Linkuri accesibilitate

3 minute | Învățătură condiționată de vaccinare, coaliția PSD & PNL și o întâlnire Putin-Lukașenko


Școala românească a fost puternic afectată de pandemie, dar mai ales de măsurile întârziate sau haotice luate de autotorități.
Școala românească a fost puternic afectată de pandemie, dar mai ales de măsurile întârziate sau haotice luate de autotorități.

Dreptul la educație al elevilor români va fi condiționat de dreptul cadrelor didactice de a refuza vaccinarea. Cursurile se reiau fizic de luni, însă doar acolo unde sunt suficient de mulți profesori imunizați. Pe plan politic se conturează o nouă coaliție: PNL-PSD.

Bun găsit,

Iată știrile zilei, pe scurt:

  • Cursurile școlare se vor relua de luni doar în școlile în care cel puțin 60% din personal este vaccinat.
  • PNL și PSD au anunțat aseară că „au avut o discuție bună” și că ar putea forma împreună o majoritate care să susțină un guvern.
  • Liderii Rusiei și Belarusului au semnat ieri un acord care prevede un total de 28 de „programe” de integrare, în cadrul unui proiect mai vechi privind o „Uniune Statală” între cele două țări.

Jumătate din elevii români nu vor putea merge fizic la școală de luni pentru că profesorii lor nu sunt vaccinați. Reluarea cursurilor în format fizic va depinde de procentul de vaccinare din fiecare școală în parte, a anunțat ministrul Educației în această dimineață. Doar acele unități școlare unde cel puțin 60% din personal este vaccinat se vor deschide.

54% din școlile din România întrunesc o astfel de rată. Cu alte cuvinte, jumătate din cei care educă sau îngrijesc elevii din România pune sub semnul întrebării un rezultat al științei. Unii chiar o „predau” la școală, la orele de biologie, chimie sau fizică.

Dincolo de profunzimea acestui procent, decizia de a lega deschiderea școlilor de rata de vaccinare a angajaților permite o discriminare la scară națională. Cazul ipotetic A: sunt părinte, m-am vaccinat, mi-am vaccinat copilul, însă din școala sa doar 1 din 3 angajați s-a vaccinat. Copilul meu rămâne acasă, pentru așa-zisa „școală-online”. Cazul ipotetic B: sunt părinte, nu cred în vaccin, nu mi-am vaccinat nici copilul, însă doi din trei profesori de la școală lui s-au vaccinat. Copilul meu poate merge la cursuri.

Mulți dintre copiii români nu vor putea merge de luni la școală pentru că rata de vaccinare de la școala lor este prea mică.
Mulți dintre copiii români nu vor putea merge de luni la școală pentru că rata de vaccinare de la școala lor este prea mică.

Însuși dreptul la învățătură, garantat în România prin Constituție (art. 32), este pus la îndoială prin decizia gândită de domnii Iohannis, Cîmpeanu & co. Nu e primul: dezastrul sanitar din această perioadă ne arată că nici dreptul la viață nu mai e atât de important.

Soluția impulsionării vaccinării ar putea fi certificatul verde pentru anumite categorii profesionale esențiale, cum sunt și cadrele didactice. Proiectul zace însă în Parlament. Prinși în discuții despre cine și cum să conducă noul guvern, politicienii de la București nu au găsit timp pentru a urgenta votarea sa.

„Colegii” de la PNL și PSD

Liberalii și social-democrații s-au văzut aseară pentru a discuta despre o alianță care să susțină un nou guvern și și-au dat seamă că se plac. Florin Cîțu a spus după întâlnirea cu cei pe care acum câteva luni îi numea „dușmanii poporului român” că „a fost o discuție bună”. Premierul demis a arătat că PNL a găsit „multe lucruri” care să îi unească, în timp ce liderul social democraților, Marcel Ciolacu, i-a numit pe liberali „colegi”. PNL intră în scenariul roșu.

PNL și PSD își doresc, au arătat surse politice, o alianță pe șapte ani, în care premierul să se schimbe o dată la doi ani. Când unul de la PNL, când unul de la PSD.

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au avut „o discuție bună” despre o eventuală colaborare guvernamentală.
Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au avut „o discuție bună” despre o eventuală colaborare guvernamentală.

Până în 2028 mai e cale lungă, iar Partidul Național Liberal riscă să ajungă până atunci, cu actualii lideri, aripa liberală din PSD. Un fel de PDL de acum acum un deceniu.

Concubinajul PSD – PNL va deveni oficial un mariaj în câteva zile, dacă cele două tabere se vor înțelege la împărțire. Puteți citi în Europa Liberă o analiză detaliată despre toate scenariile care sunt pe masă acum.

Întâlnire virtuală Putin – Lukașenko

Președintele rus Vladimir Putin și autocratul belarus Alexandr Lukașenko au semnat joi un acord care prevede un total de 28 de „programe” de integrare, în cadrul unei reuniuni online a Consiliului Suprem de Stat al Uniunii Statale Rusia-Belarus. Acordul vine în susținerea unui plan vechi din 1999 de a crea o „Uniune Statală” între cele două țări.

Lukașenko s-a opus în toți acești ani punerii în practică a acestui plan, care i-ar fi subțiat autoritatea, însă situația externă complicată din ultimul an schimbă abordarea autocratului de la Minsk. Lukașenko este din ce în ce mai izolat și ocolit de o mare parte a comunității internaționale de la alegerile prezidențiale din august 2020, despre care organizațiile internaționale susțin că au fost fraudate.

Vladimir Putin și Alekandr Lukașenko au semnat ieri un angajament privint o eventual uniunea formă din cele două țări pe care le conduc.
Vladimir Putin și Alekandr Lukașenko au semnat ieri un angajament privint o eventual uniunea formă din cele două țări pe care le conduc.

Chiar ieri, 35 de state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au invocat așa-numitul Mecanism de la Viena pentru a solicita răspunsuri din partea Belarusului cu privire la „încălcări și abuzuri grave ale drepturilor omului”.

În SUA, Camera Reprezentanţilor va supune la vot astăzi planul investiţiilor prin care preşedintele Joe Biden propune să transforme țara. Dl Biden propune investiții de 1,85 de trilioane de dolari în măsuri sociale și de mediu, însă democrații se tem că nu ar avea suficiente voturi.

Alte știri internaționale:

  • Europa se află din nou „în epicentrul” pandemiei de Covid, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), după ce numărul de cazuri noi a început să crească pe continent.
  • Foști deținuți dezvăluie regimul de hărțuire și presiune psihică la care este supus Navalnîi în închisoare
  • Franța spune că nu renunță la măsuri diplomatice împotriva Iranului pentru lipsa de cooperare în problemele nucleare, chiar discuțiile cu Teheranul despre acest subiect se vor relua la finalul lunii.

Campania „Libertatea de a fi sincer” a Europei Libere continuă astăzi cu relatarea emoționantă a psihologului Gáspár György, care ne povestește despre copilăria sa și cum nefericirea de atunci îl ajută să își găsească liniștea de acum.

Dvs când ați avut ultima data libertatea de a fi sincer? Vă așteptăm răspunsurile la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși.

Pe mâine,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG