Linkuri accesibilitate

3 minute | De ce a distrus Rusia o dronă americană, politica struțului de la București și „dragă comandant suprem”


Vladimir Putin este arătat într-o fotografie furnizată de Kremlin, pe 14 martie 2023, într-o ipostază în care pare că vorbește cu muncitorii unei uzine care produce elicoptere, în Ulan-Ude, Rusia.
Vladimir Putin este arătat într-o fotografie furnizată de Kremlin, pe 14 martie 2023, într-o ipostază în care pare că vorbește cu muncitorii unei uzine care produce elicoptere, în Ulan-Ude, Rusia.

Atenția presei este îndreptată în această dimineață către incidentul din Marea Neagră, unde forțele aeriene rusești au interceptat „nesăbuit” o dronă americană, provocând prăbușirea acesteia. Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a 95 de vehicule tactice.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • O dronă americană lansată din România s-a prăbușit în Marea Neagră după ce două avioane rusești de luptă au interceptat-o „nesăbuit”. „Practic, au intrat în ea”, a spus un oficial american.
  • Doi soldați ruși sunt acuzați de procurorii ucraineni că au agresat sexual și psihic o întreagă familie: fetița de 4 ani și pe părinții acesteia.
  • Departamentul de stat al SUA a aprobat o potențială vânzare a aproape o sută de vehicule tactice ușoare către România.

Drona, împroșcată cu combustibil și apoi lovită

Statele Unite au acuzat ieri Rusia pentru interceptarea „nesigură și neprofesionistă” de către avioanele sale de vânătoare a unei drone de spionaj americane, model MQ-9, care ulterior s-a prăbușit în Marea Neagră, relatează Europa Liberă.

Un oficial militar american de rang înalt, citat de The New York Times, a declarat că aeronava fără pilot a decolat marți dimineață de la o bază din România pentru o misiune obișnuită de recunoaștere, fără să transporte rachete, și că zbura în apele internaționale.

Colaj foto cu un avion rusesc de vânătoare Su-27 și o dronă americană MQ-9 Reaper.
Colaj foto cu un avion rusesc de vânătoare Su-27 și o dronă americană MQ-9 Reaper.

Cotidianul mai scrie că, deși au existat mai multe interceptări de la începutul războiului din Ucraina, acesta este considerat primul contact fizic cunoscut între armata SUA și cea a Rusiei. Moscova susține că avioanele de luptă rusești nu și-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu drona și s-au întors în siguranță.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat că avioanele rusești s-au aflat în imediata apropiere a dronei timp de aproximativ o jumătate de oră și că un avion Su-27 „practic a intrat” în dronă, cel mai probabil fiind și el avariat, scrie The Guardian.

NYT detaliază incidentul, în baza imaginilor surprinse de camerele cu care aceasta este dotată, văzute deocamdată doar de oficialii SUA: Avioanele au eliberat combustibil deasupra dronei, într-o aparentă tentativă de destabilizare, după care unul dintre ele i-a lovit elicea.

Este neclar deocamdată de ce a vrut Rusia să doboare drona, însă ziarul american îl citează pe un general în rezervă al Forțelor Aeriene, care a spus că „nu e o mare pierdere” dacă rușii o recuperează.

La nivel diplomatic, SUA l-au convocat pe ambasadorul Rusiei la Washington în semn de protest. Anatoli Antonov a declarat ulterior că Moscova consideră „incidentul” drept o provocare, pentru că zbura în apropiere de Crimeea, transmite Reuters în baza unei declarații din RIA Novosti.

„Nu dorim nicio confruntare între Statele Unite și Rusia. Suntem în favoarea construirii unor relații pragmatice”, a mai spus diplomatul rus, adăugând că întâlnirea sa de la Departamentul de Stat a fost „constructivă” şi că nu a fost ridicată problema unor posibile „consecinţe”.

Fetiță de 4 ani, agresată sexual de soldații ruși

În ceea ce privește războiul propriu-zis, comandamentul militar suprem al Ucrainei a decis să apere orașul asediat Bahmut, ca să provoace pierderi maxime Rusiei, relatează Radio Svoboda.

Ucraina acuză doi lunetiști ruși că au agresat sexual o fetiță de patru ani și că au violat-o în grup pe mama acestei sub amenințarea armei, în fața tatălui ei, transmite Reuters.

„Dragă comandant suprem”, este apelul prin care soldații ruși îi cer președintelui rus ajutorul, într-un clip în care se plâng că au fost trimiși pe front fără echipament adecvat, în ciuda promisiunilor, conform Le Monde.

Un bărbat așteaptă într-o mașină avariată, în satul Chasiv Yar din Ucraina, 11 martie 2023.
Un bărbat așteaptă într-o mașină avariată, în satul Chasiv Yar din Ucraina, 11 martie 2023.

Același cotidian mai scrie că Elveția a stârnit furia aliaților europeni, după ce a decis să distrugă vechile sisteme de rachete antiaeriene, în loc să le trimită în țara producătoare, Marea Britanie, care putea ulterior să le furnizeze Ucrainei.

Vechicule tactice ușoare pentru România

Departamentul de Stat al SUA a aprobat ieri vânzarea a 95 de vehicule tactice și echipamente conexe către România, în timp ce la București a avut loc cea de-a opta rundă a Dialogului Strategic SUA-România, scrie RFE/RL.

Cunoscute sub numele de vehicule tactice ușoare mixte (Joint Light Tactical Vehicles - JLTV), un potențial contract ar putea fi semnat în schimbul a 104 milioane de dolari.

În Europa Liberă: Firma israeliană Elbit Systems a obținut patru contracte de la Armata Română pentru modernizarea elicopterelor IAR.

Legat de dialogul strategic, oficialul american Derek Hogan a spus, citat de Digi24, că SUA susțin intrarea României în Visa Waiver „cât mai curând posibil”. Detalii despre acest subiect, dar și despre Republica Moldova, Marea Neagră și China, într-un articol din Europa Liberă.

Kirill Shevchenko, un șahist de origine ucraineană, a adus României medalia de argint la Campionatul European Open, organizat zilele acestea în Serbia, potrivit Agerpres.

Europa Liberă scrie că atacurile coordonate contra ministrului Bogdan Aurescu reprezintă un episod al luptei pentru putere în PNL. De asemenea, un cuvânt care valorează cât trei miliarde de euro: legea avertizorului de integritate a fost modificată de Senat.

Adevărul relatează, în baza datelor Eurostat, că România este țara din UE care a înregistrat cea mai mare pondere a cheltuielilor din bugetul național pentru salariile angajaților la stat. Mai mult, cheltuielile statului român au crescut, în timp ce media UE a scăzut.

G4Media scrie cum pozează Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă în „salvatorii națiunii” după ce au blocat 3,2 miliarde din PNRR, în timp ce un editorial Libertatea arată „un guvern prea ocupat ca să vorbească cu oamenii în ziua în care România a fost la un pas de o tragedie. Noroc că l-au angajat pe ION”.

Este vorba despre deraierea de luni dimineață de la Roșiori, județul Teleorman, iar publicația Club Feroviar scrie despre „politica struțului”, aplicată acum de Sorin Grindeanu și, într-un caz din trecut, și de Cătălin Drulă. De această dată au trecut mai bine de 48 de ore și în continuare nicio reacție de la ministrul Transporturilor.

Iar Italia vrea ca deținuții români și albanezi să fie transferați în închisorile din țările de origine, pentru a despovăra sistemul penitenciar din peninsulă, informează Știrile TVR.

Începând de azi, meniurile restaurantelor și ale celor care furnizează mâncare prin aplicații trebuie să conţină detalii despre ingrediente, valori nutritionale şi E-uri, transmite G4Media.

Iar Protecția Consumatorilor, ANPC, explică de ce automatizarea caselor de marcat din magazine este o abordare discriminatorie: ar fi trebuit să se ia în calcul prezenţa la cumpărături şi a consumatorilor în vârstă, nefamiliarizaţi cu toate diligenţele pentru a-şi scana singuri cumpărăturile, scrie Digi24.

Alte subiecte:

  • Procurorii americani investighează prăbușirea Silicon Valley Bank, potrivit unei surse în domeniu - Reuters.
  • Ungaria va amâna din nou votul privind aderarea la NATO pentru Suedia și Finlanda, pentru a doua oară în două săptămâni - AP.
  • Sute de scriitori, artiști și intelectuali israelieni au cerut Germaniei și Marii Britanii să anuleze vizitele premierului Benjamin Netanyahu, afirmând că planul acestuia de a revizui sistemul judiciar a pus Israelul pe un curs distructiv - AP.
  • Taiwanul face apel la Honduras să nu ia „decizia greşită” de a stabili legături cu China - AFP.
  • Facebook/Meta va concedia alți circa 10.000 de angajați, într-o a doua rundă de disponibilizări - Reuters.
  • Varianta 4 a ChatGPT a fost lansată ieri. OpenAI spune că noua versiune de inteligență artificială poate rezolva probleme dificile cu o acuratețe mai mare, datorită cunoștințelor sale generale mai ample - The Washington Post.

Ne puteți scrie pe adresa de email treiminute@rferl.org sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG