată și Biserică.

Nu e clar dacă divizarea pro și contra vaccin este una din cauzele pentru care încrederea în Armată și Biserică a scăzut, după cum relevă un sondaj publicat de Adevărul.

Mai precis, Armata se bucură în porție de 67% de încredere sau de multă încredere în rândurile românilor, iar Biserica de 62%. Pe locul trei vine Academia Română cu 60 de procente. S-au dus vremurile cu 80% și peste...

Ziarul Adevărul publică astăzi două subiecte cu impact imobiliar și implicând figuri cunoscute din politică.

Elena Udrea participă la un vast proiect imobiliar high-end la Cluj. Adică acolo unde este primar, Emil Boc, premier pe vremea când Elena Udrea era ministrul Dezvoltării.

Actualul ministru al Familiei, Gabriela Firea, pe Arena Națională din București, pe vremea când era primar, în vara lui 2019.
Actualul ministru al Familiei, Gabriela Firea, pe Arena Națională din București, pe vremea când era primar, în vara lui 2019.

Iar actualul ministru al Familiei, Gabriela Vrânceanu Firea preia sub aripa ministerului ei toate taberele, casele de cultură și cluburile sportive studențești. În plus, ministerul Familiei va avea și o direcție pentru Locuire. Așteptăm toate datele legate de viitoarele licitații pe SEAP/ www.e-licitatie.ro

Altfel, Libertatea publică mesajul „Nu cedați niciodată!” din partea familiilor din Brazilia, care au pierdut pe cineva în incendiul similar celui de la Colectiv, către familiile de aici. În Brazilia, cei vinovați au fost pedepsiți. În România, urmează pledoariile.

Alte subiecte:

Nu uitați, vă stă la dispoziție emailul treiminute@rferl.org dacă vă hotărâți să ne scrieți pe aceste subiecte sau pe altele.

Toate cele bune,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG