Linkuri accesibilitate

3 minute | NATO invită Rusia la Deveselu, sancțiuni pentru bullying în trafic, AUR și Facebook


Baza militară de la Deveselu ar putea fi vizitată de o echipă rusească, dar cu o condiție: și obiectivele militare rusești să fie vizitate de aliații NATO.
Baza militară de la Deveselu ar putea fi vizitată de o echipă rusească, dar cu o condiție: și obiectivele militare rusești să fie vizitate de aliații NATO.

Rusia spune că este dezamăgită de răspunsurile trimise miercuri de SUA și NATO privind solicitările Kremlinului din Europa de Est. Pe plan intern, tensiunile politice dintre PSD și PNL se întețesc atât de mult încât social-democrații au pus la punct o strategie.

Iată știrile zilei:

  • Rusia a transmis, joi, că Statele Unite și NATO au ignorat cerințele Rusiei, prin scrisorile trimise acum două zile, însă dialogul nu a fost închis definitiv, deși „nu prea a mai rămas loc pentru optimism”.
  • Aproape 1.500 de cadre medicale din România sunt infectate cu Covid. Numărul mare de cazuri îngreunează activitatea din unele unități sanitare.
  • Guvernul a completat Codul Rutier cu o serie de contravenții ce vor fi aplicate șoferilor agresivi în trafic.

România invită Rusia la Deveselu. Cu o condiție

Rusia a catalogat răspunsul primit miercuri de la NATO și SUA ca fiind nesatisfăcător. Deși cele două scrisori trimise de americani și NATO conțin informații deja publice, Kremlinul s-a arătat surprins că Occidentul refuză solicitarea privind așa-zisele măsuri de securitate din Ucraina și Europa de Est.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ieri că americanii nu și-au arătat „disponibilitatea” de accepta solicitările Rusiei, ceea ce lasă „puțin loc pentru optimism”. Mesajul a fost îndulcit mai apoi, reprezentantul statului rus spunând că întotdeauna e loc pentru dialog, acest lucru fiind atât în interesul rușilor, cât și al americanilor.

În răspunsul pe care NATO l-a trimis Rusiei se vorbește și despre o creștere a transparenței armamentului deținut de cele două părți. Printre variantele propuse de aliați se numără inclusiv ca inspectori ruși să viziteze bazele militare americane din România (Deveselu) și Polonia, însă doar cu condiția ca și Rusia să permită inspectarea obiectivelor sale.

Ministrul de externe român, Bogdan Aurescu, a confirmat aseară, la Digi 24, că România nu „are nimic de ascuns” și că ar permite Federației Ruse să inspecteze Deveselu, însă doar în condiții de reciprocitate.

În tot acest schimb de replici, piesa acestui puzzle geopolitic care lipsește este răspunsul lui Vladimir Putin. Acesta va avea azi o discuție telefonică pe tema crizei din Ucraina cu președintele francez Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron și Vladimir Putin vor avea o conversație telefonic azi, pe tema crizei din Ucraina.
Emmanuel Macron și Vladimir Putin vor avea o conversație telefonic azi, pe tema crizei din Ucraina.

Tot telefonic au discutat ieri și președinții SUA și ai Ucrainei, Joe Biden și Volodymyr Zelenski. Liderul de la Casa Albă și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina și a promis că, alături de NATO, va „răspunde decisiv” în cazul unei agresiuni rusești. Un Consiliu de Securitate al ONU a fost cerut, ieri, de SUA.

Tot pe tema securității din Ucraina, colegii noștri de la Praga au realizat un interviu cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Dispute în Coaliție

Atacurile din interiorul Coaliției de guvernare se înmulțesc de la zi la zi, iar surse din PSD au precizat Europei Libere că social-democrații ar avea chiar o strategie despre cum să se raporteze la aceste conflicte.

Strategia PSD prevede evitarea oricărui atac la adresa premierului Ciucă și ironizarea, cu fiecare ocazie, a președintelui PNL.

„Mă lasă rece” și discut cu „premierul și de două-trei ori pe zi”, a fost reacția lui Marcel Ciolacu, când a fost întrebat despre atacurile lui Florin Cîțu la adresa ministrului de Finanțe. A avut și un mesaj ironic la adresa partenerului de guvernare: „haideți să depășim epoca de declarații politice și de fandoseli”.

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu nu se află în cele mai bune relații. Social-democrații ar avea chiar o strategie de a-l ironiza pe șeful PNL.
Marcel Ciolacu și Florin Cîțu nu se află în cele mai bune relații. Social-democrații ar avea chiar o strategie de a-l ironiza pe șeful PNL.

Social-democrații par a fi conștienți – poate mai mult decât colegii lor de guvernare – despre falia ce se mărește de la zi la zi în PNL. Iar relația dintre Florin Cîțu și Nicolae Ciucă nu pare a se îmbunătăți prea curând.

Tot în domeniul politic vă propun o analiză realizată de Oana Despa despre cum profită AUR de vulnerabilitățile Facebook pentru a-și promova mesaje, uneori periculoase, pentru democrație. Studiul de caz pornește de la inițiativa partidului de a realiza o listă a entităților de presă pe care le consideră „toxice”.

Sancțiuni pentru șoferi agresivi

Guvernul a completat ieri Codul Rutier în așa fel încât șoferii care sunt agresivi în trafic să poată fi sancționați contravențional.

Printre noile contravenții se numără apropierea bruscă a mașinii de un alt șofer, în scopul intimidării acestuia, pornirea de pe loc cu scârțâitul roților dar și folosirea claxonului sau a flash-urilor pentru a-l face pe șoferul din față să elibereze banda. Cea din urmă „faptă” este, poate, printre cele mai întâlnite în traficul rutier de pe străzile românești.

Violență și iresponsabilitate în trafic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00

Măsura vine în contextul în care România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de morți și răniți în accidentele rutiere. Este ea suficientă pentru a-i liniști pe conducătorii auto indisciplinați? Experții pe care Europa Liberă i-a consultat ieri spun că nu.

În spitale, numărul cazurilor de Covid crește exponential. Dincolo de numărul din ce în ce mai mare de pacienți, sistemul sanitar s-ar putea confrunta în perioada următoare și cu o criză a personalului. În jur de 1.500 de cadre medicale sunt infectate în această perioadă.

Un alt subiect interesant abordat de colegii mei este cazul sportivei Aniei Monica Caill, schioarea româncă exclusă de către Federația de Schi și Biatlon de pe lista pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Alte subiecte:

Dacă aveți sugestii sau propuneri de subiecte pe care să le abordăm la Europa Liberă ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG