Linkuri accesibilitate

3 minute | Trei țări recunosc Palestina. Premierul britanic anunță alegeri în iulie. Pregătirea pentru alegeri în România


Premierul britanic Rishi Sunak a făcut miercuri un anunț-surpriză. Liderul de la Downing Street nr. 10 spune că vor fi organizate alegeri mai devreme decât se aștepta publicul.
Premierul britanic Rishi Sunak a făcut miercuri un anunț-surpriză. Liderul de la Downing Street nr. 10 spune că vor fi organizate alegeri mai devreme decât se aștepta publicul.

Irlanda, Norvegia și Spania vor recunoaște statul Palestina. Rishi Sunak anunță alegeri anticipate. Sisteme, buletine și candidați pentru 9 iunie.

Bun găsit,

Iată subiectele zilei:

  • Irlanda, Norvegia și Spania vor recunoaște statul Palestina, măsură pe care o consideră necesară pentru pacea în regiune.
  • Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat neașteptat alegeri, care vor avea loc pe 4 iulie.
  • România se pregătește pentru alegerile din 9 iunie cu 100 de milioane de buletine de vot. Șeful AEP spune pentru Europa Liberă că instituția a făcut simulări pentru un eventual atac informatic în ziua alegerilor.

Irlanda, Norvegia și Spania recunosc Palestina

Liderii Irlandei, Norvegiei și Spaniei au declarat miercuri că recunosc oficial statul Palestina începând din 28 mai, scrie Europa Liberă. Premierii celor trei țări consideră că acesta este un pas necesar către pace și insistă că nu este o mișcare pro-Hamas sau anti-Israel, scrie BBC.

Declarațiile fiecărui premier au inclus dorința de a vedea o soluție cu două state, punctează The Guardian. Conform Politico, Norvegia va recunoaște granițele palestiniene de dinainte de 1967.

„Vom recunoaște Palestina din mai multe motive, pe care le pot rezuma cu trei cuvinte: pace, dreptate, consecvență”, a declarat premierul Spaniei, Pedro Sanchez. New York Times explică ce presupune recunoașterea Palestinei.

Atât Autoritatea Palestiniană, care conduce Cisiordania, cât și gruparea Hamas, care controlează de facto Gaza, au primit bine vestea și le-au mulțumit celor trei premieri, potrivit Middle East Eye.

Premierul irlandez, Simon Harris, a invocat istoria similară dar la 100 de ani distanță a Irlandei și Palestiniei, în căutarea independenței care să fie acceptată de alte state.
Premierul irlandez, Simon Harris, a invocat istoria similară dar la 100 de ani distanță a Irlandei și Palestiniei, în căutarea independenței care să fie acceptată de alte state.

Guvernul israelian a reacționat cu furie, scrie Times of Israel. Premierul Beniamin Netanyahu a numit recunoașterile „o recompensă pentru teroare”, scrie CNN, iar ministrul de Externe Israel Katz a rechemat ambasadorii israelieni din cele trei țări și a anunțat că-i va mustra pe ambasadorii celor trei țări la Tel Aviv.

Președintele american Joe Biden a declarat că independența unui stat palestinian ar trebui să vină din negocieri, ci nu din recunoașteri unilaterale, potrivit Reuters.

Înaintea acestui anunț, doar nouă țări europene susțineau dreptul independenței palestiniene, majoritatea din Europa de Est, inclusiv România. Al Jazeera are o hartă cu cele 143 de țări care recunosc Palestina, hartă de pe care lipsesc, notabil, statele occidentale.

Malta a anunțat că va recunoaște Palestina „atunci când o astfel de recunoaștere va avea o contribuție pozitivă”, potrivit AP. Slovenia amână din același motiv recunoașterea Palestinei. Belgia a ezitat dacă să se alăture Irlandei, Norvegiei și Spaniei, dar au hotărât să amâne decizia.

Sunak anunță alegeri pe 4 iulie

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat alegeri pe 4 iulie, transmite BBC. Sunak a declarat miercuri, în fața ușii de la Downing Street nr. 10, că guvernul său a îmbunătățit economia și că are planuri clare pentru viitor. La scurt timp după, liderul Partidului Laburist din opoziție, Keir Starmer, a declarat că partidul său promite să transforme țara.

Reuters prezintă confuzia analiștilor politici cu privire la alegerea stranie a lui Sunak să anunțe alegeri parlamentare pentru data de 4 iulie, ținând cont că alegerile parlamentare erau programate să aibă loc la sfârșitul anului. Anunțul lui Sunak a fost precedat de speculații intense ale presei.

Este o decizie riscantă pentru guvernul Sunak, consideră Politico. Potrivit sondajului de opinie al Financial Times, laburiștii ar avea șanse să câștige 45% dintre voturi, iar conservatorii doar 23%, o răsturnare a situației din 2020. La alegerile locale de acum trei săptămâni, conservatorii au înregistrat pierderi enorme.

Analiștii spun că e posibil ca partidul lui Sunak să considere că economia nu poate decât să se înrăutățească până la sfârșitul anului, motiv pentru care ar fi anunțat alegeri pentru luna iulie.
Analiștii spun că e posibil ca partidul lui Sunak să considere că economia nu poate decât să se înrăutățească până la sfârșitul anului, motiv pentru care ar fi anunțat alegeri pentru luna iulie.

Chiar dacă Conservatorii nu sunt populari, nici laburiștii nu par să fie o alegere ușoară. The Guardian scrie că liderul partidului, Keir Starmer, nu este popular, dar are șanse să devină premier. Portretul lui Starmer, la Reuters.

Alegerile anticipate ar putea să spargă cei 14 ani de guvernare conservatoare cu cinci premieri diferiți, după ce s-au adunat nemulțumirile britanicilor despre economia proastă a țării. O analiză politică și una economică de la The Guardian afirmă că Sunak a ieșit din joc înainte ca economia să ajungă într-o stare și mai proastă. New York Times menționează că rata inflației tocmai căzuse la o valoare bună, însă Sunak ar fi putut considera că nu se poate mai bine de atât.

Financial Times consideră că partidul care va părea capabil să stabilizeze o țară în derivă va fi cel care va fi răsplătit la urne.

Pregătirile pentru alegerile din 9 iunie

Sistemele informatice ale României pot rezista unui eventual atac cibernetic în timpul alegerilor, susține președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, pentru Europa Liberă. El adaugă că pentru fiecare din cele cinci tipuri de alegeri, au fost tipărite câte 20 de milioane de buletine de vot, iar în diaspora au fost deschise 950 secții de votare, aproape dublu față de 2019. Pentru alegerile europarlamentare vor fi trimise 2,5 milioane de buletine de vot în străinătate.

Tot pe subiectul pregătirii pentru alegeri, Europa Liberă a scris și despre firma care a încheiat în doar două luni contracte de 1,6 milioane de euro cu direcțiile de statistică din țară. Între timp, în Prahova, două femei condamnate pentru fraudarea alegerilor în 2020 au fost desemnate președinți de secție chiar în localitatea în care au fraudat votul, conform News.ro.

Pe 6-9 iunie vor vota 440 de milioane de cetățeni europeni. Românii vor primi alte patru buletine de vot, pentru alegerile locale.
Pe 6-9 iunie vor vota 440 de milioane de cetățeni europeni. Românii vor primi alte patru buletine de vot, pentru alegerile locale.

Mai este și problema banilor - toate aceste demersuri costă enorm, iar politicienii sunt mai dispuși să cheltuie și pe alte lucruri în prag de alegeri, pentru a-și motiva electoratul. Cheltuielile de anul acesta pun presiuni pe deficitul bugetar deja mare, scrie G4Media.

Pe lângă sistemele și infrastructura de vot, mai rămân și cei de pe liste. News.ro prezintă un raport Expert Forum privind localele: PSD și PNL au ales mai degrabă să meargă separat, iar doar unul din patru candidați este femeie.

Gabriela Firea, candidata PSD pentru Primăria Bucureștiului, a scăpat de scandalul „azilelor groazei”, după ce dosarul a fost trimis în instanță fără ca ea să se numere pe lista acuzaților, scrie Europa Liberă. Cum se apără candidații care au rămas cu dosare penale, aici.

Alte subiecte:

  • China a început exerciții de război în jurul Taiwanului, drept „pedeapsă” pentru discursul de inaugurare al noului președinte Lai Ching-te, scrie Reuters.
  • În PressOne, comisarul european al României, Adina Vălean, spune că proiectele de infrastructură adesea întârzie pentru că proiectele nu sunt pregătite suficient.
  • Alpinistul român Gabriel Viorel Țabără a murit luni dimineață pe Everest, scrie HotNews.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,
Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG