Linkuri accesibilitate

20 de camioane pentru Gaza. Dușmanii lui V. Putin. De ce poate rămâne Tarom fără cursa de Londra


Viktor Orbán și Vladimir Putin s-au întâlnit săptămâna trecută la Beijing. Duminică, Gazprom a anunțat suplimentarea livrărilor de gaze pentru Ungaria și China. Foto: Protest din anul 2017, Budapesta.
Viktor Orbán și Vladimir Putin s-au întâlnit săptămâna trecută la Beijing. Duminică, Gazprom a anunțat suplimentarea livrărilor de gaze pentru Ungaria și China. Foto: Protest din anul 2017, Budapesta.

O colecție de fapte de război, multă diplomație și chiar și mai multă politică internă dominată de interese electorale și populism. E imaginea lumii, cum apare ea în presă la peste 600 de zile de la invadarea Ucrainei de Rusia și la peste două săptămâni de la izbucnirea războiului Israel – Hamas.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Forțele israeliene au lansat în timpul nopții atacuri asupra Fâșiei Gaza și sudului Libanului. ONU a anunțat sosirea în Gaza a 20 de camioane cu ajutor umanitar, o cantitate considerată insuficientă de organizațiile neguvernamentale.
  • Rusia și-a intensificat atacurile în regiunea ucraineană Harkov. Șase oameni au murit după ce o rachetă rusească a lovit un centru poștal de aici în timpul nopții de sâmbătă spre duminică.
  • Tarom ar urma să renunțe la cursa de Londra de anul viitor, avertizează la Europa Liberă liderul sindicatului TAROM, Narcis Pascu.

Israel – ce poate urma?

În atacurile aeriene din timpul nopții, Israelul a vizat nu doar Fâșia Gaza, ci și sudul Libanului, notează Reuters, care precizează că premierul Beniamin Netanyahu a convocat o întâlnire a generalilor israelieni și a cabinetului de război pentru a evalua mersul războiului.

În paralel, liderii SUA, Regatului Unit, Canadei, Franței, Germaniei și Italiei au transmis o declarație comună prin care își reafirmă sprijinul pentru Israel, dar cer respectarea reglementărilor umanitare internaționale și protecția civililor.

După o pauză de două săptămâni, remarcă BBC, 20 de camioane cu ajutoare au ajuns ieri în Gaza prin Egipt – departe de necesarul unei populații sub asediu și de cele 500 de camioane care intrau zilnic în Gaza înainte de război.

Israelul a cerut evacuarea nordului Fâșiei Gaza, inclusiv a spitalelor de aici, ceea ce e imposibil, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Situația din spitale e deja dezastruoasă și pune în pericol inclusiv viețile copiilor care ar avea nevoie de incubator, explică AP.

Duminică, un convoi de 20 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Fâșia Gaza, din Egipt, pe la punctul de trecere a frontierei Rafah. 22 octombrie 2023, imagine dinspre partea egipteană a graniței.
Duminică, un convoi de 20 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Fâșia Gaza, din Egipt, pe la punctul de trecere a frontierei Rafah. 22 octombrie 2023, imagine dinspre partea egipteană a graniței.

„Catastrofă”, titrează Politico – 2,3 milioane de oameni riscă să moară de foame în Fâșia Gaza, în timp ce The Guardian notează și un alt pericol, de data aceasta în Israel – amenințarea directă și categorică la adresa libertății de exprimare. Chiar și apelurile la pace se pot încheia în arest, arată publicația. Și tot aici – despre ce ar putea deveni responsabilitatea Israelului de a negocia eliberarea ostaticilor răpiți de Hamas.

Politico remarcă jocurile politice interne generate în alte țări de războiul Hamas – Israel. În Franța, unde tensiunile sunt deja ridicate, dar și în Marea Britanie.

Conducerea editorială a The Washington Post își asumă publicarea unui apel-explicație: interesul național calculat al Statelor Unite trebuie să fie sprijinirea Israelului și Ucrainei, așa cum, de altfel, a explicat și cerut și președintele SUA, Joe Biden.

„Nu este vorba doar despre supraviețuirea unor democrații din străinătate, oricât de imperfecte ar fi ele, ci și despre interesul de lungă durată al Statelor Unite de a împiedica două mari regiuni – Europa și Orientul Apropiat – să cadă sub stăpânirea unor hegemonii ostile (Rusia și, respectiv, Iran), cu daunele inevitabile pentru securitatea și prosperitatea economică a SUA”, notează board-ul WP.

Pentru evoluțiile zilei, urmăriți pagina noastră – Europa Liberă România.

Armele Rusiei

Șase lucrători din sistemul poștal al Ucraine au fost uciși după ce o rachetă rusească a lovit un centru de distribuție din estul Ucrainei, regiunea Harkov, în noapte de sâmbătă spre duminică, iar Avdiivka a fost din nou bombardată.

Imagine de după atacul Rusiei asupra regiunii Harkov. 22 octombrie 2023
Imagine de după atacul Rusiei asupra regiunii Harkov. 22 octombrie 2023

Potrivit Reuters, Rusia s-a concentrat în ultima perioadă asupra estului industrial al Ucrainei și încearcă să își mențină pozițiile în Herson de când au abandonat principalul oraș al regiunii, la sfârșitul anului trecut.

Colegii de la RFE/RL notează laudele militarilor ucraineni față de tancurile primite din partea Suediei, dar și un „pogrom cultural” la Universitatea din Sankt Petersburg, absolvită de Vladimir Putin în anii ’70, de unde mai mulți profesori și studenți au fost dați deja afară.

Vă reamintesc, colega noastră de la RFE/RL, Alsu Kurmașeva, a fost arestată în Rusia. Ea are cetățenie rusă și americană. Este al doilea jurnalist american arestat în Rusia în 2023, după Evan Herșkovici de la Wall Street Journal.

În Politico, despre un triunghi: Rusia – Ungaria – China. Producătorul rus de gaze Gazprom a anunțat că va spori cantitățile de gaze furnizate Ungariei și Chinei pentru iarna care urmează.

Tarom fără Londra

La Țară în Service, Europa Liberă publică o analiză a companiei Tarom

  • 7 șefi în 7 ani;
  • 120 de milioane de euro ajutor de stat;
  • 55 de milioane euro pierdere
  • rute anulate.

În ultimii ani au dispărut deja din destinațiile companiei naționale: Barcelona, Alicante, Valencia, Hamburg, Stockholm, Erevan, Tbilisi. Liderul de sindicat Narcis Pascu spune că, de anul viitor, ar urma să dispară și cursa de Londra, una dintre destinațiile preferate de români și la care cursele sunt ocupate în totalitate permanent, a aflat colega mea Simona Cârlugea.

De anul viitor, Tarom ar putea renunța la cursa de Londra, una dintre cele mai populare destinații ale sale.
De anul viitor, Tarom ar putea renunța la cursa de Londra, una dintre cele mai populare destinații ale sale.

Tot în Europa Liberă despre reforma pensiilor speciale, care „și-a dat obștescul sfârșit”, punctează Andreea Pora.

La categoria ce mai vedem, ce mai ascultăm vă recomand o istorie surprinzătoare a rugby-ului românesc, analiza Washington Post despre cartea și hainele artistei americane Dolly Parton, dar și SmartJob, podcastul Europa Liberă, cu George Baltă, fost jucător de rugby, maratonist în scaun cu rotile.

Alte știri:

  • Partidul anti-imigrație din Elveția a câștigat alegerile parlamentare de ieri. Detalii în Libertatea.
  • Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană se întâlnesc azi la Bruxelles pentru a discuta criza din Orientul Apropiat şi continuarea ajutorului pentru Ucraina, transmite Agerpres.
  • Filipine numește China drept „stat agresor”, acuzând-o că „creșterea tensiunilor” în Marea Chinei de Sud, transmite Reuters.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate bune și o săptămână ușoară,
Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG