Linkuri accesibilitate

NATO nu reușește să aprobe planurile de apărare împotriva Rusiei. Turcia, acuzată că le-a blocat


 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în conferința de presă de după reuniunea de două zile a Consiliului Atlanticului de Nord (NAC) cu miniștrii apărării, la sediul NATO din Bruxelles, pe 16 iunie 2023.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în conferința de presă de după reuniunea de două zile a Consiliului Atlanticului de Nord (NAC) cu miniștrii apărării, la sediul NATO din Bruxelles, pe 16 iunie 2023.

Miniștrii Apărării din NATO nu au reușit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri cu privire la modul în care alianța va răspunde la un atac rusesc, iar un diplomat a învinuit Turcia pentru blocarea acestora, transmite Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniștrii au revizuit planurile - primele de la sfârșitul Războiului Rece, impulsionați de invazia Ucrainei de către Rusia - la o întâlnire care a durat două zile la Bruxelles și că se apropie de un acord asupra lor.

Dar un diplomat a spus că Turcia a blocat aprobarea lor cu privire la formularea locațiilor geografice, inclusiv în ceea ce privește Cipru.

Mai există posibilitatea de a găsit o soluție înainte de summitul NATO de la mijlocul lunii iulie, care va avea loc la Vilnius, a adăugat diplomatul.

Misiunea diplomatică a Turciei la NATO a declarat că ar fi greșit să comenteze un document secret al NATO, adăugând doar că „procesul obișnuit de consultări și evaluare între aliați continuă”.

Așa-numitele planuri regionale cuprind mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia modul în care alianța ar răspunde unui atac rusesc.

Întocmirea documentelor semnifică o schimbare fundamentală în politica NATO.

Alianța nu considera până acum că ar fi nevoie de aceste planuri pe scară largă timp de mai multe decenii, pentru că toate războaiele duse erau de dimensiuni reduse, în Irak sau Afganistan, și considera că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o amenințare.

Dar, odată cu cel mai sângeros război văzut de omenire din 1945 până în prezent, care se desfășoare dincolo de granițele invadate ale Ucrainei, alianța a înțeles că trebuie să fie în alertă și că toate planurile sale trebuie să poată fi oricând active, cu mult înainte ca un potențial conflict, precum cel cu Moscova, să poată izbucni.

NATO va oferi, de asemenea, națiunilor îndrumări cu privire la modul în care-și pot îmbunătăți forțele și logistica.

„Deși planurile regionale nu au fost aprobate oficial astăzi, anticipăm că aceste planuri vor face parte dintr-o serie de rezultate pentru Summitul de la Vilnius din iulie”, a declarat un înalt oficial american pentru Reuters.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG