Linkuri accesibilitate

3 minute | GPL Crevedia – urmările penale și spectacolul, prioritățile dlui Predoiu, nou atac rus la Dunăre


Urmări ale exploziei din 26 august de la un depozit GPL ilegal din Crevedia. Au ars 10 case.
Urmări ale exploziei din 26 august de la un depozit GPL ilegal din Crevedia. Au ars 10 case.

Oare ce au făcut patronii stației GPL din Crevedia timp de zece zile? Atât a durat până la reținerea lor, după exploziile care au ucis cinci oameni. Și ce au făcut autoritățile în toate cazurile care au șocat opinia publică în ultima perioadă? Ministrul de Interne: „E nevoie de mai multă implicare”.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

 • Patronii stației GPL ilegale de la Crevedia, Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, au fost reținuți la zece zile de la exploziile în urma cărora au murit cinci oameni. Ei sunt urmăriți penal pentru „distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru”.
 • Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, acuză angajații instituțiilor de menținere a ordinii publice în România de neglijenţă și slabă pregătire profesională. La „nivel managerial”, notează existența unor „carenţe”.
 • Un nou atac al Rusiei asupra portului ucrainean Ismail de la Dunăre a avut loc în timpul nopții. O persoană a murit, transmit autoritățile locale.

Exploziile de la Crevedia – cinci morți, doi patroni reținuți

„Zece zile reprezintă o întârziere imensă, iar explicația livrată pe surse, cum că ar fi vorba despre o tactică de anchetă care să adune mai întâi probe cu care să-l încolțească pe suspect, este foarte greu credibilă”, scrie Ioana Ene Dogioiu în Spotmedia.ro după reținerea, aseară, a celor doi patroni ai firmei Flagas, compania care opera stația GPL ilegală din Crevedia.

În zece zile a fost timp de influențat martori, de oferit despăgubiri, de redus numărul potențialelor plângeri, scrie Ioana Ene Dogioiu.

Echipa Europa Liberă, care a fost ieri la Crevedia, a vorbit cu un bărbat care a dormit primele nopți în mașină, iar acum stă la un hotel pus la dispoziție de Flagas. În timpul discuție, bărbatul a fost sunat de Cosmin Stîngă, cel mai probabil înainte de audierile de ieri... care l-a întrebat cum vrea să fie despăgubit. Constantin Nicolae Gavrilescu i-a spus că vrea înapoi casa, nu bani.

Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal, este unul dintre patronii firmei care avea depozitul GPL ilegal. El a fost dus la audieri pe 5 septembrie.
Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal, este unul dintre patronii firmei care avea depozitul GPL ilegal. El a fost dus la audieri pe 5 septembrie.

La zece zile de la explozie, bilanțul este de cinci morți, iar autoritățile susțin că sunt zece case arse și 87 lovite de suflul exploziei, în timp reprezentanții Flagas au numărat doar 27 de cazuri.

Ionuț Daniel Doldurea și Cosmin Ionuț Stîngă sunt acuzați de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru, a anunțat Parchetul General, marți, când i-a audiat și apoi reținut pe cei doi, la zece zile de la explozie.

„Din casă nu a mai rămas nici măcar un perete întreg. Iar falnicul brad despre care povestește omul e acum un trunchi rupt pe jumătate, negru-tăciune” - colegii mei Cezar Amariei și Mihai Nica au fost ieri la Crevedia și au vorbit cu oameni rămași fără case, marcați de incertitudini și spaimă.

Revelațiile dlui Predoiu

După tragedia de la 2 Mai, în care au murit doi tineri, ministrul de Interne „anunța” că bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în județul Constanța – urma o restructurare a Inspectoratului județean de Poliție, un proiect „pilot” ce avea să bună bazele unei reforme din temelii...

Între timp, anomaliile s-au ținut lanț. Un polițist aflat sub influența drogurilor și a alcoolului a lovit, marți, un pieton la Caracal, județul Olt. La Popești Leordeni, județul Ilfov, un fost polițist al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate s-a urcat la volan sub influența alcoolului și a drogurilor și a ucis o femeie.

Fost ministru al Justiției, acum la Interne, Cătălin Predoiu vorbește deschis despre eșecul sistemului de ordine publică din România.
Fost ministru al Justiției, acum la Interne, Cătălin Predoiu vorbește deschis despre eșecul sistemului de ordine publică din România.

„Este nevoie de mai multă implicare. Vă îndemn să vă recâştigaţi statutul pe care îl meritaţi în cadrul comunităţii. Lipsurile de orice fel nu sunt o scuză pentru a nu ne face datoria faţă de cetăţeni”, a spus ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, marți seara, în ședința la care i-a convocat pe șefii structurile de ordine publică din România, potrivit Digi24.

Predoiu a prezentat și lista de probleme:

 • neglijențe din partea personalului;
 • slaba pregătire profesională;
 • lipsa de combativitate și abordare proactivă în desfășurarea misiunilor și îndeplinirea atribuțiilor;
 • carențe la nivel managerial;

Anomaliilor din sistemul de ordine publică li s-au adăugat în ultima perioadă cele din sistemul de sănătate. Europa Liberă a stat de vorbă cu femeia operată la sân de un cancer pe care spune că nu l-a avut. Ea se luptă cu sistemul de 15 ani.

La Satu Mare, un bărbat a murit în spital așteptând să fie operat. Familia acuză că alte trei spitale ar fi refuzat transferul.

Managerul spitalului din Botoșani în funcție la moartea tinerei mame Alexandra, ignorată de medici, s-a întors la anterioara funcție de conducere - director executiv adjunct la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, scrie Libertatea.

Atacurile de la Ismail și platformele petroliere din Marea Neagră

Presa internațională anunță că Rusia a lansat în timpul nopții noi atacuri cu drone asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Guvernatorul regiunii Odesa, citat de Reuters, spune că o persoană a murit la Ismail și mai multe elemente de infrastructură portuară și agricolă au fost distruse.

The New York Times analizează avansul armatei ucrainene pe frontul din sudul țării, unde a străpuns prima linie a fortificațiilor ruse, dar și pericolul în care se află platformele petroliere din nord-vestul Mării Negre. Sunt vizate cele deținute de Chernomorneftegaz, o companie din Crimeea, confiscată de ruși în 2014, când au anexat ilegal peninsula.

Despre securitatea platformelor legate de România, Europa Liberă a scris recent, AICI.

Portul ucrainean la Dunăre, Ismail, este o țintă frecventă, în ultima perioadă, a dronelor rusești. (Colaj foto - explozii la Ismail)
Portul ucrainean la Dunăre, Ismail, este o țintă frecventă, în ultima perioadă, a dronelor rusești. (Colaj foto - explozii la Ismail)

Din context.ro, o analiză a felului în care România a tratat refugiații ucraineni: „Am descoperit că guvernul nu a folosit banii europeni destinați refugiaților, deși o putea face. În loc să deconteze hrana și cazarea ucrainenilor, autoritățile se chinuiau, în februarie anul acesta, să cheltuiască fondurile europene pe măști de protecție pentru elevi sau alte achiziții legate de pandemie”.

Despre drama ucrainenilor dați afară din case în perioada în care Guvernul României a ratat plățile și angajamentele pe care și le-a asumat, Europa Liberă a relatat AICI.

Alte știri:

 • Primul pacient român tratat în străinătate după exploziile de la Crevedia a revenit cu bine în ţară. Este un pompier de 28 de ani din Bucureşti, tratat în Austria, potrivit News.ro.
 • Senatul a votat proiectul care mută agențiile de pariuri și sălile de jocuri de noroc/ păcănelele, la marginea localităților. „Parlamentarul Ciolacu l-a susținut, premierul Ciolacu a dat aviz negativ”, remarcă Libertatea.
 • Fostul lider al grupării americane de extremă dreapta Proud Boys, Enrique Tarrio, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare. Este cea mai mare pedeapsă pronunțată pentru asaltul asupra Capitoliului din Washington, la 6 ianuarie 2021, transmite Hotnews.ro.


Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate bune,
Carmen

 • 16x9 Image

  Carmen Valică

  A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

  valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG