Linkuri accesibilitate

3 minute | Roșia Montană după verdict. Ucraina la Oscar. Ce pâine mănânci?


Caricatură a lui Dan Perjovschi pe tema sloganului protestelor împotriva exploatării cu cianuri la Roșia Montană: „Uniți, salvăm Roșia Montană".
Caricatură a lui Dan Perjovschi pe tema sloganului protestelor împotriva exploatării cu cianuri la Roșia Montană: „Uniți, salvăm Roșia Montană".

Verdictul favorabil României în cazul Roșia Montană a fost o surpriză. Nu doar că veștile de acest gen sunt rare, dar terenul pregătit de politicieni nu făcea decât să sugereze un așteptat eșec, precum și că România va plăti pentru respingerea exploatării cu cianuri. Ce urmează?

Bun găsit,

Iată principalele subiecte:

  • Compania canadiană Gabriel Resources ia în calcul deschiderea unui acțiuni de anulare a deciziei Tribunalului de Arbitraj al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID), care a dat câștig de cauză României în procesul Roșia Montană.
  • Ucraina a câștigat, în premieră, un premiu Oscar. Acesta a fost decernat documentarului „20 de zile la Mariupol”.
  • Europa Liberă a analizat calitatea pâinii din România. E-urile sunt un pericol când devin o constantă a alimentației zilnice, spun experții.

„Uniți salvăm” și teoriile dlui Ciolacu

Procesul Roșia Montană de la Washington a început în 2015, după cum explică Europa Liberă, iar o contestare a verdictului de vineri, favorabil României, nu este exclusă nici de avocații care au reprezentat România.

„Legal, există posibilitatea formulării unei căi de atac în oricare dintre dosarele guvernate de procedura în care ne-am aflat noi – că investitorul o va urma sau nu rămâne de văzut”, a spus, la Digi24, Crenguța Leaua, avocata care a condus echipa de avocați care a reprezentat România în procesul cu Gabriel Resources la tribunalul de arbitraj de la Washington.

Dacă dezbaterea juridică este în așteptare, cea politică a înflorit în România în ultimele zile.

Înaintea verdictului: premierul Marcel Ciolacu (PSD) și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL) avansau sume de miliarde de euro, care le provocau „fiori”, potrivit propriilor declarații, și care ar fi urmat, cel mai probabil, să fie plătite de România. O cronologie a declarațiilor apocaliptice, pe G4Media.

Premierul Ciolacu invoca chiar organizarea unui referendum pe tema exploatării aurului la Roșia Montană și pregătise și un vinovat – Dacian Cioloș, pe care îl chema deja să dea explicații.

Marcel Ciolacu a mers chiar mai departe, la Antena 3, sugerând că a existat un plan de transformare a mișcării civice pentru protejarea Roșiei Montane în partid (USR), potrivit Euronews România. (Apropo, presiunea societății a contat în decizia de la Washington, a explicat avocata Crenguța Leaua).

Protest din 2013, de la un meci de fotbal, față de proiectul Gabriel Resources de exploatare a aurului pe bază de cianuri la Roșia Montană.
Protest din 2013, de la un meci de fotbal, față de proiectul Gabriel Resources de exploatare a aurului pe bază de cianuri la Roșia Montană.

După verdict: Uniunea Salvați România (USR) a sesizat Bursa din Toronto și anunța că va sesiza și DNA, pentru că premierul Marcel Ciolacu ar fi manipulat piața de capital prin declarațiile sale. Acțiunile Gabriel Resources și-au dublat prețul începând cu 31 ianuarie. Fostul premier PNL, acum de la Forța Dreptei, Ludovic Orban a adăugat o acuzație publică de trădare. Marcel Ciolacu se declară nevinovat.

„E greu de spus dacă Marcel Ciolacu și Marcel Boloș au comis o manipulare a bursei prin isteria declanșată privind despăgubirile pe care le va plăti România. Cu siguranță însă a fost o încercare gravă de manipulare a bursei politice în an electoral”, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu în Spotmedia, unde explică strategia politică a partidelor aflate la guvernare în cazul Roșia Montană.

Libertatea abordează unghiul concret al unei afaceri „pur românești”: administratorii Roșia Montană Gold Corporation SA sunt trei români: Dragoș Tănase, George Bogdan Petrescu și Nicolae Gruia Suciu. Libertatea explică cine sunt și ce afaceri au făcut de-a lungul anilor cu statul român.

Ucraina și Rusia la Oscar

Marele câștigător al premiilor Oscar de anul acesta este filmul Oppenheimer, cu șapte premii din 13 nominalizări, transmite BBC, și cu un mesaj de pace, al actorului din rolul principal, laureat și el cu un Oscar noaptea trecută, Cillian Murphy.

„Am făcut un film despre omul care a creat bomba atomică [...] Vrea să dedic premiul celor care încearcă să aducă pacea”, a spus el în seara de Oscar în care a fost onorată amintirea opozantului lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, potrivit The New York Times, iar Ucraina a câștigat, în premieră, un Oscar.

Cel mai bun fim documentar al ediției 2024 a premiilor Oscar a fost „20 de zile la Mariupol”, filmat de cineastul corespondent de război și fotojurnalist ucrainean Mstislav Cernov. Un documentar despre „rezistența colectivă în fața tragediei”, a spus acesta pentru The Guardian.

„Aș fi preferat să nu câștig, dar să nu fie război”, îl citează și The New York Times.

Cillian Murphy și Mstislav Cernov, regizorul documentarului „20 de zile la Mariupol”, câștigători la Oscar 2024.
Cillian Murphy și Mstislav Cernov, regizorul documentarului „20 de zile la Mariupol”, câștigători la Oscar 2024.

Ucraina a câștigat primul său Oscar, dar a fost în atenția presei internaționale și după un interviu în care Papa Francisc a vorbit despre curajul arborării steagului alb, al negocierilor, transmite Reuters. Ucraina respinge orice negocieri care implică renunțarea la teritoriile sale.

Kievul a răspuns dur – nimeni nu a vorbit „despre negocieri de pace cu Hitler”, potrivit Digi24. Pe teren, în război, Kievul doboară drone rusești și transmite că pacea va fi mai aproape dacă primește sisteme de apărare antiaeriană.

The New York Times remarcă că Ucraina va începe să folosească doar șase avioane F-16, în luna iulie. Între timp, NATO și-a dobândit cel de-al 32-lea membru, Suedia. Ceremonia ridicării steagului suedez la NATO are loc azi.

Ce pâine mâncăm

Europa Liberă a dedicat ediția din această săptămână a rubricii Țară în Service calității pâinii. Colegii mei au mers în brutării și magazine, au citit și descâlcit etichete, au gustat și au tras concluzii.

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, declară că numărul aditivilor alimentari care pot fi consumați la o masă sau într-o zi ajunge la cote alarmante.

În pâine se folosesc cu preponderență zece E-uri (aditivi alimentari), multe găsite și în alte produse pe care le consumăm zilnic.

„E-urile dintr-un produs nu sunt toxice pentru organism și nu ar trebui să ne pună viața în pericol. Dar, dacă mâncăm mai multe produse procesate și se adună aceste cantități, ar putea să fie un pericol pentru sănătate” - Maria Martac, biolog și nutriționist.

Întreaga analiză pe pagina Europa Liberă România, de unde vă recomand și o analiză cu privire la siguranța telescaunelor din România, dar și apelul electoral al Bisericii Ortodoxe Române.

Alte știri:

  • Peste 82% din banii încasați de România în baza Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) stau necheltuiți în conturile Băncii Naționale, transmite Euronews România.
  • 5.000 de medici și asistente protestează azi în București, transmite Digi24.
  • Alianța de Centru dreapta din Portugalia a câștigat alegerile de duminică, dar nu poate forma singură guvernul. Extrema dreaptă a obținut un succes semnificativ, scrie Reuters.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram. Pe Google News, ne găsești AICI.

O săptămână ușoară,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG