Bun găsit,
Iată principalele știri:
- Șefa Agenției Naționale pentru Sport intervine în scandalul premiului de 162.400 euro propus pentru contabila-șefă a Federației de Canotaj în urma Olimpiadei de la Paris. Banii, care nu au fost încă transferați de Guvern, ar urma să fie „împărțiți” cu toți angajații Federației.
- Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezentat Planul Victoriei, pașii care ar schimba cursul războiului în favoarea Kievului și ar putea pune capăt conflictului cu Rusia cel mai târziu anul viitor.
- 18 zile până la alegerile prezidențiale din SUA. Candidata Partidului Democrat, Kamala Harris, merge la Fox News, televiziunea de știri urmărită de susținătorii lui Donald Trump. Acesta caută voturile alegătorilor latino și le spune că ziua insurecției din 6 ianuarie 2021 a fost o zi „de iubire”.
Cum e răsplătită performanța. Și o luptă politică
Fostul ministru al Sportului, Eduárd Novák, nu a spus că ar fi ceva ilegal, atunci când a anunțat pe Facebook că, la Federația de Canotaj, contabila-șefă și secretarul general iau premii pentru succesul canotorilor români la Olimpiada de la Paris. Și nu orice fel de premiu, ci 162.400 de euro de persoană, o sumă mai mare decât ar primi un medaliat cu aur. Documentele dovedesc această solicitare, după cum explică Europa Liberă, cu precizarea că banii nu au fost încă alocați.
Intervenția, tot pe Facebook, a șefei de la Agenția pentru Sport, Elisabeta Lipă, explică de ce premierea e legală și echilibrează lupta politică dintre cei doi: și Lipă, și Novák candidează la parlamentare pe 1 decembrie. Ambii provin din sport și ambii sunt foști miniștri ai Sportului, Lipă de la PSD, Novák de la UDMR.
Dacă pe Facebook nu răspunde, de fapt, la problema ridicată de Novák, Elisabeta Lipă a încercat să facă acest lucru în interviul acordat Golazo.ro, în care spune că banii, de două ori 162.400 de euro, adică 324.800 de euro ar urma să fie împărțiți de contabilă și secretar general cu toți angajații Federației de Canotaj.
Lipă nu explică cum s-ar face acest lucru legal, după ce criterii, de ce nu ar fi acordate premiile individual sau dacă banii sunt impozabili sau nu. În schimb, președintele interimar al Federației Române de Canotaj (cât timp Lipă e la Agenția pentru Sport), Valeriu Gavril, spune tot pentru Golazo.ro că nimeni nu e obligat să împartă banii care îi intră în cont.
Pentru GSP.ro, Valeriu Gavril a dat chiar mai multe declarații care nu sugerează deloc că banii ar urma să fie „împărțiți”. Printre acestea faptul că el nu a vrut bani sau că banii pentru contabilă sunt mulți, dar „știți și dumneavoastră cum sunt plătiți contabilii în viața de zi cu zi. Și contabilii, și în alte domenii. Și, până la urmă, nu ia contabila banii ăștia în fiecare an”.
Sumele cerute de federații sunt în curs de avizare, nu există o decizie finală a Guvernului, a spus pentru Europa Liberă Mihai Covaliu, președintele Comitetului Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).
De la Guvern nu au apărut până la această oră precizări. Anunțurile de ieri au vizat:
- Majorarea salariului minim brut la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025. Premierul a făcut anunțul fără să mai aștepte adoptarea legii în Parlament – Știrile ProTV.
- O „înțelegere” cu Comisia Europeană pentru acordarea unei perioada de șapte ani până la reducerea semnificativă a deficitului bugetar – Hotnews.ro
- Un întreg Plan Fiscal (grad de îndatorare, măsuri fiscale), publicat de cursdeguvernare.ro.
Analiza semnată de Victor Bratu în Curs de Guvernare nu e una optimistă: „Planul de reducere a deficitului bugetar e mai frumos decât un clip electoral”.
Ucraina și Planul Victoriei
Președintele Volodimir Zelenski a prezentat în Parlamentul Ucrainei un set de măsuri care, spune el, ar schimba cursul războiului în favoarea Kievului și ar putea pune capăt conflictului cu Rusia cel mai târziu anul viitor. Cele cinci puncte ale Planului Victoriei, AICI.
Bazat la fiecare pas pe sprijinul aliaților occidentali, Planul Victoriei va fi prezentat joi aliaților UE și NATO. Volodimir Zelenski merge la Bruxelles, transmite Reuters, pentru a cere lucruri care i-au fost refuzate până acum: invitația de aderare la NATO sau permisiunea ca Ucraina să folosească armament occidental pentru lovituri pe teritoriul Rusiei.
În The Guardian, răspunsul Rusiei: planul ar aduce NATO în conflict direct cu Rusia, dar și evoluțiile de pe front. Ucraina e nevoită să se retragă din nou din Kupiansk, localitate pe care a eliberat-o de forțele ruse anul trecut.
Presa europeană urmărește azi nu doar vizita lui Zelenski la Bruxelles, ci și cea a președintelui SUA, Joe Biden, la Berlin. Biden vine în Europa cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din SUA, notează agenția AFP citată de Agerpres.
Războiul împotriva Ucrainei, aflat la o răscruce, e primul pe agendă, iar președintele SUA se va vedea nu doar cu cancelarul Olaf Scholz, dar și cu omologul francez Emmanuel Macron şi cu premierul britanic Keir Starmer. El a vorbit ieri cu Zelenski la telefon.
Politico lărgește contextul vizitei lui Biden. Dincolo de realitatea frontului din Ucraina și Planul Victoriei, Joe Biden încearcă să transmită un ultim mesaj de încredere înainte alegerilor din 5 noiembrie din SUA. „O victorie în alegerile prezidențiale americane a lui Donald Trump ar arunca imediat relațiile dintre SUA și Europa într-o criză”, notează publicația.
Au mai rămas 18 zile
Campania electorală din SUA este tot mai tensionată pe măsură ce se apropie data alegerilor prezidențiale. În timpul nopții trecute, Kamala Harris a mers la interviu la Fox News, televiziunea de știri a fanilor lui Donald Trump, iar acesta a încercat să câștige alegători latino, mai favorabili în sondaje în acest moment contracandidatei sale. Rezumatul live text al evenimentelor, la BBC.
Presa americană notează la unison că interviul candidatei Partidului Democrat a fost unul „aprins”, care a arătat a ceartă pe alocuri. CNN remarcă atacul constant al lui Harris la adresa lui Donald Trump, dar și faptul că a mers la un interviu pentru o rețea pe care o consideră ostilă, ceea ce Donald Trump nu a făcut.
„Harris a spus mai clar ca niciodată că președinția ei nu va fi o continuare a celei a lui Joe Biden”, remarcă The Washington Post, la fel ca The Guardian sau însăși Fox News.
Nu doar Kamala Harris a încercat aseară să câștige alegători noi, ci și Trump. Pe lângă Fox News, Harris a participat la un eveniment electoral înconjurată de republicani care o susțin pe ea și nu pe Donald Trump, în timp ce acesta a vizat voturile latino, explică AP.
Ce a rămas în presă de la evenimentul lui Trump: a continuat retorica falsă a presupușilor imigranți care ar mânca animale de companie (Reuters) și a descris ziua atacului susținătorilor săi asupra Capitolului drept o zi normală, „o zi a iubirii” (NBC News).
Din The Washington Post o miză de politică externă: Atacurile din ce în ce mai intense ale lui Beniamin Netanyahu în Gaza și Liban au devenit o vulnerabilitate din ce în ce mai mare pentru Kamala Harris.
Despre strategiile administrației Biden în Orientul Apropiat scrie Reuters, în timp ce The Guardian urmărește evenimente live text, AICI.
Alte subiecte:
- Scandalul de la Piața Unirii. Oficiul pentru Cadastru a rectificat cartea funciară, iar Primăria Municipiului București este proprietar și administrator în Piața Unirii. Nicușor Dan anunță că va face sesizări penale – G4Media.
- Silviu Predoiu, numărul doi în SIE după intrarea României în NATO și UE, candidat la președinție, a fost angajat în fosta Securitate cu numele de cod Pumnea. Nu ar fi făcut poliție politică – Agerpres.
- Fostul membru al formației One Direction, Liam Payne, în vârstă de 31 de ani, a murit după ce a căzut de la etajul trei al unui hotel din Buenos Aires – Reuters.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Pe Google News ne găsești AICI.
Toate bune,
Carmen