Linkuri accesibilitate

Vladimir, prieten drag, e în China. Premierul Fico, pacient stabil. Pașaportul românesc, pro și contra


Vladimir Putin (dreapta) a fost primit la Beijing cu o ceremonie descrisă de presa internațională drept grandioasă. Muzica a avut acorduri sovietice.
Vladimir Putin (dreapta) a fost primit la Beijing cu o ceremonie descrisă de presa internațională drept grandioasă. Muzica a avut acorduri sovietice.

Vladimir Putin, urmărit internațional pentru crime de război, este în China. Fără sprijinul Beijingului, soarta economiei Rusiei și a mașinii de război împotriva Ucrainei ar fi mult mai proaste. Ce câștigă Xi Jinping și cât de departe va merge pentru a-și ajuta „prietenul drag”?

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Vladimir Putin este în China, pentru o vizită de stat de două zile, menită să arate frontul comun pe care îl fac cele două țări împotriva Occidentului. Putin a fost întâmpinat de Xi Jinping cu o ceremonie grandioasă – covor roșu, muzică sovietică, copii ruși și chinezi.
  • Premierul pro-Putin al Slovaciei, Robert Fico, care a fost împușcat miercuri cu un pistol cu bile, a fost operat, iar starea lui este stabilă, transmit autoritățile de la Bratislava.
  • Potrivit investigației internaționale „Dubai Unlocked”, un rus apropiat cercurilor de oligarhi și-a construit o avere imobiliară în Dubai folosindu-se de cetățenia română.

V. Putin și Xi Jinping, prieteni dragi

Liderii Rusiei și Chinei s-au descris reciproc, anul trecut, drept „prieteni dragi”, notează Associated Press, care trece în revistă relația dintre cele două țări, cândva rivale, sub conducerea actualilor lideri.

Au un dușman comun, Occidentul, explică Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA): „O uniune în scop între puterile autocratice a creat cea mai strânsă relație din ultimele decenii. China și Rusia formează un parteneriat care amintește din ce în ce mai mult de o alianță de puteri”.

Putin a fost așteptat la Sala Mare a Poporului din Beijing de Xi Jinping. A urmat o ceremonie pe care BBC o descrie drept grandioasă, cu copii ruși și chinezi în public, cu aranjamente muzicale speciale: fanfara chineză a intonat clasicul cor al Armatei Roșii, un cântec sovietic asemănător valsului.

Demonstrația de prietenie între Moscova și Beijing vine în timp ce forțele ruse înregistrează succese îngrijorătoare pentru Occident pe frontul din Ucraina. China „înțelege” rădăcinile „crizei” din Ucraina, a spus Putin înaintea vizitei.

Dincolo de „dușmanul comun”, scrie The New York Times, China are propriile interese și are nevoie de parteneriatul comercial cu Europa, într-un moment în care încearcă să își redreseze economia. Rusia va fi însă „mereu, un partener bun”, a spus Xi Jinping la sosirea lui Vladimir Putin, potrivit Reuters.

În timp ce China întinde covorul roșu pentru Vladimir Putin, luptele din Harkov se intensifică, scrie CNN, care detaliază cum s-au îmbunătățit relațiile economice dintre cele două țări odată cu invadarea Ucrainei și sancționarea economică a Rusiei de către Occident.

Urmări ale atacurilor ruse recente în Harkov, estul Ucrainei.
Urmări ale atacurilor ruse recente în Harkov, estul Ucrainei, 10 mai 2024.

La Beijing, Vladimir Putin a salutat amplificarea comerțului între cele două țări, bazat, în proporție de 90%, pe folosirea propriilor monede, notează The Guardian.

Actualizări live text ale vizitei lui Vladimir Putin în China pe BBC și The Guardian.

Pacientul Fico în stare stabilă

Joi dimineață, premierul Slovaciei, Robert Fico era în stare stabilă. El a fost împușcat, miercuri, cu un pistol cu bile.

Atacul a fost condamnat la unison de comunitatea internațională.

Descris ca un lider populist, apropiat de Vladimir Putin și care face front comun cu premierul Ungariei, Viktor Orban, Fico este cel mai longeviv premier din istoria Slovaciei.

Atacul asupra lui e descris de Politico ca având rădăcini în polarizarea politică a țării și a declanșat apeluri de încetare a urii. Unii oficiali au vorbit chiar de o țară aflată în pericol de război civil.

Premierul Robert Fico a fost dus la spital după ce a fost împușcat cu un pistol cu bile.
Premierul Robert Fico a fost dus la spital după ce a fost împușcat cu un pistol cu bile.

„Ceea ce s-a întâmplat în Slovacia nu e doar despre Slovacia. [...] Nu este doar despre polarizarea politică a societăților în acest an politic complicat”, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu în Spotmedia — „Ceea ce s-a întâmplat în Slovacia este un simptom al stării maladive a mai tuturor societăților în Europa și nu numai.”

The New York Times vorbește despre temerile că polarizarea politică din Europa se îndreaptă către violență, iar The Guardian scrie că incidentul va spori tensiunile înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

Agresiuni recente față de politicieni germani, spanioli și irlandezi aruncă deja o umbră asupra vieții publice europene, notează publicația, iar surse din Comisia Europeană au exprimat îngrijorări că atacul asupra lui Robert Fico riscă să alimenteze noi acte de violență.

La ce e bun pașaportul românesc

O investigație jurnalistică internațională coordonată de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și E24 a analizat investițiile imobiliare din Dubai. Din România, parte a proiectului este context.ro, care titrează: România, țară paravan pentru averi imobiliare rusești.

Jurnaliștii au documentat „o schemă neobișnuită care nu are în centru români, dar are legătură cu România”.

Familia lui Arkadiy Kalachnikov are cetățenie română din 2014. Context.ro a identificat în Dubai proprietăți care valorează milioane de dolari și pe care cei doi soți – Arkadiy și Ivetta – le-au înregistrat folosindu-se de pașaportul românesc.

O poveste în care pașaportul românesc nu este un atu e cea a vizelor pentru Statele Unite. Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, îl contrazice pe premierul Marcel Ciolacu, notează Știrile ProTV.

Românii nu ar urma să scape de obligativitatea vizelor pentru Statele Unite din toamnă, așa cum s-a declarat convins Marcel Ciolacu la Antena 3. Poate că momentul va veni în 2025, spune Kathleen Kavalec, dar nu există vreo garanție.

Alte știri:

  • Națiunile Unite anunță că aproape 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza nu mai au acces la alimente - The Guardian
  • În România, un complet de trei judecători al Înaltei Curți se va pronunța în 14 iunie asupra contestaţiei privind legalitatea rechizitoriului în dosarul Revoluţiei – G4Media
  • După 49 de ani, o echipă din Liga 2 a câștigat Cupa României. Corvinul Hunedoara a învins Oțelul Galați după loviturile de departajare – Hotnews.ro.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate bune,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG