Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Procurorul european ridică semne de întrebare cu privire la legea Ciolacu-Ciucă care nu mai pedepsește evaziunea de până la un milion de euro, dacă banii sunt returnați.
- Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu privire la noile reguli de gestionare a migrației și cererilor de azil, una dintre cele mai tensionate teme în mai multe țări europene.
- Autoritățile de sănătate din Gaza spun că din 7 octombrie până acum, aici au fost uciși 20.000 de oameni.
Cât și de câte ori poți să furi în România
„Toleranța zero față de evaziunea fiscală cu care se lăuda guvernul Ciolacu a luat forma unei legi care dezincriminează evaziunea de până la 1 milion de euro dacă prejudiciul este plătit”, scrie Andreea Pora în Europa Liberă, într-o analiză a legii care a trecut prin Parlament în doar două zile.
„Nu există dezincriminarea faptelor”, insistă Marcel Ciolacu, potrivit Hotnews – cine fură a doua oară, va plăti, a explicat el, ieri, jurnaliștilor care se aflau în Parlament. Mai mult, premierul amintește că nu e vinovat de pragul de 1 milion de euro – *Parlamentul l-a introdus, printr-un amendament.
*Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt președinții celor două partide care formează Guvernul și au majoritate parlamentară, dovedită și de adoptarea fără probleme, ieri, a bugetului pe 2024. Chiar dacă amendamentul a fost depus de un alt parlamentar PSD, e greu de crezut că nu au știut și nu și-au dat acordul în dubla lor calitate - de inițiatori și de șefi ai celor mai mari două partide din Parlament.
G4Media a solicitat opinia procurorului șef european, Laura Codruța Kövesi, care a spus că „este greu de înțeles cum frauda fiscală de o asemenea amploare poate fi considerată suficient de inofensivă pentru a nu fi pedepsită de legea penală”. Mai mult, ea remarcă rapiditatea neobișnuită cu care a trecut legea și semnalează că ea ar putea afecta anchete europene transfrontaliere care vizează fraudă cu TVA.
Tot în G4Media, Dan Tăpălagă scrie că Legea este „o oroare deoarece se aplică și retroactiv, ca lege penală mai favorabilă. Astfel, sute de cauze de evaziune fiscală aflate în anchetă sau în stare de judecată riscă să scape de procesul penal prin simpla achitarea a prejudiciului”.
Migrație și Schengen. „Mai multă suferință”
Organizația Amnesty International spune că acordul „istoric”, după cum l-a numit președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu privire la gestionarea migrației nu va face decât să sporească suferința celor nevoiți să își părăsească țara pentru o viața mai bună sau, pur și simplu, pentru a rămâne în viață.
Potrivit Hotnews, acordul cu privire la noile reguli pentru gestionarea migrației și a solicitărilor de azil include aplicarea unui „sistem de solidaritate europeană în caz de presiune migratorie”, o „verificare" a migranților la sosire și o „procedură la frontieră" pentru cei care, din punct de vedere statistic, au cele mai mici șanse de a primi azil, care vor fi plasați în centre pentru a putea fi trimiși mai repede în țara de origine sau de tranzit.
Măsurile mai au nevoie de ratificare, precizează Politico, care explică și miza electorală a „acordului istoric”: Cu șase luni înainte de alegerile europene, pe fondul amplificării succesului grupărilor de extremă dreapta și anti-imigrație în Olanda și Germania, de exemplu, discuțiile despre solicitanții de azil și imigrație sunt de așteptat să fie un punct extrem de important.
Tema pune în perspectivă și întreaga dezbatere cu privire la condițiile Austriei pentru a accepta intrarea României și Bulgariei în Schengen. Detaliile în Europa Liberă: Comisia Europeană și Spania negociază cu Austria care se opune aderării României, iar Bucureștiul și Sofia așteaptă ca Parlamentul Olandei să confirme decizia Guvernului de a permite intrarea Bulgariei în Schengen.
20.000 de morți în Gaza
Cifra este furnizată de autoritățile de sănătate ale grupării Hamas, iar o analiză BBC Verify menținează că directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății consideră cifrele demne de încredere. Ritmul uciderilor este extrem de ridicat în comparație cu alte conflicte violente, notează BBC.
Între timp, pare că toate canalele de negociere se află într-un blocaj. The Guardian scrie că perspectivele unui nou acord de schimb de ostatici sunt incerte pe fondul informațiilor că discuțiile cu Hamas în Egipt s-au încheiat „fără rezultate”.
La ONU, votul pentru o rezoluție care să ceară încetarea focului a fost amânat pentru a treia oară. Șeful agenției de sănătate a Națiunilor Unite a avertizat că în Gaza există un „amestec toxic de boli, foamete și lipsă de igienă și salubritate”.
The New York Times remarcă lipsa unor capturi importante pentru Israel – în ciuda atacurilor masive, a distrugerilor și numărului mare de morți – liderii Hamas pe care îi viza Israelul nu au fost prinși.
The New York Times acordă azi două analize ample Chinei. Una despre cât câștigă Beijingul de pe urma războiului din Ucraina și una dedicată planurilor nucleare ale Chinei. Cu discreție, China își reconstruiește baza destinată testelor nucleare.
Alte subiecte:
- 21 decembrie 1989. Revoluția Română, o cronologie elementară sau de ce uitarea e riscantă.
- Libertatea: Consecințele scandalului Simion-Șoșoacă: „Dacă acceptăm acest lucru la nivelul Parlamentului, să nu ne mire că pe stradă au loc astfel de agresiuni”.
- Primăria Slobozia a plătit 84.000 de euro ca să promoveze pe Facebook un târg de agricultură. Rezultatul? 106 like-uri. Primarul neagă – Europa Liberă.
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate bune,
Carmen