Linkuri accesibilitate

Misiunea Apollo 13, retrăită în timp real prin transcrieri istorice, imagini și audio


Echipajul inițial Apollo 13, James A. Lovell - Thomas K. Mattingly - Fred W. Haise, cu însemnele Apollo 13 și un model de sextant și un astrolab, instrumente străvechi de navigație. Mattingly a fost expus rujeolei și a fost înlocuit cu John L. "Jack" Swigert Jr.
Echipajul inițial Apollo 13, James A. Lovell - Thomas K. Mattingly - Fred W. Haise, cu însemnele Apollo 13 și un model de sextant și un astrolab, instrumente străvechi de navigație. Mattingly a fost expus rujeolei și a fost înlocuit cu John L. "Jack" Swigert Jr.

NASA marchează împlinirea a 50 de ani de la lansarea misiunii spaţiale Apollo 13 oferind publicului posibilitatea de a retrăi evenimentul ca și cum s-ar întâmpla în direct.

Site-ul numit Apollo 13 în timp în real time oferă transcrieri, înregistrări video și audio care permit retrăirea zborului istoric, la jumătate de secol de la eveniment, scrie The Verge.

Site-ul web este creația lui Ben Feist, dezvoltator de software și cercetător de date ale zborurilor spațiale de la ​Johnson Space Center din NASA, Houston, care a făcut un proiect similar pentru aniversarea Apollo 11 în vara anului trecut.

Feist spune că a adunat întregul material timp de opt luni și că site-ul conține circa 90 la sută din documentele și materialele care au legătură cu misiunea Apollo 13.

Fiecare cuvânt rostit de astronauți în misiune este transcris și există 7.200 de ore audio, mare parte din acestea fiind digitalizate pentru prima dată.

Fotografii și videoclipuri apar, de asemenea, așa cum au fost ele create în timpul misiunii.

Misiunea Apollo 13, din 11 aprilie 1970, a șaptea misiune a NASA din proiectul Apollo, a treia care a avut ca scop aselenizarea, va rămâne în istoria domeniului și a NASA drept călătoria care a ratat în ultima clipă să ajungă pe Lună.

Echipajul era format din comandantul misiunii - James A. Lovell, pilotul modulului de comandă - John L. "Jack" Swigert și pilotul modulului lunar - Fred W. Haise.

Cei trei astronauți au fost nevoiți să renunțe după ce o explozie s-a produs în unul din rezervoarele de oxigen ale navei spațiale, la puțin timp peste 48 de ore de la lansare, adică pe 13 aprilie.

Accidentul a făcut ca astronauții să piardă energie electrică și oxigen în navele lor spațiale primare, forțându-i să se adăpostească în modulul pe care trebuiau să-l folosească pentru a ajunge pe Lună.

Grație efortului personalului NASA, de pe Pământ, echipajul Apollo 13 a înconjurat Luna și a ajuns în siguranță acasă după aterizarea în Oceanul Pacific, de unde a fost apoi recuperat pe 17 aprilie la 18.07 GMT.

Utilizatorii site-ului au diferite opțiuni: pot începe călătoria chiar înainte de decolare sau pot aștepta până în ziua lansării, retrăind totul așa cum s-a întâmplat, ca „să obții acel sentiment că se întâmplă acum a ceva ce s-a întâmplat în urmă cu 50 de ani”, spune Feist.

Internauții pot auzi cum comandantul Jim Lovell observă mai întâi că ceva nu este în regulă. Un grafic însoțitor arată cum scade presiunea în rezervorul de oxigen, cum se pierde controlul misiunii.

Feist spune că a pune totul laolaltă a fost o experiență plină de satisfacții, oferindu-i capacitatea de a acționa ca o muscă ascunsă pe un perete care a asistat la întregul episod, și că speră că le va oferi oamenilor a tuturor momentelor care au dus la salvarea misiunii, într-o perioadă în care tehnologia era mult mai puțin avansată decât în prezent. „A putea să aud toate acestea acum este într-adevăr minunat, pentru că poți să înțelegi cum acești oameni imperfecți - ca oricare dintre noi - erau perfecți în acel moment, în timp ce lucrau împreună pentru a încerca să salveze întregul echipaj”, spune Feist.

XS
SM
MD
LG