Linkuri accesibilitate

3 minute | Ucraina în Rusia, Putin în Azerbaidjan. Gaza în politica americană. Câtă Românie, câtă pădure?


Fotografie din regiunea rusă Kursk, în care înaintează forțele ucrainene. Semnul pe care îl ține istoricul ucrainean Iuri Savciuc indică „Ucraina” la stânga și „Rusia” la dreapta.
Fotografie din regiunea rusă Kursk, în care înaintează forțele ucrainene. Semnul pe care îl ține istoricul ucrainean Iuri Savciuc indică „Ucraina” la stânga și „Rusia” la dreapta.

Incursiunea forțelor ucrainene în Rusia continuă să uimească. Scopul ar fi crearea unei zone tampon, Rusia a fost prinsă pe picior greșit, dar cum se va încheia? În SUA, războaiele dictează atmosfera la Convenția Democrată, în România, same old, same old – o țară în service, fără păduri.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Forțele ucrainene anunță că au distrus un al doilea pod în timpul incursiunii în regiunea rusă Kursk. Președintele Ucrainei explică ofensiva de pe teritoriul rusesc prin nevoia creării unei zone tampon la granița dintre cele doua țări.
  • În Statele Unite începe astăzi Convenția Partidului Democrat, la care vicepreședintele Kamala Harris va fi numită și oficial candidată la președinția SUA. Războiul din Gaza e marea excepție a unității pe care o arată formațiunea și va fi subiectul protestelor anunțate de activiști.
  • Suprafața împădurită a României s-a mărit cu doar 0,3% în ultimul deceniu. Activiștii de mediu avertizează că eșecul împăduririlor, la care se adaugă defrișările legale și ilegale, fac România vulnerabilă în fața schimbărilor climatice.

Ucraina în Rusia

Incursiunea militară a Ucrainei în Kursk urmărește să creeze o „zonă tampon” pentru a preveni atacurile Rusiei, a spus, duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce trupele sale au aruncat în aer un al doilea pod în regiunea rusă de frontieră.

Potrivit The Guardian, care citează oficiali civili ucraineni, incursiunea ar fi doar o etapă a planurilor de a duce războiul „mai aproape de Moscova și mai departe de Kiev”.

Publicația remarcă și capturile de prizonieri pe care le face Kievul și care vor fi utile în viitoare schimburi, în timp ce Reuters reanalizează ziua în care a început incursiunea ucraineană: pe 6 august, liderii de la Kremlin se uitau în cu totul altă parte, în ciuda unor presupuse avertismente pe care le-ar fi primit cu o lună înainte.

The Washington Post a vizitat una dintre localitățile ocupate de forțele ucrainene. Concluziile discuțiilor cu locuitorii și cu militarii ucraineni includ faptul că incursiunea nu a fost gândita ca o operațiune de câștig teritorial, ci ca monedă de schimb în cazul unor negocieri. Ea relevă și drama civililor din zonele de graniță.

Despre ce spun rușii din alte zone decât cele de graniță, la BBC, iar RFE/RL notează că, la un final de săptămână în care incursiunea ucraineană a continuat nestingherită, Vladimir Putin a plecat în Azerbaidjan.

Vladimir Putin sosește la Baku pe 18 august 2024.
Vladimir Putin sosește la Baku pe 18 august 2024.

O analiză în limba română a reacțiilor Moscovei, pe adevărul.ro

Gaza si Convenția Democrată

Congresul Partidului Democrat din Statele Unite – Convenția Democrată – care începe astăzi la Chicago, e menit să ofere spectacolul unității și al încrederii că, în noiembrie, Kamala Harris va fi aleasă președinte al Statelor Unite.

Războiul din Gaza riscă însă să blocheze spectacolul unității pe care ar dori să îl arate formațiunea, potrivit BBC.

Convenția va fi marcată de proteste ale celor care critică politica administrației Biden față de războiul din Gaza, explică Reuters, iar faptul că Harris pare mai receptivă decât Biden la nemulțumirile grupurilor pro-palestiniene nu a temperat nemulțumirea acestora, remarcă The New York Times.

Protest pro-palestinean din iulie 2024, Washington.
Protest pro-palestinean din iulie 2024, Washington.

BBC publică „tot ce trebuie să știi” despre Convenție, la fel ca The Washington Post, care notează într-o știre separată că secretarul de stat Antony Blinken e în Israel în încercarea de a transforma în realitate planul american de încetare a focului între Israel și gruparea Hamas. Mâine, Blinken va fi în Egipt.

La Convenția de la Chicago, democrații vor dezbate cât ajutor militar ar trebui să mai acorde SUA Israelului, explică Reuters.

Țară în Service. Pădurile României

Suprafața împădurită a României s-a mărit cu doar 0,3% în ultimul deceniu, de 30 de ori mai puțin decât recomanda Academia Română în 2016.

În tot acest timp, drujbele au tăiat, legal, peste 11 milioane de copaci, mai mult decât recomanda același for științific. Acestora li se adaugă și tăierile ilegale, pe care un ministru al Mediului le estima, în trecut, la două milioane de arbori/an.

Europa Liberă analizează, la Țară în Service, soarta pădurilor din România.

Imagine din timpul protestului Declic față de tăierile de copaci seculari din parcurile naționale. August 2021.
Imagine din timpul protestului Declic față de tăierile de copaci seculari din parcurile naționale. August 2021.

După cum a constatat colegul meu Cezar Amariei, chiar dacă problema silvică figurează în continuare printre elementele de siguranță națională, cererile activiștilor de mediu și ale societății civile nu mai produc nici măcar promisiuni din partea politicienilor.

Tot din Europa Liberă, nu ratați articolul de vineri al Simonei Cârlugea despre cum nu va mai zbura Tarom în capitala Marii Britanii. A vândut sloturile de pe Heathrow către Qatar Airways.

„Cazul Pantelimon”, al morților suspecte, anchetate ca atare, ale unor pacienți de la terapie intensivă, rămâne în atenția colegilor de la Libertatea și Digi24, iar Hotnews aruncă o noua privire către saga autostrăzilor – ce tuneluri vor avea șosesele de mare viteză ale României.

Analiza politică vine azi din Spotmedia – jurnalista Ioana Ene Dogioiu scrie despre „miza și ținta atacului lui Crin Antonescu” la adresa conducerii PNL.

Alte știri:

  • În Filipine a fost detectat primul caz de variola maimuței (mpox) din acest an, transmite Reuters.
  • Peste 33.000 de candidați s-au înscris la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2024, care începe luni, pe 19 august. Edupedu notează că numărul candidaților înscriși este cel mai mic din ultimii 20 de ani.
  • În ultimele 24 de ore, salvamontiștii români au intervenit pentru salvarea a peste 100 de persoane, notează Agerpres.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG