Judecătorii susțin că nu există probe și, mai ales, indicii temeinice care să susțină acuzațiile cum că cele două doctorițe au omorât cu premeditare pacientul de 54 de ani prin scăderea noradrenalinei, în timp ce bărbatul se afla la secția de Terapie Intensivă a Spitalului „Sf. Pantelimon” din București.
Decesul pacientului aflat în grija celor două doctorițe a avut loc pe 4 aprilie 2024.
Magistrații arată că probele strânse de procurorii Parchetului Capitalei nu sunt deloc convingătoare.
Unele probe nu ar fi fost administrate până la capăt și, mai ales, nu ar fi făcut dovada că cei doi medici anesteziști ar fi premeditat cu adevărat suprimarea vieții pacientului.
Judecătorii Curții de Apel București arată „la patru luni de la ridicarea înscrisurilor medicale şi a datelor stocate de injectomate, organele de urmărire penală nu au strâns date nici măcar cu privire la vreun alt caz de malpraxis al medicului anchetat, astfel că, cel puţin până în prezent, acuzaţia iniţială nu se confirmă”.
Judecătorii aduc aminte și de declarațiile schimbătoare ale asistentelor.
„Dacă iniţial declaraţiile asistenţilor medicali au fost în sensul dorit probabil de conducerea unităţii spitaliceşti, în momentul în care aceştia au început să fie acuzaţi de mărturie mincinoasă şi-au schimbat declaraţiile, aproape la indigo şi în aceeaşi perioadă, în sensul susţinerii în totalitate a denunţului iniţial şi a acuzaţiei penale de la acel moment. Rămâne ca organele de urmărire penală, în urma propriei analize, să decidă căror declaraţii le va da eficienţă”, scriu judecătorii.
În privința declarației schimbate a unui asistent, care era soțul uneia din asistentele care au declarat că au găsit valori scăzute ale noradrenalinei, judecătorii spun că acesta nici nu știe în ce salon a descoperit acest lucru.
„Din declaraţia martorului rezultă că acesta nu a povestit nimănui, nu şi-a notat nicăieri data, numele pacientului, măcar salonul sau patul, rezumându-se a reţine doar că pacientul era de peste 60 de ani (ca majoritatea pacienţilor care decedează la ATI), că era în salonul 5 sau 6 şi în patul 2 sau 3, sau mai bine zis «nici mai scund, nici mai înalt, nici prea slab, nici prea gras», totul putându-se întâmpla în decurs de patru luni, din noiembrie 2023, până în februarie 2024”, scriu judecătorii.
În același timp, magistrații pun la îndoială și concluziile legiștilor, spunând că raportul de expertiză medico-legală este un document incomplet și că s-ar baza pe dovezi insuficiente, doar pe mărturia unui medic de terapie intensivă și a unor foi de observație.
Judecătorii spun că investigația din punct de vedere medico-legal ar trebui să fie mult mai complexă și să se bazeze inclusiv pe necropsie, o procedură ce nu a fost făcută la vremea respectivă, când a avut loc decesul, la începutul lunii aprilie.
De asemenea, judecătorii au stabilit că, în ceea ce o priveşte pe doctorița M.M., „doar declaraţia martorei A.G. o plasează în rezerva nr. 8. În rest, nu există nicio altă probă din care ar rezulta săvârşirea infracţiunii de omor calificat, întrucât nimeni nu a observat să fi făcut altceva cu excepţia faptului că a intrat împreună cu celălalt medic în rezerva nr. 8, or, este evident că nu există norme interne în unităţile spitaliceşti care să interzică medicilor ATI să îşi viziteze pacienţii”.
Judecătorii de la Curtea de Apel București conchid că „toate aceste declaraţii pe care s-a bazat propunerea de arestare preventivă sunt contradictorii în privinţa aspectelor esenţiale”.
Ce s-a întâmplat la Spitalul Sf Pantelimon
- aprilie 2024. Managerul spitalului Sf. Pantelimon a fost informat, în scris, de către directorul de îngrijiri de la acea vreme că există informaţii provenite de la un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în cadrul secţiei ATI ar fi decedat 20 de pacienţi printr-o administrare incorectă a noradrenalinei. Procurorii s-au autosesizat și poliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei au făcut audieri.
- Ministerul Sănătății a trimis Corpul de Control al ministrului Sănătăţii pentru a verifica acuzaţiile legate de siguranţa pacienţilor.
- Corpul de control al ministrului nu a găsit neregulile semnalate în spațiul public. Procurorii continuă ancheta.
- 7 august 2024. Două doctorițe au fost acuzate de procurori de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani din Secția ATI. În motivarea arestării, procurorii au arătat că există probe care să dovedească că cele două i-au scăzut unui pacient de 54 de ani, internat la terapie intensivă, doza de noradrenalină, iar ca urmare acesta a făcut stop cardiac și a decedat.
- Colegiul Medicilor și medicii legiști au avut câteva contre publice cu privire la modul în care s-a desfășurat ancheta. CMR a spus că legiștii s-au antepronunțat în dosarul aflat pe rol „prin nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie, atât timp cât cauza este nefinalizată, la acest moment, cu un rechizitoriu de trimitere în judecată”.
- 14 august. Sorin Luca, șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății care a fost în control la Pantelimon în aprilie, a demisionat.
- Parchetul de pe lângă Tribunalul București a anunțat că are în lucru încă cinci cazuri de moarte suspectă la secția de terapie intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon.
- 20 august 2024. Cele două doctorițe arestate preventiv în dosarul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon au fost eliberate din arest. Curtea de Apel a decis marți să admită cererea celor două doctorițe. Motivarea eliberării încă nu a apărut.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.