Linkuri accesibilitate

3 minute | Candidatul Marcel Ciolacu. Kamala, ceremonia nominalizării și familia Obama. Putin vizitează Cecenia


Fostul președinte al SUA, Barack Obama, și soția sa, Michelle, la Convenția Partidului Democrat. Cei doi sunt printre cei mai importanți susținători ai Kamalei Harris în competiția cu Donald Trump pentru Casa Albă.
Fostul președinte al SUA, Barack Obama, și soția sa, Michelle, la Convenția Partidului Democrat. Cei doi sunt printre cei mai importanți susținători ai Kamalei Harris în competiția cu Donald Trump pentru Casa Albă.

Marcel Ciolacu ar fi încercat să evite candidatura la președinție, spun analiștii, dar tradiția arată că un președinte PSD care fuge de Cotroceni nu are șanse mari în partid. Nici unul care pierde, de altfel, dar a nu participa deloc ar fi putut fi mai rău pentru viitorul politic al premierului PSD.

Bun găsit,

Iată principalele subiecte:

  • Într-un mesaj înregistrat, Marcel Ciolacu ș-a anunțat colegii, și apoi țara, că va candida la președinția României. Sâmbătă are loc Congresul PSD, iar premierul nu mai putea amâna o decizie.
  • La Congresul în desfășurare în SUA, al Partidului Democrat, a avut loc ceremonia nominalizării oficiale a Kamalei Harris drept candidat la președinția SUA (liderii politici din statele americane au anunțat public că îi acordă delegații). Ziua s-a încheiat cu discursurile lui Michelle și Barack Obama.
  • Președintele Vladimir Putin vizitează Cecenia pentru prima dată în 13 ani și s-a întâlnit inclusiv cu luptători pregătiți să plece în Ucraina. La Moscova, primarul anunță că Kievul ar fi lansat cel mai mare atac cu drone asupra capitalei Rusiei.

Candidatul Marcel Ciolacu

„Dacă nu candida, Ciolacu se întorcea la Buzău”, explică Dan Tăpălagă – G4Media, mecanismele care au făcut ca în ciuda dorinței de a nu trebui să fie pus în fața testului „suprem”, al alegerilor prezidențiale, Marcel Ciolacu nu a putut spune nu. În plus, pe lângă tradiție, partid, sete de putere, crede jurnalistul, este și „prima dată în ultimii 20 de ani când pesediștii cred că au o șansă reală să ajungă din nou la Cotroceni”.

În Spotmedia, jurnalista Ioana Ene Dogioiu analizează șansele lui Marcel Ciolacu, în funcție de alte candidaturi anunțate sau potențiale. Cel mai serios contracandidat, în turul doi, dintre cei care și-au anunțat deja participarea, ar fi Elena Lasconi, crede Dogioiu: „candidata USR este în ofensivă și pe un trend ascendent remarcabil”. Iar dacă candidează și Mircea Geoană, „Marcel Ciolacu a pierdut deja”.

Analiștii remarcă că Marcel Ciolacu ar fi preferat să nu fie supus testului electoral al alegerilor prezidențiale.
Analiștii remarcă că Marcel Ciolacu ar fi preferat să nu fie supus testului electoral al alegerilor prezidențiale.

Clar este că Marcel Ciolacu și-a asumat candidatura, mesajul mai degrabă stângaci nu poate fi luat înapoi, iar sâmbătă, la Congres, partidul ar urma să îi confirme și președinția PSD și aspirația către Cotroceni.

Reacția Partidului Național Liberal a venit cu „nu are șanse foarte mari”, din partea purtătorului de cuvânt Ionuț Stroe, citat de Digi24, și, deocamdată, cu „de ce nu a numit comisar european”, via liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Kelemen Hunor (pentru Agerpres) îl vede pe Marcel Ciolacu în turul doi, unde „Elena Lasconi ar putea fi o surpriză” și precizează că acum toată lumea aşteaptă eventualul anunț de candidatură din partea lui Mircea Geoană.

Despre acesta din urmă, PressONE notează decizia Comisiei de etică de la Academia de Studii Economice, care ar fi găsit doar 43 de rânduri și două tabele plagiate în teza de doctorat a secretarului adjunct al NATO. Ce nu a luat în considerare comisia, AICI.

În Adevărul, Ion M. Ioniță pune competiția pentru președinție în contextul sumbru al indicatorilor economici, și tot din Adevărul, strategii electorale: Mănăstirile au devenit sediile de campanie ale candidaților la alegerile prezidențiale.

O altă campanie

În SUA, Convenția Partidului Democrat continuă să dea aripi susținătorilor și să marcheze momentul Kamala Harris drept cel în care speranța s-a întors în America – așa a transmis acum câteva ore fosta primă doamnă Michelle Obama, așa a sugerat și soțul său, care i-a urmat cu un discurs marca „Yes, we can”.

Rezumatul live text al BBC notează că a doua zi a congresului democrat a fost dominată de discursurile familiei Obama menite să ajute semnificativ la mobilizarea electoratului în favoarea Kamalei Harris și să diversifice atacurile la adresa lui Donald Trump.

„Electrify” e cuvântul folosit cel mai des de presa de limba engleză cu privire la discursurile celor doi. O fac Washington Post, CNN, BBC, în timp ce editorialista The New York Times Tressie McMillan Cottom scrie că Michelle Obama „l-a desființat pe Donald Trump”.

Michelle Obama este una dintre cele mai apreciate personalități politice ale Partidului Democrat.
Michelle Obama este una dintre cele mai apreciate personalități politice ale Partidului Democrat.

În a doua zi a Convenției a avut loc desemnarea simbolică a Kamalei Harris drept candidat la prezidențialele din noiembrie, dar nu au lipsit temele delicate precum cea a războiului din Gaza.

Senatorul democrat Bernie Sanders a facut apel la o încetare a focului în Gaza, potrivit NPR, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken se întoarce din Orientul Apropiat fără un rezultat clar, notează Reuters.

Războiul de la granița României

În Ucraina, Rusia continua să avanseze în Donețk, în timp ce Kievul își continuă propria incursiune în regiunea rusă Kursk.

Ucraina pare să fi mers chiar mai departe de zona de la graniță și, scrie Reuters, ar fi lansat, potrivit primarului Moscovei, cel mai mare atac cu drone asupra capitalei. 11 drone, interceptate de apărarea antiaeriană rusă. Nu ar fi fost singurele drone lansate de forțele ucrainene asupra unor ținte din Rusia, scrie RFE/RL.

Vladimir Putin și liderul cecen, aliatul său, Ramzan Kadîrov. 20 august 2024
Vladimir Putin și liderul cecen, aliatul său, Ramzan Kadîrov. 20 august 2024

Dinspre Kremlin, semnalele au dus lipsă de claritate în ultima perioadă, după incursiunea ucraineană în Kursk, dar acum Vladimir Putin a mers în Cecenia, scrie Reuters, să inspecteze trupele pregătite să lupte în Ucraina. „Cu oameni ca voi, suntem invincibili”, le-a spus Vladimir Putin.

Despre o altă pârghie de putere a Kremlinului, în The New York Times, care notează că strategia nucleară a SUA s-a modificat. Amenințarea nucleară nu mai e cea din timpul Războiului Rece – SUA vs. Rusia. Acum, unitatea Rusia – China – Coreea de Nord este cea care îngrijorează Casa Albă din punct de vedere al pericolului nuclear.

Alte subiecte:

  • G4Media: DIICOT face, miercuri dimineață, noi percheziții la domiciliul din România al fraților Tate. Ancheta ar viza noi acuzații: grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, act sexual cu un minor și influențarea declarațiilor.
  • Statul român a renunțat la cursele TAROM către Londra pentru a plăti o parte din datoria pe care compania aeriană o are către Compania de Aeroporturi, adică tot către statul român. Citește pe Europa Liberă.
  • Suedia permite uciderea a 20% din populația de urși bruni (cca. 500) în vânătoarea anuală, care începe miercuri, în ciuda protestelor grupurilor ecologiste, potrivit The Guardian.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG