Linkuri accesibilitate

Modificările PSD la legea concurenței și alegerea conducerii Consiliului, neconstituționale


CCR a declarat neconstituționale modificările aduse de PSD în parlament la legea concurenței și la procedura de numire a conducerii Consiliului Concurenței din care a fost scos președintele și impută legii că nu are avizul Consiliului Economic și Social.

CCR a fost sesizată de 47 de senatori ai Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal, Uniunii Salvați România și Uniunii Democrate a Maghiarilor din România și, respectiv, de președintele României.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr.21/1996, este neconstituţională, în ansamblul său. În argumentarea soluţiei, Curtea a reţinut că, în absenţa solicitării avizului Consiliului Economic şi Social, au fost încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (3) şi (5) şi art. 141 din Constituţie, şi, în consecinţă, a admis criticile de neconstituţionalitate extrinsecă formulate”, transmite CCR.

Inițiatorul modificărilor, senatorul Șerban Nicolae, nu le-a menționat colegilor în timpul dezbaterii din plen că președintele Klaus Iohannis urmează să fie scos din procedura de numire a membrilor Consiliului Concurenței, spunându-le, în schimb, că s-ar respecta astfel o directivă a Comisiei Europene privind independența și imparțialitatea Consiliului Concurenței.

Legea a fost transmisă de Parlament spre promulgare pe 21 aprilie.

În forma actuală a legii, plenul Consiliului Concurenței este format din 7 membri. Numirea membrilor plenului Consiliului Concurenței este făcută de președintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenței,cu avizul Guvernului și după audierea candidaților în comisiile de specialitate ale parlamentului.

„Prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea criticată contravine unor norme şi principii constituţionale", arată şeful statului, care a atacat legea la CCR.

Şeful statului susţine că Senatul - în calitate de primă Cameră competentă - a adoptat, în octombrie 2017, acest act normativ cu încălcarea Constituţiei, prin depăşirea termenului de 30 de zile în care aceasta se putea pronunţa asupra OUG nr. 39/2017.

De asemenea, preşedintele susţine că s-a încălcat principiul bicameralismului. El afirmă că dispoziţiile suplimentare din forma Camerei Deputaţilor la legea sesizată au fost adoptate de Senat cu încălcarea art. 75 din Legea fundamentală, într-o greşită aplicare, actul normativ fiind întors la Senat, deşi niciuna dintre aceste prevederi nu intrau în competenţa decizională a acestei Camere.

Preşedintele Iohannis indică faptul că prin OUG nr. 39/2017 se transpune Directiva 2014/104/UE ce permite exercitarea acţiunilor în despăgubire de către persoanele prejudiciate prin încălcări ale dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, asigurându-le, totodată, o protecţie similară pe piaţa internă, iar având în vedere obiectul de reglementare era necesară consultarea Consiliului Economic şi Social (CES), însă nu s-a solicitat un aviz al acestuia.

El arată şi că norma potrivit căreia „funcţionarii publici de specialitate ai Consiliului Concurenţei pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi preventiv numai cu acordul preşedintelui Consiliului Concurenţei" instituie un privilegiu „nejustificat" şi încalcă principiul egalităţii în drepturi prevăzut de Legea fundamentală.

Şeful statului arată, de asemenea, că legea modifică durata mandatului actualilor membri ai Consiliului Concurenţei şi statutul acestora dobândit la data începerii mandatului, aspect ce contravine Constituţiei.

Preşedintele Iohannis menţionează şi că dispoziţiile potrivit cărora, "în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Camera Deputaţilor şi Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurenţei, iar la data depunerii jurământului de către membrii Consiliului Concurenţei încetează mandatele de membru al Consiliului Concurenţei aflate în exerciţiu" echivalează cu o încălcare a Directivei (UE) 2019/1 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 şi a Constituţiei.

XS
SM
MD
LG