Linkuri accesibilitate

Mandatul lui Mircea Geoană la NATO, prelungit cu un an de secretarul general Jens Stoltenberg


 „Mircea Geoană a fost un remarcabil secretar general adjunct al NATO și un mare sprijin pentru mine personal într-un moment critic pentru securitatea euro-atlantică”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (dreapta imaginii).
„Mircea Geoană a fost un remarcabil secretar general adjunct al NATO și un mare sprijin pentru mine personal într-un moment critic pentru securitatea euro-atlantică”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (dreapta imaginii).

Mandatul secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost prelungit de Jens Stoltenberg cu un an.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prelungit cu un an mandatul lui Mircea Geoană, de secretar general adjunct, ca recunoaștere a serviciului său față de Alianță, a anunțat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungeanu, pe pagina sa de Twitter.

„Mircea Geoană a fost un remarcabil secretar general adjunct al NATO și un mare sprijin pentru mine personal într-un moment critic pentru securitatea euro-atlantică”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Abilitatea sa politică, expertiza și rezistența sa sub presiune continuă să fie atuuri puternice pentru Alianța noastră transatlantică. În semn de recunoaștere a serviciului său, i-am prelungit mandatul de secretar general adjunct cu un an, până la jumătatea lunii octombrie 2024. Îi mulțumesc lui Mircea pentru dăruire și aștept cu nerăbdare să ne continuăm munca împreună”, a mai spus Stoltenberg.

Activitatea diplomatică a lui Mircea Geaonă începe imediat după revoluție, în martie 1990 când a susținut un examen la Ministerul Afacerilor Externe unde, după promovare, este repartizat la Direcţia Europa Occidentală, referent pentru Franţa.

Mircea Geoană despre importanța strategică a României și Mării Neagre
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00

A fost promovat la scurt timp director la Direcţia Organizaţii Europene, care se ocupa, în perioada respectivă, de NATO, Comunitatea Europeană şi Consiliul Europei.

În toamna anului viitor a fost admis, prin examen susținut la București, la Şcoala Naţională de Administraţie din Franţa, unde va studia timp de doi ani.

La revenirea în țară, la începutul anului 1993, începe o colaborare cu noul ministru Teodor Meleşcanu, al cărui colaborator apropiat va fi.

Este numit director general al Direcţiei pentru relaţia cu Europa, America de Nord, Asia, America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa și, în paralel, purtător de cuvânt al MAE între anii 1993-1995.

În luna februarie a anului 1996, la 37 de ani, devine cel mai tânăr ambasador al României în Statele Unite, iar în martie 2000 i se conferă gradul diplomatic de ambasador, cel mai înalt grad în cadrul corpului diplomatic român.

În decembrie 2000 revine din Statele Unite și este numit ministru de Externe al României.

Anul următor, România a dobândit preşedinţia OSCE, iar Mircea Geoană președinte în exercițiu, potrivit cutumei. Mandatul său la șefia OSCE a fost recunoscut de politicienii europeni ca un atuu pentru ca România să fie primită structurile euro-atlantice.

Potrivit unui sondaj Atlas Intel, comandat de Digi 24, Mircea Geoană ar câștiga alegerile prezidențiale din 2024 cu 28,5% din opțiunile românilor cu drept de vot, în varianta în care PSD nu ar avea candidat.

El ar ajunge în turul 2 al alegerilor indiferent cine sunt ceilalți contracandidați și ar surclasa-o cu aproape opt procente pe Laura Codruța Kovesi, actuala șefă a Parchetului European, fost procuror general al României.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG