Linkuri accesibilitate

3 minute | Piedone, primar în București? Pedeapsa cu moartea, din nou oficială în Rusia? Apărarea contra Chinei e o lingură de lemn?


Cel mai recent sondaj legat de posibilul câștigător al Primăriei București sugerează că victoria va fi adjudecată la distanță confortabilă de Cristian Popescu Piedone, actual primar al sectorului 5 și ex-primar al sectorului 4.
Cel mai recent sondaj legat de posibilul câștigător al Primăriei București sugerează că victoria va fi adjudecată la distanță confortabilă de Cristian Popescu Piedone, actual primar al sectorului 5 și ex-primar al sectorului 4.

Pedepsa cu moartea este noua idee a regimului Putin după atacul terorist de la Crocus City Hall. Riscurile pentru opozanții regimului Putin sunt enorme. Londra ia măsuri contra atacurilor cibernetice ale Chinei, dar criticii spun că sunt anemice. Dacă va candida, dl. Piedone va câștiga Bucureștiul.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Deși știrile internaționale din această dimineață sunt de mare calibru, cel mai recent sondaj legat de alegerile locale de la 9 iunie semnalează o evoluție care ar putea influența semnificativ scena politică de la București.

Și cum „3 minute” e un newsletter în limba română, iată care sunt știrile dimineții din această perspectivă:

  • Actualul primar al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, ar putea câștiga Primăria București, sugerează un sondaj Avangarde la comanda Digi24. Dacă nu apar surprize majore, el va fi următorul primar al Capitalei; vedeți mai jos explicația tehnică.
  • După atacul terorist din 22 martie, voci influente ale regimului Putin cer reintroducerea pedepsei cu moartea, provocând temeri că măsura va fi folosită contra opozanților.
  • Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezoluție prin care cere încetarea focului în Gaza. Poziția SUA, care au favorizat rezoluția, a ostilizat Israelul.
  • Marea Britanie sancționează doi cetățeni chinezi și o companie chinezească, în contextul atacului cibernetic din 2021 asupra Comisiei Electorale. Criticii spun că e prea puțin.

De ce Piedone are șanse mari să devină primarul Bucureștiului?

Mai întâi știrea: Digi24 prezintă sondajul Avangarde pe care l-a comandat. Aflăm astfel că, dacă duminică ar avea loc alegeri, candidatul PUSL Cristian Popescu Piedone ar obține 44% din voturi, actualul primar, Nicușor Dan ar lua 27%, iar candidatul PSD-PNL, doctorul Cătălin Cârstoiu, numai 16%.

Sondajul e citat practic de toată presa și nu lipsesc analizele, cum este cea extrem de pertinentă a Ioanei Dogioiu, de la SpotMedia, de pildă.

Bucureștenii, cei dispuși să iasă în P-ța Universității/P-ța Victoriei când legile se strâmbă și/sau vreun sus-pus are probleme de direcție și virează discret spre.... Belarus, s-ar putea întreba care e problema.

Niciuna, desigur.

Doar că din vremea mandatului Băsescu/Boc/PD, primarii și președinții de Consiliu Județean sunt aleși într-un singur tur de scrutin. Cine e pe primul loc, ia tot. Cel mai nedemocratic vot cu putință, spun profesorii de politologie, îi favorizează pe cei care sunt pe val, îi năucește pe competitori, îi face afiș pe noii veniți.

Pornind de la acest dat, dar și de la altele, o alianță între Nicușor Dan și Cătălin Cârstoiu este practic imposibilă. Chiar dacă ar accepta să colaboreze (gest neverosimil politic), ei nu își pot da votul unul altuia decât retrăgându-se din cursă. Și nici atunci nu-i sigur...

Că povestea este una cu final previzibil, era clar de ceva vreme. Colega mea, Andreea Pora, a expus magistral ecuația în cele șase concluzii ale unei analize recente.

Aritmetica & axiomele științelor politice sunt elementele cheie. Algoritmii social-media se înscriu încă la necunoscute și înscriu puncte pt. Cristian Popescu Piedone. Urmăriți romania.europalibera.org, veți vedea în câteva ore, la ce mă refer. Un indiciu ați putea găsi aici, noi salutăm concurența jurnalistică :-)

Rusia lui Vladimir Putin vrea reintroducerea pedepsei cu moartea

Europa Liberă observă că lista înalților oficiali ruși care sugerează reintroducerea pedepsei cu moartea este din ce în ce mai lungă, iar îndemnurile din ce în ce mai virulente.

137 de oameni au murit în atentatul de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, de pe 22 martie.

Ex-președintele rus, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, a scris, de pildă, pe Telegram că oamenii l-au întrebat dacă cei care au comis atacul nu ar trebui uciși.

„Ar trebui”, a scris el. „Și o vor face. Este mai important să-i ucizi pe toți cei implicați. Toată lumea. Cei care au plătit. Cei care au simpatizat. Cei care au ajutat. Omorâți-i pe toți.

La rândul său, premierul Mihail Mișustin a declarat la o întâlnire a parlamentarilor Partidului Comunist că cei găsiți vinovați vor fi pedepsiți aspru și că „nu merită milă”.

Astfel de declarații categorice stârnesc mari îngrijorări.

În primul rând pentru rușii de rând. Adevărul, citând presa internațională, scrie că ISIS amenință să se răzbune pentru că cei patru suspecți pentru atacul terorist din 22 martie au apărut în fața tribunalului cu semne vizibile de tortură, iar autoritățile nu aveau nicio problemă cu asta.

Suspecți care apar în fața instanței torturați este aspectul de care se ocupă și analiza din New York Times. The Guardian remarcă amar că oficialii de la Moscova par chiar mândri de spectacolul grotesc oferit lumii în doliu.

În al doilea rând pentru că, așa cum explică Washington Post și The Guardian, în pofida evidențelor, Vladimir Putin insistă să facă o legătură între atentatul de la Crocus City Hall și Ucraina.

Experții militari, consultați de Adevărul, spun totuși că astfel de diatribe au puține consecințe pe front. În schimb, așa cum arată o analiză Europa Liberă legată de reintroducerea pedepsei cu moartea în Rusia, urmările tonului din ce în ce mai virulent și agresiv al regimului Putin pot fi catastrofale pe plan intern.

Parlamentar UK: „E ca și când te-ai lupta într-un schimb de focuri cu o lingură de lemn”

Așa cum a promis, vicepremierul britanic Oliver Dowden a prezentat ieri Parlamentului de la Londra măsuri contra unor potențiale atacuri cibernetice ale Chinei, așa cum s-a întâmplat în 2021.

Atunci, „elemente ostile” din China au accesat copii ale registrelor electorale, au spart emailuri și „sistemele de control”, după cum a anunțat abia anul trecut Comisia Electorală. Datele personale a milioane de alegături au trecut și Atlanticul, și Pacificul, și au ajuns în China.

Vicepremierul britanic a anunțat, potrivit BBC, că o companie chinezească și doi cetățeni chinezi vor fi supuși sancțiunilor, precum și alte măsuri mai generale.

Parlamentarii au ascultat răbdători raportul, alții cu furie. Unul din criticii Beijingului, vizat de atacuri cibernetice, a declarat că măsurile guvernului sunt la fel de eficiente ca atunci „când ai lua parte la un schimb de focuri înarmat cu o lingură de lemn”.

Mai puțini ironici, jurnaliștii de la The Guardian, relatează că Statele Unite și Noua Zeelandă s-au raliat măsurilor anti-atacuri cibernetice din China, anunțate de Marea Britanie.

Alte subiecte:

Nu uitați că ne puteți scrie oricând la treiminute@rferl.org. Pentru prieteni dornici de informație corectă și clară, puteți da share paginii de abonare sau emailului „3 minute” pe care tocmai l-ați citit.

Cele bune, ne revedem mâine,

Elena

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG