Bun găsit,
Iată principalele subiecte:
- Kim Jong Un i-a transmis lui Vladimir Putin că Rusia are „sprijinul deplin și necondiționat” al Coreei de Nord, iar liderul de la Kremlin a acceptat invitația de a vizita Phenianul.
- O a treia dronă rusească prăbușită în România a fost găsită ieri la circa 15 kilometri de granița cu Ucraina și la 8 kilometri de orașul Tulcea.
- Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat în discursul său despre starea Uniunii Europene pentru acceptarea mai multor membri până în 2030, printre care Ucraina, Republica Moldova și țările din Balcanii de Vest.
Prieteni cu interes
Dictatorul Kim Jong Un a oferit „sprijinul deplin și necondiționat” al Coreei de Nord lui Vladimir Putin, pentru a apăra interesele de securitate ale Rusiei, transmite RFE/RL.
De asemenea, Kim a spus că relațiile Coreei de Nord cu Rusia sunt de „primă prioritate”. Reuters explică de ce: posibilitatea de a trimite un cosmonaut nord-coreean în spațiu.
La dineu, liderul nord-coreean a ținut un toast cu un pahar de vin rusesc pentru sănătatea lui Putin, pentru victoria „marii Rusii” și pentru prietenia ruso-coreeană. El a prezis și victoria Moscovei în „lupta sacră” cu Occidentul în războiul din Ucraina.
RFE/RL arată printr-o fotogalerie ce arme ar putea furniza Coreea de Nord pentru ca mașina de război a Rusiei să-și continue invazia la scară largă în Ucraina. Însă, Kievul afirmă că Phenianul deja livrează muniție Rusiei, potrivit CNN.
O analiză The New York Times arată că Rusia a depășit sancțiunile occidentale, iar producția de rachete este în prezent peste nivelurile de dinainte de război. În plus, înaintea invaziei, Rusia putea produce 100 de tancuri pe an, iar acum ar produce 200. Același ritm de producție s-ar înregistra și la proiectilele de artilerie, mai consideră oficialii occidentali.
După atacul ucrainean de noaptea trecută asupra bazei principale a flotei ruse din Marea Neagră, în Sevastopol, Rusia a admis că două nave de război au fost avariate, scrie RFE/RL.
Însă, un oficial ucrainean din serviciile de informații, citat de The Guardian, spune că acesta ar putea fi cel mai mare atac singular din timpul războiului, deoarece o importantă navă de război și un submarin au fost avariate iremediabil.
Începând de ieri, Parlamentul European îl consideră pe președintele belarus Alexander Lukașenko „complice” la crimele de război comise de Rusia în Ucraina, iar directorul Sputnik Moldova a fost expulzat de Chișinău deoarece „a pus în pericol securitatea informațională” a Republici Moldova.
O fostă ministră de Externe a Austriei, Karin Kneissl - care a devenit celebră după ce la nunta sa din 2018 a dansat cu Vladimir Putin - s-a mutat în Rusia împreună cu poneii săi. Aceștia au fost transportați cu un avion militar rusesc, scrie The Guardian.
Social-democrații germani (SPD) vor organiza o petrecere pentru Gerhard Schröder, prietenul președintelui rus, menționează Politico.
Drone anunțate cu portavocea
Ministerul român al Apărării a anunțat ieri că a identificat în județul Tulcea bucăți din ceea ce pare a fi o dronă cu care Rusia a atacat porturile ucrainene Reni și Ismail, peste Dunăre, în timpul nopții de 12-13 septembrie, informează Europa Liberă.
Fragmentele erau „dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri”, la circa 15 kilometri de granița cu Ucraina și la 8 kilometri de orașul Tulcea. De altfel, ieri dimineață, localnicii din zona Nufăru-Victoria au sunat la 112.
Din acest motiv, ambasadorul rus a fost convocat la MAE, iar România a informat aliații NATO, în timp ce Parchetul Militar de la București a deschis un dosar penal.
Ar fi a treia oară când pe teritoriul României sunt găsite drone rusești, după ce în primele zile din septembrie au fost raportate alte două incidente similare. Hotnews explică de ce radarele Armatei nu le-au detectat.
Secretarul de stat Raed Arafat a justificat adăposturile anti-drone construite în zonă. Dacă sunt improvizate nu înseamnă că nu sunt bune, ba chiar sunt eficiente, a spus el la Digi24. Mai mult, el a spus că localnicii vor fi avertizați cu portavocea acolo unde nu este semnal pentru a fi emisă avertizare RO-Alert.
Europa Liberă redă povestea unui sat-fantomă: cum a ajuns Plauru, un cătun din Delta Dunării, pe harta războiului pornit de Rusia. Colegii mei trec în revistă și declarațiile premierului Ciolacu, iritat de subiectul dronelor.
Același Ciolacu ar urma să-l propună pe președintele Klaus Iohannis în funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și politici de securitate, anul viitor, conform surselor G4Media.
După meciul România - Kosovo, Europa Liberă a vorbit cu ultrasul „Gogoașă”, liderul galeriei „Uniți Sub Tricolor” - motivul pentru care partida a fost întreruptă aproape o oră. „Dacă statul român în care trăiesc eu spune Kosovo e Serbia, am fost lăsați cu bannerul de Jandarmerie”, spune Andrei Preda.
Europa Liberă mai arată cum se face „reforma” aparatului bugetar: 4.000 de noi angajați în primele luni din 2023, adică cu 19 angajări pe zi, în timp ce ministrul Boloș avertizează la Digi24 că deficitul bugetar ajunge la cote alarmante și că România riscă să piardă miliarde de euro din PNRR, amintind din nou de pensiile speciale.
Dacă statul lansează avertismente, un ONG a inaugurat o secție oncologică renovată cu bani din donații.
Dar România se confruntă și cu alte probleme: numărul copiilor internați din cauza consumului de droguri a crescut de cinci ori în ultimii șase ani la Spitalul de Psihiatrie Obregia, iar PressOne a cules mărturiile mărturiile tinerilor care au copilărit cu un părinte dependent de alcool: „Tata bea vin și eu mă rugam să nu mai existe struguri”.
În UE suntem fruntași la mame minore și corigenți la educație sexuală. Tinerii au un val de enigme și rușini, la care școala nu răspunde, scrie Panorama.
ProTV a descoperit că cel puțin 100 de șoferi români, unii chiar analfabeți, și-au cumpărat permisele de conducere din Congo, după care le-au preschimbat cu cele românești.
UE așteaptă Moldova și Ucraina
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat ieri viziunea unei Uniuni Europene lărgite care să includă Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest.
Însă Kievul mai are încă un drum de parcurs în a obține undă verde pentru negocierile de aderare, Ungaria fiind considerată un potențial blocaj, concluzionează Reuters discursul anual despre starea UE.
Politico scrie că șefa UE a făcut apel la liderii țărilor membre „să gândească la scară largă”, susținând în discursul de ieri planurile de extindere a blocului comunitar la peste 30 de țări.
„Acesta este momentul ca Europa să răspundă apelului istoriei”, a spus ea, fără să-și exprime intenția pentru cel de-al doilea mandat.
Deși a spus că Ucraina a făcut „pași mari” pentru a adera la Uniunea Europeană de când a primit statutul de candidat în 2022, șefa UE a menționat că aderarea deplină este un proces bazat pe merit, iar Kievul mai este mult de lucru.
Ursula von der Leyen a vorbit și despre alte subiecte: o posibilă investigație cu privire la subvenția acordată pentru achiziționarea de mașini electrice chinezești sau despre planurile de viitor pentru combaterea traficului de droguri.
Într-un alt articol, plin de umor și pe alocuri extrem de ironic, Politico a tradus afirmațiile făcute de președinta Comisiei Europene: ce a spus versus ce a vrut de fapt să spună.
Europa Liberă se concentrează pe declarația cu privire la România și Bulgaria în Schengen. Cele două țări „fac parte din spațiul nostru Schengen, au demonstrat-o. Să le permitem, în sfârșit, să intre în spațiul Schengen, fără alte întârzieri!”, a spus von der Leyen.
Alte subiecte:
- De ce inundațiile din orașul libian Derna au fost atât de catastrofale - BBC. Peste 5.300 de oameni au murit, iar cel puțin 10.000 sunt dați dispăruți.
- Condițiile de pe Pământ ar putea ieși din „spațiul operațional sigur pentru umanitate”, spun zeci de oameni de știință, după ce au analizat indicatori cheie pentru trai - Associated Press.
- Senatorii din Mexic au văzut ceea ce a fost descris ca fiind două mumii „non-umane”, într-un prim eveniment oficial al țării privind viața extraterestră - The Guardian.
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.
Pe mâine,
George