Linkuri accesibilitate

3 minute | Cât timp mai are V. Zelenski? Prețul bugetului României. Insurecția și candidatul Donald Trump


Dezbaterea bugetului României pentru 2024. 19 decembrie 2023.
Dezbaterea bugetului României pentru 2024. 19 decembrie 2023.

Dezbaterile, scandalurile și deciziile Parlamentului României par cel puțin disonante cu tragediile din țară – cu morți nevinovați, dar și cu dramele internaționale ale celor două războaie care domină sfârșitul anului 2023.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că e încrezător că SUA nu vor trăda Ucraina și că finalul războiului declanșat de Rusia împotriva țării sale trebuie să fie recucerirea tuturor teritoriilor ocupate de ruși.
  • Parlamentul României votează azi proiectul de buget pentru 2024, considerat de experți nerealist și cu efecte grave asupra viitorului economic.
  • Curtea Supremă din statul american Colorado a decis că fostul președinte Donald Trump nu poate candida în acest stat la alegerile preliminare pentru desemnarea candidatului final al Partidului Republican la președinția SUA.

Speranțele lui V. Zelenski

Mai multe drone ruseşti au atacat Kievul în timpul nopții și cel puţin două atacuri au vizat oraşul Harkov din vestul Ucrainei, transmite Agerpres, care citează AFP. De asemenea, nouă persoane au fost rănite în bombardamentele din Herson, în sudul Ucrainei.

Din toamnă, Moscova a intensificat atacurile nocturne împotriva oraşelor ucrainene, într-un moment în care voinţa occidentalilor de a sprijini Ucraina pare să slăbească, transmite agenția de știri. Chiar ieri, Congresul american a anunțat că va încheia anul 2023 fără a valida pachetul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Volodimir Zelenski, la conferința de final de an. 19 decembrie 2023.
Volodimir Zelenski, la conferința de final de an. 19 decembrie 2023.

Casa Albă pare să fi identificat câteva soluții, scrie The Washington Post, un exemplu ar fi rachetele pentru sistemul Patriot, care ar urma să ajungă la Kiev via Japonia.

„Sunt încrezător că Statele Unite nu ne vor trăda”, a spus aseară președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski în conferința de presa de sfârșit de an. Poziția sa e tot mai fragilă atât din cauza situației de pe front, cât și a eșecurilor recente de a asigura noi finanțări de la Washington și Bruxelles.

Zelenski a încercat, așadar, să transmită optimism, notează la unison presa internațională, dar a admis că armata ucraineană are nevoie de încă 500.000 de recruți. El a insistat că nici Rusia nu a avut un an bun pe front, iar Ucraina „nu pierde războiul”. Întrebat ce înseamnă victorie, el a menționat și recucerirea Peninsulei Crimeea.

Toate acestea, în timp ce popularitatea sa printre ucraineni scade pe zi ce trece – 62% încredere, față de 84% acum un an.

Individual, țările europene promit ajutor în continuare, dar, după cum a spus Zelenski, doar timpul va arăta ce înseamnă sprijin „până la final.”

Deocamdată, războiul Rusiei împotriva Ucrainei vine cu tot mai multe îngrijorări: Politico îl citează pe comandantul forțelor militare belgiene, care a spus, în timp ce îi vizita pe soldații belgieni staționați în România, că viitoarele ținte ale atacurilor lui Putin ar putea fi Republica Moldova și țările baltice.

Ce primesc parlamentarii care votează bugetul lui Ciolacu

Cristian Andrei explică în Libertatea mercurialul votului pentru bugetul României pentru 2024. Totul e pe bani – parlamentarul PNL care votează bugetul primește aprobarea unui proiect local în valoare de până la un milion de lei. Ajută la voturile de anul viitor.

La fel primește și alesul UDMR, însă cel de la PSD, nu. Proiectele locale ale PSD-iștilor aprobate în schimbul votului pentru proiectul de buget trebuie să se oprească la 700.000 de lei. Îi este cu siguranță mai ușor premierului Marcel Ciolacu să controleze voturile din partidul său.

Pentru USR/REPER – 500.000 de lei, AUR a refuzat oferta de 400.000 de lei.

AUR a fost în schimb vedetă în scandalurile de ieri din Parlament, alături de Diana Șoșoacă, fostă membră a formațiunii, dar și de PSD-istul Daniel Ghiță.

George Simion, AUR, a fost în centrul scandalurilor de ieri din Parlament.
George Simion, AUR, a fost în centrul scandalurilor de ieri din Parlament.

„Ne luați banul și ne furați teritoriul”, le-a strigat social-democratul Daniel Ghiță parlamentarilor UDMR.

Sub perdeaua de fum a scandalurilor și dezbaterii bugetului (care ar urma să aibă votul final azi), PSD și PNL au adoptat în doar două zile o lege despre care USR spune că dezincriminează evaziunea fiscală. Noile reguli pentru combaterea evaziunii fiscale ar însemna, dacă documentul este promulgat de președintele Klaus Iohannis, că „cei care fură între 100.000 de euro și 1 milion de euro, dar înapoiază banii, scapă nepedepsiți”. – Hotnews.ro

*Azi se împlinesc 34 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism.

Trump, insurecția și candidatura

Presa de peste Ocean, dar și cea europeană scriu pe larg despre decizia fără precedent a Curții Supreme din statul american Colorado care a stabili că Donald Trump nu poate candida în acest stat cu scopul de a ajunge președintele al Americii.

Judecătorii au invocat un amendament constituțional care îi exclude de la a deține funcții publice pe cei implicați în insurecții. Acuzațiile vizează evenimentele din 6 ianuarie 2021, când Congresul SUA a fost luat cu asalt de suporterii lui Donald Trump. Întreaga explicație legală pe BBC.

The Guardian prezintă detaliile deciziei: e valabilă doar în Colorado (în alte state, judecătorii au respins acțiuni similare) și se referă la alegerile preliminare programate pentru 5 martie, când este ales candidatul partidului Republican la alegerile prezidențiale.

Domald Trump insistă și acum că alegerile din 2020 ar fi fost furate.
Domald Trump insistă și acum că alegerile din 2020 ar fi fost furate.

Votul pentru Casa Albă are loc pe 5 noiembrie 2024, un vot care va decide soarta democrației în întreaga lume, notează Reuters.

E de așteptat ca decizia judecătorilor din Colorado să fie contestată la Curtea Supremă, unde majoritatea judecătorilor îi sunt favorabili lui Trump, scrie The Washington Post, dar aceștia au libertatea de a respinge preluarea cazului. Totuși, se pare că ei sunt singurii care ar putea stabili odată pentru totdeauna dacă evenimentele din 2021 au fost o insurecție, iar Donald Trump, parte a ei, deci posibil candidat exclus de la un nou mandat.

Alte știri:

  • Administratorul firmei care lucra în apropierea internatului prăbușit din Odorheiu Secuiesc a fost reținut. Întrebările fără răspuns ale tragediei, la Europa Liberă.
  • Israelul a propus încetarea focului în Fâșia Gaza timp de o săptămână în schimbul a 40 de ostatici israelieni, transmite CNN.
  • Uniunea Europeană cere Rusiei să o elibereze din închisoare pe jurnalista RFE/RL, Alsu Kurmașeva.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate bune,
Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG