Bine v-am regăsit,
Iată principalele subiecte:
- Israelul a extins ofensiva terestră în Gaza, iar ONU a avertizat că ordinea civilă începe să se „dezintegreze” după ce mii de oameni au jefuit un depozit cu produse alimentare.
- În Daghestan, Rusia, un zbor aerian din Tel Aviv a fost luat cu asalt de sute de localnici musulmani. Aceștia chiar au controlat pașapoartele pasagerilor.
- Universitățile din România mai ajung doar ocazional în topul celor mai performante 1000 din lume, în schimb, ele agonisesc hoteluri, castele și chiar mall-uri.
Depozit cu alimente luat cu asalt în Gaza
„34 de ore de frică: Stingerea care a izolat Gaza de lume”, titrează The New York Times luni dimineață, la două zile după ce trupele israeliene au început a doua etapă a războiului - invazia terestră în Gaza.
Serviciile de telefonie și internet și-au revenit parțial, fiind întrerupte într-un atac puternic de vineri, semănând haos pentru civilii palestinieni și lăsând salvatorii să conducă orbește spre explozii.
Israelul a difuzat ieri imagini cu tancuri de luptă pe coasta de vest a enclavei palestiniene, semnalând un potențial efort de a înconjura principalul oraș din Gaza, transmite Reuters.
Alte câteva zeci de camioane au intrat duminică în Gaza în cel mai mare convoi de ajutoare, dar lucrătorii umanitari spun că nevoile sunt cu mult mai mari față de ce pot ei livra, relatează Associated Press.
Acesta este și motivul pentru care mii de oameni au pătruns într-un depozit al ONU și au luat alimente și produse de igienă de bază. Ordinea civilă se deteriorează în Gaza după trei săptămâni de asediu și bombardamente, spun agențiile Națiunilor Unite, conform CNN.
De asemenea, televiziunea americană relatează că Emiratele Arabe Unite, singura țară arabă cu un loc în Consiliul de Securitate al ONU, va încerca luni să obțină o rezoluție obligatorie din partea celorlalți membri pentru „o pauză umanitară imediată” în Gaza.
Potrivit Reuters, Hamas și-ar dori pauză umanitară de cinci zile pentru a permite intrarea ajutoarelor și a combustibilului în Fâșia Gaza asediată, în schimbul eliberării tuturor ostaticilor civili deținuți de militanți.
Israelul „a depășit liniile roșii” în Gaza și „ar putea forța pe toată lumea să ia măsuri”, a avertizat președintele iranian Ebrahim Raisi, în timp ce ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat tot ieri că Teheranul nu dorește ca războiul să se extindă, transmite AFP.
După ce i-a transmis personal premierului israelian Netanyahu să facă din protejarea civililor palestinieni o prioritate, președintele american Joe Biden a făcut apel către liderii celor două părți să se gândească bine la realitatea de după încheierea războiului, scrie AP.
Pe de altă parte, Beniamin Netanyahu a acuzat agențiile de informații pentru eșecul din 7 octombrie, pentru ca la câteva ore să șteargă mesajele și să le prezinte scuze, scrie Politico.
Europa Liberă te întreabă: știi câte clipuri video din războiul Israel - Hamas sunt reale?
Musulmanii din Rusia au atacat un aeroport
Ieri seară, sute de protestatari au luat cu asalt aeroportul Mahacikala din regiunea rusească Daghestan, predominant musulmană, unde tocmai făcuse o escală un avion din Israel, transmite RFE/RL.
Înainte de a pătrunde în terminal, mai mulţi manifestanţi au încercat să verifice paşapoartele persoanelor care ieşeau din aeroport în încercarea de a identifica cetăţeni israelieni.
Musulmanii ruși au scandat înjurături la adresa evreilor și ulterior s-au luptat cu forțele de ordine. Cel puțin 20 de persoane au fost rănite, iar aeroportul a fost eliberat după câteva ore. Autoritățile rusești spun că pasagerii din avion au decolat în siguranță spre Moscova, potrivit Reuters.
În capitala Rusiei, o comemorare a victimelor represiunii sovietice a fost atent monitorizată de forțele de ordine, care nu au permis grupuri mai mari de trei în fața monumentului, relatează RFE/RL.
Zvonurile că Vladimir Putin a murit sunt o farsă, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Politico. Dmitri Peskov a spus că este „absurdă” informația că președintele rus ar fi murit de cancer și că o sosie i-ar fi preluat funcția.
Compania ucraineană Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor ruseşti spre Austria și Ungaria pe teritoriul ucrainean, după ce acesta va expira în 2024, scrie agenția EFE.
Politico explică, fie și parțial, de ce forțele ucrainene au făcut față asaltului de peste două săptămâni al Rusiei la Avdiivka: o dronă de 400 de dolari poate distruge un tanc de 2 milioane de dolari.
Premierul demisionar al Olandei, Mark Rutte, este interesat să-l înlocuiască pe Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, deși spune că ar avea șanse mici să fie ales, conform Reuters.
În Turcia, Recep Tayyip Erdoğan a ales o celebrare discretă a 100 de ani de când țara a devenit republică seculară, scrie AP.
Cu puține ceremonii și fără o recepție de gală, impresia multor turci a fost că Erdogan încearcă să șteargă din memoria societății moștenirea lui Mustafa Kemal Atatürk.
Universități latifundiare
Ambasadorul american în România, a vorbit într-un interviu pentur PressOne despre cazul jurnalistei Emilia Șercan, după ce procurorul a decis să închidă dosarul spunând că nu există un interes public.
„De fiecare dată când un jurnalist este amenințat sau hărțuit, cred că autoritățile trebuie să investigheze și să urmărească și cred că aflarea adevărului este în interesul nostru, al tuturor”, spune ambasadoarea Kathleen Kavalec.
Cum au ajuns marile universităţi să cumpere hoteluri, pensiuni, mall-uri și să țină cursuri pe stadion? Colegul meu Ovidiu Cornea a scris la rubrica Țară în service de ce acestea mai ajung ocazional în top 1.000 al celor mai performante din lume, dar își măresc constant patrimoniul.
Vă mai propun alte trei subiecte interesante din Europa Liberă:
- Cum vrea Ministerul Educației să scoată la suprafață meditațiile nefiscalizate. Declarația de interese care a înfuriat profesorii.
- O analiză despre cât de profitabilă mai este exploatarea gazelor din Marea Neagră și dacă va ieși OMV din proiectul Neptun Deep.
- Guvernul român împrumută 51.000 de euro pe minut. Datoria publică a României, pe înțelesul tuturor.
Libertatea scrie despre un incident păstrat secret: Tehnostrade, firma constructorului român Dorinel Umbrărescu, a mai perforat o conductă de gaze pe Autostrada Moldovei făcând „lucrări neautorizate”, cu două luni înainte de explozia în care au murit patru oameni, însă CNAIR spune că nu știe nimic.
Ce putem învăța de la oamenii care se luptă cu statul pentru o viață normală, în cartierul lor. „În loc să ne plângem, ne putem lua același timp să-i scriem autorității responsabile”, spun ei pentru Libertatea.
Hotnews scrie despre contrele dintre patriarhul Daniel și jurnalistul Cristian Tudor Popescu, în urma unor afirmații ale sale cu privire la pelerini și moaște.
Alte știri:
- Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat duminică că guvernul său intenționează să prezinte în zilele următoare un proiect de lege pentru a înscrie dreptul la avort în Constituția țării.
- Actorul Matthew Perry, cunoscut pentru rolul său din serialul „Friends”, a murit la vârsta de 54 de ani.
- Unul dintre cei mai cunoscuți influenceri din România, Dorian Popa, a fost prins la volan sub influența canabisului.
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate cele bune,
George