Linkuri accesibilitate

3 minute | Avertismentul OMS, certificatul Covid și controversa Cîțu-Ciolacu


Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, recomandă populației să fie prudentă în această vacanță de sărbători. Răspândirea cazurilor de Omicron este deja o certitudine pentru specialiștii în sănătate publică.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, recomandă populației să fie prudentă în această vacanță de sărbători. Răspândirea cazurilor de Omicron este deja o certitudine pentru specialiștii în sănătate publică.

„Un eveniment anulat e mai bun decât o viață pierdută”. Afirmația îi aparține șefului OMS, care cere anularea unor evenimente specifice acestrei perioade pentru a ne proteja de Omicron. Mobilitatea specifică sărbătorilor ar putea duce la o explozie a numărului de cazuri.

Iată știrile zilei:

 • Tulpina Omicron a devenit dominantă în SUA. Trei sferturi din noile infecții sunt cu noua varianta a coronavirusului.
 • Premierul Nicolae Ciucă se va întâlni astăzi la Bruxelles cu șefa Comisiei Europene și cu secretarul general al NATO.
 • Ministerul Sănătății a precizat că certificatul Covid la locul de muncă va fi introdus atunci când România va înregistra o creștere de trei săptămâni consecutive a numărului de cazuri.

Omicron și vacanța de Crăciun

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă populația să renunțe la planurile de vacanță pentru Sărbătorile de Iarnă ca măsură de precauție față de răspândirea Omicron. Avertismentul directorului OMS, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, este sumbru:

„Un eveniment anulat e mai bun decât o viață pierdută”. Reacția OMS vine după ce, ieri, autoritățile sanitare din SUA au confirmat că noua tulpină a devenit dominantă în SUA, trei sferturi din noile infecții fiind cu Omicron.

Șeful OMS a spus că organizația deține dovezi concludente cu privire la contagiozitatea Omicron, despre care se știe că se răspândește „semnificativ mai rapid” decât Delta. Vestea proastă: „Este mult mai probabil ca persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală să se infecteze sau reinfecteze”, a spus Ghebreyesus. Acesta speră ca anul 2022 să fie anul în care omenirea va scăpa de pandemie. Cu o condiție: cel puțin 70% din populația globului să se vaccineze.

Omicron este deja tulpina majoritară în multe dintre statele lumii, inclusiv în SUA.
Omicron este deja tulpina majoritară în multe dintre statele lumii, inclusiv în SUA.

În SUA, oficiali din mai multe state iau în calcul reintroducerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile deschise. Cele mai dure măsuri de până acum au fost luate în Olanda, acolo unde a fost impusă deja o nouă carantină. În Germania, liderii federali și ai guvernului vor discuta astăzi despre o posibilă înăsprire a restricțiilor, însă din ianuarie.

Ce face România

În România, cifrele din această perioadă arată mai bine, comparativ cu ceea ce se întâmplă în Europa sau în lume. Grupul de Comunicare Strategică a raportat ieri 424 de cazuri noi, incidența de infectare din majoritatea județelor României fiind de sub 1 la mie.

Acest lucru se va schimba, cred medicii. Horea Timiș, director la DSP Arad, lucrează zilele acestea la punctul de trecere al frontierei de la Nădlac, loc prin care sute de mii de români au intrat în ultimele zile în țară.

Mulți dintre ei au fost plasați în carantină pentru că nu sunt nici vaccinați și nici nu au fost de acord să se testeze. Timiș a povestit pentru Europa Liberă cum unii medici sunt înjurați sau scuipați de persoanele care sunt supărate că urmează să intre în carantină.

Certificatul Covid, despre care se discută în România de mai multe săptămâni însă care nu are încă o formă legală clară, ar urma să fie implementat doar în situația în care numărul cazurilor din țară va crește.

Alexandru Rafila, ministru Sănătății, nu a avut până acum o poziție tranșantă cu privire la implementarea certificatului verde. Subiectul este unul delicat, cu implicații inclusiv electorale.
Alexandru Rafila, ministru Sănătății, nu a avut până acum o poziție tranșantă cu privire la implementarea certificatului verde. Subiectul este unul delicat, cu implicații inclusiv electorale.

Lămurirea aparține Ministerului Sănătății, care a emis aseară un comunicat în care a arătat că certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creșteri de trei săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5, iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent.

Supărarea dlui Cîțu

Consiliul Fiscal critică proiectul de buget pe 2022, despre care dă de înțeles că ar fi nerealistic. „Deși proiectul de buget țintește un deficit cash de 5,84% din PIB, CF apreciază că nu sunt suficiente măsuri credibile de ajustare bugetară care să conducă la atingerea acestei ținte”, se arată într-o opinie a Consiliului Fiscal.

Proiectul de buget stârnește controverse și în interiorul coaliției de guvernare. Florin Cîțu acuză PSD că nu respectă programul de guvernare, deoarece a alocat sub 7% la capitolul investiții.

Replica a venit rapid de la președintele PSD, Marcel Ciolacu. „​Contează execuția, nu propunerea”, care a susținut că sunt mai mulți bani pentru investiții decât în 2021.

Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, au opinii diferite pe tema proiectului de buget.
Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, au opinii diferite pe tema proiectului de buget.

Proiectul de buget a fost adoptat în ședința de Guvern deși a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social. În ciuda criticilor referitoare la lipsa de transparență și timpul scurt pentru o dezbatere a sa, proiectul de buget va fi votat de Parlament joi.

Europa Liberă vă propune astăzi un experiment jurnalistic. Mai mulți revoluționari români, atunci și acum. Am vorbit cu mai multe persoane care au participat la Revoluția din 1989 și le prezentăm în oglindă portretele foto de acum 32 de ani și pe cele de acum.

Tot astăzi, vom publica și o radiografie a dosarului Revoluției, una dintre cele mai mari rușini judiciare din ultimele trei decenii.

Alte subiecte:

 • Rusia nu exclude plasarea de arme nucleare în Belarus. Cum evită NATO un posibil război
 • Un partid pro-Beijing a câștigat alegerile din Hong Kong. Opoziția aproape a dispărut
 • A treia doză de Moderna crește semnificativ numărul anticorpilor împotriva Omicron

Pentru sugestii, ne puteți scrie pe treiminute@rferl.org

Cu bine,
Ionuț

 • 16x9 Image

  Ionuț Benea

  A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

  S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

  Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG