Linkuri accesibilitate

Eu cu cine votez? Ep. #3 - Candidații cu dosare penale la alegerile din 2024 cer votul electoratului. Cum se apără, ce spun liderii


Partidele îi apără pe candidații împotriva cărora procurorii au deschis dosare penale.
Partidele îi apără pe candidații împotriva cărora procurorii au deschis dosare penale.

Candidații cu dosare penale la alegerile din 2024 cer votul electoratului, iar partidele nici nu clipesc când vine vorba să îi apere. Cele mai mari trei formațiuni politice au astfel de exemple. Argumentul lor este că cei vizați nu au fost condamnați, deci au tot dreptul să candideze. Dar partidele găsesc scuze și pentru cei condamnați deja.

Partidul Social Democrat (PSD) are cel puțin trei candidați cu dosare penale la alegerile din 2024. Anchetele sunt în diferite faze - urmărire penală sau trimitere în judecată.

Unul dintre ei are chiar o condamnare definitivă la activ, ceea ce nu l-a împiedicat să fie ales primar de comună și să ceară electoratului un nou mandat. În toate cazurile, liderul social democrat, Marcel Ciolacu, le-a luat apărarea candidaților partidului.

Partidul Național Liberal (PNL), care nu accepta odinioară candidați cercetați penal pe listele sale, are acum mai mulți astfel de pretendenți la diferitele funcții scoase la concurs - primării sau consilii județene.

Față de anii trecuți - când lideri cu greutate precum Ludovic Orban sau Vasile Blaga s-au retras din activitate până la lămurirea problemelor din Justiție - liberalii nu au acum nicio problemă să îi susțină pe candidații vizați de anchete.

Uniunea Salvați România (USR), partidul care a inițiat campania socială „Fără penali în funcții publice”, are și el candidați urmăriți penal sau trimiși în judecată. Însă, spune partidul, cei vizați sunt curați, iar anchetele ar fi instrumentate politic.

Europa Liberă a analizat candidații celor mai mari trei partide din România - și pe independenții susținuți de acestea - și prezintă lista celor cu probleme în Justiție.

Marcel Ciolacu ridică din umeri când vine vorba de numărul candidaților PSD cu dosare penale

Vasile Rîmbu, candidatul PSD la Primăria Suceava, este trimis în judecată pentru că ar fi încercat să afle date din dosarul contaminării cu Covid de la Spitalul Județean.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anchetat infectarea unor angajați ai Spitalului Județean Suceava, unde Vasile Rîmbu era manager la începutul pandemiei de Covid, în urmă cu patru ani. Unii dintre angajații infectați au murit.

Vasile Rîmbu (dreapta) apare în această fotografie din 2019 alături de Gheorghe Flutur (stânga) de la PNL și de președintele României, Klaus Iohannis, la Spitalul Județean Suceava.
Vasile Rîmbu (dreapta) apare în această fotografie din 2019 alături de Gheorghe Flutur (stânga) de la PNL și de președintele României, Klaus Iohannis, la Spitalul Județean Suceava.

Anchetatorii spun că, în 2020, chiar la începutul pandemiei de Covid, cadrele medicale confirmate pozitiv și cele suspectate de infecție cu coronavirus au fost chemate la serviciu, deși puteau infecta pacienți sau colegi.

Acest lucru ar fi dus la o contaminare în masă, susține Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii DNA îl acuză pe Vasile Rîmbu, care și-a dat demisia de la Spitalul Județean Suceava în mai 2020, după ce a fost acuzat de infectarea în masă a angajaților, că ar fi încercat să afle informații nepublice referitoare la o anchetă a procurorilor.

Confruntat cu privire la acest caz, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că, până la probarea vinovăției de către organele de anchetă și decizia instanței, Vasile Rîmbu are tot dreptul să candideze.

„Este condamnat de vreun magistrat cu ceva? Este condamnat de către cineva? Are drepturi cetăţeneşti la fel ca şi mine, la fel ca şi dumneavoastră. Este trimis în judecată?”, a răspuns Marcel Ciolacu la întrebările presei, potrivit news.ro.

Costică Dobre este candidatul PSD la Primăria Șuțești, din județul Brăila. El a fost condamnat definitiv, în 2018, la un an de închisoare cu suspendare, pentru proxenetism și aderare la un grup infracțional organizat.

În ciuda sentinței judecătorești, Dobre a fost ales primar al comunei în 2020, iar acum candidează din nou. Și pe el l-a apărat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a luat apărarea candidaților care sunt în diferite faze ale unor anchete penale.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a luat apărarea candidaților care sunt în diferite faze ale unor anchete penale.

„Oamenii au întotdeauna dreptate. Românii au întotdeauna dreptate. Ei hotărăsc cine este cel mai bun gospodar din urbea lor. Nu eu hotărăsc acest lucru”, a afirmat Ciolacu, într-o conferinţă de presă, la Brăila, potrivit News.ro.

Vasile Iliuță candidează din nou pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Călărași, din partea PSD. El este și acum șeful CJ.

Iliuță a fost acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj.

Tribunalul București l-a achitat pe Iliuță în primă instanță, dar DNA a contestat decizia, iar cazul se judecă în continuare. Următorul termen este pe 21 mai.

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.
Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

DNA a făcut percheziții la sediul Consiliului Județean Călărași și în 2024, pe 21 martie, într-un alt dosar de abuz în serviciu. Calitatea șefului CJ nu este clară în acest dosar.

La acel moment, Marcel Ciolacu a declarat că îl susține în continuare pe Iliuță.

„Dacă DNA intră într-o primărie, înseamnă imediat că primarul are dosar penal? Nu am văzut. Da, eu îl susţin pe domnul Iliuţă pentru că, până acum, nu este niciun anunţ că are un dosar penal, că este urmărit penal, că are vreo decizie. Dacă va avea o decizie de control judiciar, este exclusă susţinerea”, a spus președintele PSD, conform news.ro.

PNL, de la partidul fără candidați cu dosare penale, la formațiunea îngăduitoare cu cei anchetați

Și PNL, partidul aflat în coaliția de guvernare cu PSD, are candidați cu dosare penale.

Partidul Național Liberal nu mai este la fel de intransigent cu cei cercetați de procurorii anticorupție sau de parchete, precum era în trecut, când foștii lideri Ludovic Orban și Vasile Blaga s-au retras din activitatea politică pe perioada cât timp au fost cercetați.

„Nu pot să mă prezint în fața cetățenilor și să le cer votul cât timp sunt într-o anchetă penală”, a justificat Ludovic Orban, în 2016, retragerea candidaturii la Primăria Capitalei.

În același an, Vasile Blaga se retrăgea de la șefia PNL, după ce procurorii DNA deschiseseră pe numele său un dosar de trafic de influență.

Cei doi au fost achitați definitiv în aceste dosare și, odată exonerați de acuzațiile aduse de procurori, au revenit în lumina reflectoarelor.

Acum, conducerea PNL îi susține pe cei care sunt în diferite faze ale cercetării penale.

De notorietate sunt cazurile de la Iași. Aici, atât primarul în funcție și candidat PNL pentru un nou mandat, Mihai Chirica, cât și președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, candidat la funcția pe care o deține, sunt anchetați penal.

Mihai Chirica (stânga) și Costel Alexe, candidații PNL pentru Primăria Iași, respectiv Consiliul Județean Iași, sunt cercetați de procurorii DNA.
Mihai Chirica (stânga) și Costel Alexe, candidații PNL pentru Primăria Iași, respectiv Consiliul Județean Iași, sunt cercetați de procurorii DNA.

Mihai Chirica este trimis în judecată de DNA în patru dosare, iar printre acuzații sunt infracțiuni de complicitate la fals intelectual și complicitate la abuz în serviciu.

Costel Alexe este trimis în judecată de DNA în două dosare penale, unul pentru abuz în serviciu și altul pentru luare de mită și instigare la delapidare.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a explicat sprijinul PNL pentru cei doi prin faptul că electoratul îi votează.

„Ca orice partid politic, facem sondaje. Ambii în sondaje sunt la procente care îi recomandă pentru susţinerea să candideze în viitoarele alegeri”, a spus Ciucă, potrivit Libertatea.

Tevatură mare s-a făcut în jurul dosarului lui Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova și candidat din partea PNL pentru un nou mandat.

Iulian Dumitrescu este urmărit penal de DNA, sub control judiciar, din februarie 2024, fiind acuzat de luare de mită și fals în declarații.

Iulian Dumitrescu pleacă de la sediul Direcției Nationale Anticorupție din București, 1 februarie 2024.
Iulian Dumitrescu pleacă de la sediul Direcției Nationale Anticorupție din București, 1 februarie 2024.

Liderii de la centru ai PNL au fost ezitanți când a venit vorba să se delimiteze de Dumitrescu, cel care era până de curând în linia întâi a partidului, ca prim-vicepreședinte.

Dumitrescu a anunțat că se retrage din această funcție, dar PNL nu i-a retras sprijinul pentru șefia CJ Prahova.

Liberalii au evitat să se pronunțe dacă îl susțin pentru o nouă candidatură. Dar, dincolo de vorbe, lucrurile sunt certe. Iulian Dumitrescu este candidatul PNL la șefia CJ Prahova, chiar dacă liderii de la centru nu și-au exprimat public susținerea.

Nicolae Robu, candidatul liberalilor la Primăria Timișoarei, este trimis în judecată de DNA într-un dosar și urmărit penal într-un al doilea dosar pentru abuz în serviciu, deschis în 2023. El este susținut și de PSD.

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu (stânga), Nicolae Robu (centru) și Nicolae Ciucă (dreapta), președintele PNL.
Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu (stânga), Nicolae Robu (centru) și Nicolae Ciucă (dreapta), președintele PNL.

În dosarul în care este trimis în judecată pentru abuz în serviciu, procurorii susțin că fostul primar al Timișoarei, alături de alți inculpați, a contribuit la „vânzarea frauduloasă și la prețuri modice a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara”.

Robu s-a apărut. „Nu-mi fac nicio grijă în ce mă privește, pentru că eu, personal, n-am comis nici pe această speță și nici pe altele nicio ilegalitate!”, potrivit Euronews.

În celălalt dosar, Robu este acuzat că „ar fi emis o autorizație de construire a unui imobil cu nerespectarea condițiilor stipulate în certificatul de urbanism”.

Robu s-a apărat și de această dată: „S-a întâmplat în 2018 pentru o autorizaţie de construire pentru un duplex. Habar n-am despre ce e vorba. Desigur că îmi susţin nevinovăţia, nu am nicio vină. Nu am făcut nicio ilegalitate eu, personal. Am spus-o de nenumărate ori. Pentru mine garantez, dar numai pentru mine”, a spus fostul edil, potrivit financialintelligence.ro.

USR acuză anchetatorii că fac dosare „cusute cu ață albă” candidaților săi

USR este partidul inițiator al legii „Fără penali în funcții publice”. Acum, Uniunea Salvați România are trei candidați care sunt în diferite faze ale anchetelor penale.

Vlad Voiculescu, candidat la alegerile europarlamentare și fost ministru al Sănătății, este urmărit penal de Direcția Națională Anticorupție pentru abuz în serviciu.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, ajunge la audieri pe 8 decembrie 2023.
Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, ajunge la audieri pe 8 decembrie 2023.

Procurorii spun că, în două rânduri, în martie 2021, în calitate de ministru al Sănătății, ar fi „tranzacționat și ordonanțat la plată” cumpărarea unor loturi suplimentare de vaccinuri anti-Covid (Pfizer și Moderna), cu toate că ar fi știut că vaccinurile deja contractate până atunci erau suficiente pentru campania de vaccinare națională.

El este acuzat de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte), și complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

Vlad Voiculescu s-a apărat, spunând că nu a participat la luarea deciziei privind cantitatea de vaccinuri pe care să o cumpere România.

„Deci nu a existat nicio implicare a Ministerului Sănătăţii, din păcate, spun eu. În momentul respectiv, Ministerul Sănătăţii a fost sărit”, a spus Voiculescu.

Un alt candidat al USR, de data aceasta trimis în judecată, este Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din Capitală.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, este trimisă în judecată de către DNA.
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, este trimisă în judecată de către DNA.

Chiar în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat, Armand a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în dosarul în care e acuzată că s-a numit singură manager de proiect anticorupție și a încasat bani pentru această activitate.

Ar fi vorba de patru luni în care a condus proiectul, pentru care ar fi încasat 10.000 de lei (2.ooo de euro).

Primarul Sectorului 1 spune despre dosar că e „penibil” și despre acuzații că sunt „ridicole”.

Cătălin Drulă, președintele USR, le-a luat apărarea ambilor candidați.

„Eu zic că e nevinovată (Clotilde Armand - n.r.). E cusută cu ață albă, au fost schimbați patru procurori”, a spus Drulă, la Digi24.

Cât despre Vlad Voiculescu, în același interviu pentru Digi24, a afirmat că „e nevinovat”.

„Este ridicol. România nu a cumpărat niciun vaccin singură, a fost un mecanism european. România a contractat vaccinuri sub media europeană. Comenzile de vaccinuri se făceau de către premier și comitetul de vaccinuri”, a spus el.

Lucian Viziteu, primarul în funcție și candidatul USR la Primăria Bacău, a surprins când a anunțat el singur că este suspect într-un dosar al Direcției Naționale Anticorupție. Ancheta ar viza atribuirea unui apartament de serviciu al primăriei.

Dosarul său nu apare pe portalul Direcției Naționale Anticorupție, lucru care denotă că nu a fost dispusă începerea urmăririi penale.

Primarul Bacăului, Lucian Viziteu, a anunțat chiar el că este suspect într-un dosar DNA. Nu a început urmărirea penală.
Primarul Bacăului, Lucian Viziteu, a anunțat chiar el că este suspect într-un dosar DNA. Nu a început urmărirea penală.

„Am să stric un subiect bun pentru presa de partid și am să anunț eu că în speța cu apartamentul de serviciu în care a locuit, pentru o perioadă, o angajată a primăriei, am fost informat ca am statut de suspect, alături de alți funcționari din primărie.

Aștept să se încheie rapid această poveste și am încredere că și procurorii își doresc același lucru. Ca notă de subsol, vă anunț că astăzi (12 martie 2024, n.red.) a început, în mod oficial, campania electorală. Deloc surprinzătoare ziua aleasă pentru a resuscita acest subiect”, a scris Lucian Viziteu, pe Facebook, la acea dată.

Candidații independenți cu dosare penale

Sunt și câțiva candidați independenți pe numele cărora sunt acțiuni penale în diferite faze.

Robert Negoiță este primarul Sectorului 3 și candidat independent pentru un nou mandat, susținut de PSD. De altfel, el a făcut parte din acest partid până acum cinci ani.

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, susținut de PSD, alături de Rareș Hopincă, candidatul PSD la Primăria Sectorului 2.
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, susținut de PSD, alături de Rareș Hopincă, candidatul PSD la Primăria Sectorului 2.

Direcția Națională Anticorupție îl urmărește penal în trei anchete distincte pe actualul edil al sectorului 3 din București.

Prima, în 2016, în care Negoiță este acuzat de o evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro.

Procurorii susțin că „în perioada 2005-2009, prin folosirea resurselor societăților pe care le administra, suspectul Negoiță Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidențiale compuse din imobile de locuit și locuri de parcare și a vândut, în nume propriu, un număr de 1.250 din aceste imobile, ascunzând activitatea economică desfășurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea și neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei”.

A doua, în 2022, în care este acuzat de abuz în serviciu. În acest dosar, Negoiță a fost trimis în judecată.

DNA îl suspectează de „două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave, o infracțiune de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și o infracțiune de complicitate la fals intelectual”.

Mai precis, Negoiță este acuzat că a prelungit ilegal contractul cu firma de salubritate Rosal și a adus primăriei sale un prejudiciu de 578.446.818 lei (peste 115 milioane de euro), care a devenit un folos necuvenit pentru compania privată.

Și o a treia, în 2023, tot pentru abuz în serviciu. Procurorii susțin că „în perioada 2015-2021, suspectul Negoiță Robert Sorin (...) ar fi aprobat emiterea presupus nelegală a unor documente necesare construirii și intabulării unei construcții (bloc) situate în zona centrală a municipiului București”.

Întrebat despre dosarele lui Robert Negoiță, pe care PSD îl susține pentru funcția de primar, Marcel Ciolacu a răspuns cu o întrebare.

„Este trimis în judecată?”

Cât despre numărul candidaților PSD cu dosare penale, Ciolacu a ridicat din umeri.

„Nu cunosc. Îmi cer scuze!”

Marian Vanghelie, candidat independent la Sectorul 5, fost primar PSD al acestui sector timp de 12 ani, este judecat într-un dosar de corupție în care a primit o condamnare de 11 ani și opt luni, în primă instanță.

Dosarul e trimis în judecată din 2015. Procurorii îl acuză că ar fi luat o mită-record, de 30 de milioane de euro, pentru acordarea de contracte publice.

Dan Tudorache, candidat independent la Sectorul 1, este trimis în judecată în „Dosarul diamantelor”, fiind acuzat de complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

Tudorache a fost primarul Sectorului 1 din partea PSD, între 2016 și 2020, când a fost învins de Clotilde Armand.

Candidați la alegerile din 2024 achitați

Între timp, unii dintre candidații la alegerile locale din acest an au scăpat de problemele penale.

De notorietate este cazul Liei Olguța Vasilescu, primarul Craiovei și candidat PSD pentru un nou mandat.

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei din județul Dolj.
Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei din județul Dolj.

În 2016, exact în toiul alegerilor locale, DNA a început urmărirea penală pe numele Olguței Vasilescu, pentru ca, patru ani mai târziu, în 2020, să claseze dosarul.

Dragoș Ștefan este candidatul AUR la Primăria Bacău. Anterior el a fost membru ALDE și PMP. A fost viceprimar în perioada 2016 - 2020 și a candidat din partea PMP la primărie în 2020.

El fost anchetat de DNA într-un dosar de abuz în serviciu, alături de fostul primar Cosmin Necula. A primit în primă instanță o sentință de trei ani de închisoare cu suspendare, dar a fost achitat de Curtea de Apel în luna martie a acestui an.

Dosare penale clasate sau trimise pentru refacere

Vergil Chițac este primarul PNL din Constanța și candidat pentru un nou mandat.

În 2023, DNA a început o urmărire penală pe numele primarului din Constanța, pentru abuz în serviciu.

Vergil Chițac a fost ales primarul Constanței în urmă cu patru ani.
Vergil Chițac a fost ales primarul Constanței în urmă cu patru ani.

Procurorii îl acuzau că a semnat un contract de finanțare a unei competiții sportive „fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate”.

DNA, structura centrală, a dispus refacerea dosarului instrumentat de procurorii de la Constanța ai aceleași instituții, lucru care a dus la demisia a șase dintre cei șapte procurori constănțeni la începutul acestui an.

Chițac a mai fost cercetat penal și într-un alt dosar, deschis în mai 2022 și clasat între timp. În această cauză, procurorii DNA anchetau posibile plăți ilegale pentru spații verzi către o firmă apropiată de fosta administrație condusă de Radu Mazăre, potrivit G4Media.

Horia Constantinescu, fost șef ANPC, și actual candidat PSD la Primăria Constanței, a fost cercetat și el în acest al doilea dosar. În calitatate de șef al spațiilor verzi la acea vreme, el era anchetat pentru plăți nelegale.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Alina Manolache

    Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

    Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

    A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

    Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

    A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG