Linkuri accesibilitate

3 minute | Salarii mai mari pentru magistrați, promisiunea Rusiei, papa despre vaccin


Cătălin Predoiu spune că, dacă Ministerul Justiției nu ar fi crescut salariile magistraților, aceștia și le-ar fi obținut oricum în instanță.
Cătălin Predoiu spune că, dacă Ministerul Justiției nu ar fi crescut salariile magistraților, aceștia și le-ar fi obținut oricum în instanță.

Cazurile de Omicron se înmulțesc într-un ritm amețitor. SUA au avut peste 1 milion de cazuri, în timp ce, în unele țări din Vest, raportările zilnice sunt în șase cifre. Temeri privind presiunea pe sistemul sanitar apar chiar și în cele mai dezvoltate țări ale lumii.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • SUA și Rusia au discutat, ieri, la Geneva despre situația Ucrainei. Ministrul de externe adjunct rus a spus reporterilor, la final, că Rusia nu are niciun plan să atace Ucraina.
  • Salariile magistraților din România vor fi majorate, a decis Ministerul Justiției, care spune că, în caz contrar, judecătorii și procurorii și-ar fi câștigat drepturile salariale mărite în justiție.
  • Papa Francis a spus ieri, în timpul discursului său anual, că vaccinarea este „o obligație morală” și că refuzul ei este „o sinucidere”.

„Nu vom ataca Ucraina”

Opt ore au durat discuțiile de ieri, de la Geneva, dintre delegațiile americană și rusească pe tema Ucrainei. Secretarul adjunct de stat al SUA, Wendy Sherman, șeful delegației SUA, a descris discuțiile bilaterale cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, ca fiind „serioase” și „asemănătoare afacerilor”.

La finele întâlnirii oficiale, Serghei Riabkov a spus reporterilor că i-a asigurat pe oficialii americani că temerile privind de trupele de la granița cu Ucraina sunt nefondate. „Nu avem planuri, nici intenții de a ataca Ucraina”, a spus Riabkov.

Discuțiile de la Geneva vor fi urmate de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, la Bruxelles programată pentru mâine. Discuții multilaterale separate în cadrul Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE) sunt programate, la Viena, joi.

Întâlnirea dintre delegațiile SUA și Rusiei de ieri a avut loc la Geneva. Este un prim pas dintr-o serie de negocieri care vor avea loc săptămâna aceasta.
Întâlnirea dintre delegațiile SUA și Rusiei de ieri a avut loc la Geneva. Este un prim pas dintr-o serie de negocieri care vor avea loc săptămâna aceasta.

Pentru Rusia, subiectul „Ucraina” ar putea fi influențat în mai mică sau mai mare măsură de subiectul „Kazahstan”. Mai mulți analiști chestionați de Europa Liberă spun că revolta din Kazahstan și intervenția Rusiei în țara din Asia Centrală ar putea face ca Moscova să fie mai deschisă la compromis pe tema Ucrainei.

Un fost oficial ucrainean crede chiar că situația din Kazahstan oferă ucrainenilor un respiro, „însă nu pentru mult timp”. Părerea sa este împărtășită și de alți specialiști în securitate. Puteți citi mai multe într-o analiză realizată de colegii noștri de la Praga.

Mai mulți bani pentru judecători și procurori

„Le dăm noi, pentru că altfel și-ar fi luat ei”. Citatul este o parafrazare colocvială a explicației dată de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pe tema majorării salariilor magistraților din România.

Ministerul pe care dl Predoiu îl conduce arată că era nevoie de această creștere, cu un impact la buget de 80 de milioane de lei, pentru a stopa despăgubirile de „sute de milioane” pe care magistrații le obțin în instanță.

Dl Predoiu se referă la o lege care prevede încă din 2016 că salariile magistraților ar trebui majorate, în baza căreia mulți dintre aceștia au dat în judecată Ministerul și au câștigat.

Justiția este unul dintre dintre puținele domenii care beneficiază de o creștere salarială în 2021. Imagine generică cu o ședință a Consiliului Superior al Magistraturii.
Justiția este unul dintre dintre puținele domenii care beneficiază de o creștere salarială în 2021. Imagine generică cu o ședință a Consiliului Superior al Magistraturii.

În prezent, așadar înainte de majorare, salariul mediu din magistratură este de peste 13.000 de lei. Creșterea va fi de aproape 25%. Magistrații devin, astfel, printre puținele categorii profesionale care vor „învinge” inflația anul acesta.

Un alt subiect care a stârnit multe patimi, inclusiv în România, este cel al sportivului sârb Novak Djokovici. Europa Liberă a realizat un amplu material despre cum a ajuns Djokovici, unul dintre cei mai buni tenismeni din istoria sportului alb, un erou al antivacciniștilor. Și cum disputa Djokovici-Australia se transformă, ușor-ușor, într-una dintre vaccinați și nevaccinați.

Mesajul Papei

Pe această temă, dar într-un alt capăt de lume, s-a pronunțat ieri și papa Francis în discursul său anual. Suveranul pontif a spus că vaccinarea împotriva coronavirusului este o „obligație morală” și s-a arătat mâhnit de modul în care unii oameni au fost influențați de „informații fără temei” pentru a refuza una dintre cele mai eficiente măsuri salvatoare de vieți.

Papa Francis: „Vaccinarea salvează vieți.” Mesajul suveranului pontif a fost transmis în fața ambasadorilor acreditați pe lângă Sfântul Scaun.
Papa Francis: „Vaccinarea salvează vieți.” Mesajul suveranului pontif a fost transmis în fața ambasadorilor acreditați pe lângă Sfântul Scaun.

A fost unul dintre cele mai puternice discursuri pro-vaccin ale papei de până acum, notează Euronews, rostit în fața ambasadorilor acreditați la Vatican.

Pe frontul vaccinării, o informație care dă speranțe în lupta cu Omicron vine de la CEO Pfizer. Albert Bourla a declarat ieri, la CNBC, că gigantul din domeniul farmaceutic lucrează deja la un vaccin care să combată tulpina Omicron a Covid.

„Acest vaccin va fi gata în martie”, a spus Bourla, care a mai arătat că noul vaccin va fi eficient și împotriva celorlalte tulpini.

Din păcate, cazurile de Omicron se răspândesc rapid și în România, care va ajunge, cel mai probabil, foarte rapid, la răspândire comunitară. Ieri a fost raportat primul județ care a intrat în scenariul roșu – Clujul. Urmează efectele.

Alte subiecte:

Așteptăm comentariile sau sugestiile dvs la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG