Bun găsit,
Iată principalele știri:
- La Chicago, a început Convenția Partidului Democrat, congresul care urmează să oficializeze candidatura Kamalei Harris la președinția SUA. În prima seară, Joe Biden a susținut probabil ultimul său discurs politic major.
- Forțele aeriene ale Ucrainei au respins, marți dimineață, al cincilea atac cu rachete asupra Kievului lansat de Rusia luna aceasta. Kievul continuă incursiunea în regiunea rusă Kursk.
- În România, Consiliul Fiscal avertizează că deficitul bugetar riscă să depășească la finalul anului nivelul atins în timpul crizei economice, că datoria publică depășește un nou prag de alertă și că premierul folosește discreționar fondul de rezervă.
„America, ți-am dat ce am avut mai bun”
Joe Biden își trăiește ultimele momente ale unei cariere politice remarcabile. În discursul susținut în urmă cu câteva ora la Convenția Partidului Democrat a punctat cariera politică începută la 29 de ani, dar și vârsta înaintată care nu i-a mai permis să candideze pentru un nou mandat de președinte al Statelor Unite. Și-a dat inima și sufletul națiunii americane, a spus el, citat de The Guardian, a dat ce a avut mai bun Americii, îl citează și Forbes.
Și BBC, care a acoperit prima zi a Convenției Democrate în format live text, insistă asupra părții emoționante din discursul lui Joe Biden, dar notează energia cu care Partidul Democrat se îndreaptă spre susținerea Kamalei Harris.
Biden nu a ratat să menționeze importanța NATO și faptul că la trei ani de la invazie, Ucraina este în continuare liberă, notează The New York Times.
CNN punctează principalele momente ale primei seri a Convenției, în timp ce The New York Times a verificat acuratețea afirmațiilor din discursul lui Biden.
Bordul editorial al The Washington Post conchide: decizia lui Joe Biden de a nu mai candida trebuie onorată, a predat ștafeta, mai trebuie doar, ca președinte american, să se concentreze asupra încheierii războiului din Gaza.
Biden a menționat, de altfel, războiul din Gaza în discursul său, notează news.ro, iar luni, secretarul american de stat, Antony Blinken, a transmis că Israelul ar accepta planul SUA de încetare a focului.
Kursk și cacealmaua lui Putin
„Atacul nostru din Kursk arată că amenințările Kremlinului sunt o cacealma”, spune Volodimir Zelenski, care a cerut aliaților occidentali să relaxeze restricțiile privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei pe teritoriul Rusiei.
The Guardian notează că, în ziua 909 a invaziei, Zelenski a remarcat că „liniile roșii” ale lui Putin nu sunt atât de stricte, dar avansul Rusiei în zona orașului strategic Pokrovsk continuă.
RFE/RL transmite că forțele ucrainene au reușit să respingă al cincilea atac aerian de luna aceasta asupra Kievului.
Din Kyiv Independent, un rezumat:
- Ucraina a capturat 92 de așezări în regiunea rusă Kursk;
- Un al treilea pod din Kursk a fost distrus;
- Danemarca anunță un ajutor de 115 milioane de dolari pentru Ucraina;
- Germania trimite Ucrainei încă un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T.
Bani și idei pentru Marcel Ciolacu
În ziua în care Consiliul Fiscal (CF) avertizează cu privire la groapa în care coboară finanțele României, Marcel Ciolacu vrea idei de la popor. Le cere pe Facebook, într-un mesaj presărat cu puțin tricolor și un simbol tradițional.
Premierul României nu a spus nimic ieri despre analiza Consiliului Fiscal cu privire la festivalul cheltuielilor din an electoral, care ar putea duce la un deficit bugetar de peste 7%, mai mare decât în anii de criză economică, după cum remarcă colegul meu Ionuț Benea.
A lansat, în schimb, notează Agerpres, o platformă de adunat idei pentru dezvoltarea României.
Între timp, „utilizarea fondului de rezervă pentru înlocuirea rectificărilor bugetare implică riscuri majore, de la lipsa de transparență în execuția bugetară, până la utilizarea discreționară și accentuarea recurgerii la derogări de la regulile fiscale”, punctează raportul anual al CF, citat de Curs de Guvernare.
Libertatea notează că datoria publică a României este „peste pragul de alertă”, iar DCNews vorbește despre „prăpădul” semnalat de CF și publică analiza expertului economic Adrian Negrescu: „Iureș de cheltuieli, o petrecere politică, un fel de noapte de dezmăț, care va fi urmată, din păcate, de o perioadă de mahmureală la terapie intensivă”.
Dacă economic lucrurile par departe de a sta bine, electoral, după cum a scris colega mea Oana Despa, precampaia e în toi: orașele sunt pline de afișe electorale, deși campania pentru alegerile din toamnă începe abia peste două luni.
Snoop.ro analizează precampania USR dedicată candidaturii prezidențiale a Elenei Lasconi – l-a angajat pe consultantul politic Bob Wickers, care a lucrat pentru Ion Iliescu, Elțîn și, în SUA, pentru Partidul Republican și va plăti 1,5 milioane euro pentru panourile care o promovează în țară.
După cum precizează jurnalistul Cristian Andrei, campania de promovare a doamnei Lasconi are ca termen final 8 noiembrie, când începe campania electorală oficială, iar panotajul este interzis.
Alte subiecte:
- Politico.eu deschide ediția online marți dimineață cu o analiză pe larg a „dramei europene legale” din jurul fugarului Al Românei Paul Philippe.
- Curtea de Apel Bucureşti judecă marți contestația doctorițelor arestate preventiv pentru omor calificat în dosarul morților de la Spitalul Pantelimon, transmite Agerpres.
- Coreea de Nord le interzice tinerelor să se coafeze și să se îmbrace la fel ca fiica lui Kim Jong Un. Detalii pe Digi24.
Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate bune,
Carmen
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.