Linkuri accesibilitate

3 minute | Prăbușirea regimului Assad. Președinția României în prelungiri. Weekend-ul perchezițiilor


Rusia are o prezență militară în Siria din 2015, când V. Putin a răspuns apelului lui al-Assad pentru a îl ajuta să elimine rebelii. Fotografie de la un punct de control de lângă Damasc, în 2018.
Rusia are o prezență militară în Siria din 2015, când V. Putin a răspuns apelului lui al-Assad pentru a îl ajuta să elimine rebelii. Fotografie de la un punct de control de lângă Damasc, în 2018.

Ce se întâmplă în Siria e cu adevărat istoric, insistă analiștii pe politică externă din întreaga lume. În România, evenimentele ultimelor săptămâni au marcat premieră după premieră. Cea mai recentă, anularea alegerilor prezidențiale. Vă doresc o săptămână ușoară!

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Fostul lider autoritar al Siriei, Bashar Al-Assad, se află la Moscova, potrivit presei rusești de stat, după ce a părăsit capitala Damasc, cucerită de rebelii islamiști. Căderea regimului său, după 13 ani de război civil devastator pentru țară, nu încheie incertitudinea cu privire la viitorul țării.
  • Horaţiu Potra, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa și considerat susținător al candidatului la președinție Călin Georgescu a fost reținut pentru 24 de ore. Weekendul a fost dominat de știri despre percheziții și anchete.
  • Biroul Electoral Central a prezentat rezultatele finale după alegerile parlamentare din 1 decembrie. Șapte formațiuni politice au intrat în Parlament. Anularea alegerilor prezidențiale continuă să provoace tensiuni și dezbateri. Nu se știe până în acest moment când vor fi reorganizate.

Regimul Assad. 50 de ani de teroare

Sărbătoare și jaf în Siria după căderea regimului Assad, scriu colegii de la RFE/RL, în timp ce BBC publică imagini de la casa jefuită a lui Bashar Al-Assad, în paralel cu mărturii emoționate ale fericirii înlăturării unui lider ucigaș.

Refugiat acum la Moscova, potrivit presei oficiale din Rusia, Bashar al-Assad a preluat puterea în Siria în anul 2000. A „moștenit-o”, practic, de la tatăl său, Hafez, care a condus Siria cu o mână de fier timp de 29 de ani scrie BBC.

Cu ajutorul Rusiei și a Iranului, al-Assad a reprimat violent protestele pașnice din 2011, ducând la declanșarea unui război civil încheiat în mod surprinzător în acest weekend, după doar două săptămâni de ofensivă a rebelilor conduși de un fost lider Al Qaeda, Abu Mohammed al-Golani. Portretul acestuia, AICI.

Rebelii sărbătoresc preluarea controlului în capitala Siriei, Damasc. 8 decembrie 2024
Rebelii sărbătoresc preluarea controlului în capitala Siriei, Damasc. 8 decembrie 2024

Al-Golani conduce acum gruparea Hayat al-Tahrir al-Sham (HTS), considerată încă drept teroristă de SUA, Turcia și ONU. Viitorul e incert, insistă Reuters, dar Turcia, la nord de Siria, a știut despre planurile rebelilor încă de acum șase luni. La sud, Israelul a preluat imediat controlul asupra zonei tampon din Înălțimile Golan.

Liderul brutal, care a arestat mii de dizidenți și a ucis sute de mii, ar fi primit azil în Rusia alături de familia sa, notează Euronews, în timp ce un expert în Orientul Apropiat a descris întreaga situație drept „o palmă uriașă” pentru Vladimir Putin și ambițiile sale de lider al unei puteri globale, notează RFE/RL.

„O lovitură pentru prestigiul Rusiei”, notează și BBC, în timp ce de la Washington, președintele Joe Biden semnalează riscurile imediate, dar descrie momentul drept o „oportunitate istorică”, potrivit CNN. Lupta SUA împotriva ISIS continuă în regiune, a spus Biden.

Dinspre președintele ales, Donald Trump, mesajul a venit pe social media, notează Fox News, și a făcut imediat trimitere la Rusia lui Vladimir Putin: „Protectorul [lui Assad], Rusia, Rusia, Rusia condusă de Vladimir Putin nu a mai fost interesată în a-l proteja”, a scris Trump. El a explicat că Moscova e slăbită din cauza războiului împotriva Ucrainei și a stării proaste a economiei, în timp ce al doilea susținător important al lui Assad, Iranul, e slăbit de Israel.

Căderea regimului Assad e considerată o adevărată lovitură pentru Vladimir Putin. Imagine de la o manifestație de sprijin față de invadarea Ucrainei, Liban, 20 martie 2022.
Căderea regimului Assad e considerată o adevărată lovitură pentru Vladimir Putin. Imagine de la o manifestație de sprijin față de invadarea Ucrainei, Liban, 20 martie 2022.

Întrebarea e acum dacă rebelii sirieni vor înlătura prezența rusă și cea iraniană din țară, remarcă în The New York Times corespondentul pentru securitate națională David E. Sanger, în timp ce board-ul editorial al The Washington Post explică de ce trebuie ca SUA să se implice în construirea unei noi Siria, bazate pe principii democratice.

Deocamdată, „bucuria se poate transforma rapid în lacrimi, iar libertatea în represiune reînnoită, dacă prăbușirea bruscă a structurilor autoritare, dar relativ stabile, duce la haos imposibil de controlat” – The Guardian.

Weekendul alegerilor anulate

Romania a intrat in weekend cu alegeri prezidențiale anulate și un val de întrebări și critici despre „eșecul instituțiilor”, „atentat la adresa democrației”, „lovitură de stat” și nelămuritul încă „ce urmează”. Succesiunea evenimentelor în live blogul Europa Liberă.

Șocul deciziei Curții Constituționale, care a invocat „asigurarea corectitudinii și legalității procesului electoral” a fost urmat de un val de percheziții și anunțuri despre anchete. O mobilizare bruscă a autorităților, a căror eficiență e și ea pusă la îndoială de toamna electorală 2024:

  • Trei percheziții au avut loc sâmbătă în orașul Brașov într-un dosar ce îl vizează pe Bogdan Peșchir, bărbatul care ar fi donat sume mari de bani, pe TikTok, pentru campania lui Călin Georgescu. Autoritățile au pus sub sechestru criptomonede în valoare de șapte milioane de dolari. Nu au luat nicio măsură preventivă împotriva sa. Ce spune Peșchir, într-o discuție cu Europa Liberă, AICI, investigația noastră cu privire la „Regele TikTok” din România, implicat într-o schemă de promovare a lui Călin Georgescu, AICI.
  • Control judiciar după perchezițiile pentru instigare la violențe și comemorarea liderului legionar Corneliu Zelea-Codreanu.
  • Horaţiu Potra a fost reţinut 24 de ore pentru nerespectarea regimului armelor şi instigare publică.

Despre Horațiu Potra, fost mercenar în Congo și fost membru al Legiunii Străine Franceze, Hotnews scrie că ar fi coordonat serviciile de pază ale controversatului candidat la președinție Călin Georgescu și că nu este la prima acuzație. „În 2010, Horațiu Potra a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de alți șase bărbați, pentru trafic de droguri și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.”

Horațiu Potra a fost dus la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, pe 8 decembrie, după ce fusese oprit în trafic.
Horațiu Potra a fost dus la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, pe 8 decembrie, după ce fusese oprit în trafic.

Avocații lui Potra neagă că acuzațiile la adresa lui ar avea legatură cu Călin Georgescu, scrie Libertatea. La Realitatea TV, fostul candidat a spus că nu l-ar cunoaște pe Potra, doar ar fi auzit de el, „cum a auzit toată lumea” – Digi24.

Horațiu Potra a fost reținut în trafic duminică dimineață. Se îndrepta spre București împreună cu alte persoane, în mai multe mașini, în care polițiștii spun că ar fi găsit cuțite, săbii și bâte, pistoale și articole pirotehnice. Filmul reținerii, pentru care a fost invocată presupusa intenție de organizare a unor acțiuni de tulburare a ordinii publice, pe Știrile ProTV.

Acțiunile poliției au avut loc în condițiile în care candidatul Călin Georgescu făcuse sâmbătă seara apel la susținătorii săi să meargă la secțiile de vot în ciuda anulării alegerilor.

Și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care l-a susținut pe Călin Georgescu pentru turul II anulat al prezidențialelor, a avut o solicitare similară și a contestat decizia de anulare a alegerilor, a scris Hotnews.ro.

S-a mers, într-adevăr, cu lumânări la secțiile de vot, după cum a menționat Europa Liberă în articolul despre preotul din Vatra Dornei care a avut un mesaj politic (anti-Bruxelles și anti-Washington, nu și anti-Moscova) în predica de duminică.

Ce urmează?

Alegerile prezidențiale s-ar putea reorganiza în martie-aprilie, estimează jurnalista Ioana Ene Dogioiu în editorialul din Spotmedia în care notează că „pericolul extremismului și al magnetismului pe care acesta îl exercită asupra multor oameni este departe de a fi trecut. Am primit doar un ragaz”.

Pe contributors.ro, sociologul Andrei Mușetescu privește înapoi: „într-un mediu încarcat de tensiuni manifeste și latente, guvernanții s-au comportat arogant, au fost prizonieri ai auto-suficienței, laudei de sine și credinței în forța atoatebiruitoare a propagandei, au fost orbi și surzi în ceea ce privește nemulțumiri populare reale și cauzele lor multiple”, iar Septimius Pârvu, de la Expert Forum, explică de ce a eșuat în România controlul finanțării politice.

TikTok și Dumnezeu, un reportaj video Europa Liberă, aici, și tot de pe pagina noastră vă recomand analiza Andreei Pora despre cum se resetează scena politică din România după anularea alegerilor prezidențiale.

PSD a obținut cele mai multe mandate în viitorul Parlament al României.
PSD a obținut cele mai multe mandate în viitorul Parlament al României.

Deocamdată, Biroul Electoral Central a prezentat rezultate finale ale alegerilor parlamentare. PSD a obținut cele mai multe mandate de parlamentar și este urmat de AUR, PNL, USR, SOS, POT și UDMR, transmite RRA.

România urmează să aibă un nou parlament, care ar trebui să valideze un nou guvern, care, la rândul lui, așa cum a spus președintele Klaus Iohannis, vineri, ar urma să stabilească când vor avea loc următoarele alegeri prezidențiale.

Încep negocierile pentru formarea unui nou Guvern, după rezoluția comună semnată de PSD, USR, PNL și UDMR, titrează azi dimineață Hotnews.ro.

Alte știri:

  • Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat într-un interviu pentru NBC News că țările NATO trebuie să își plătească contribuțiile la Alianță pentru ca SUA să rămână membru NATO, iar Ucraina este „posibil” să primească mai puțin ajutor financiar american după ce își preia mandatul.
  • Donald Trump s-a întâlnit, sâmbătă, la Paris, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. În discuțiile găzduite de președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a discutat despre o potențială „pace justă” pentru Ucraina – RFE/RL.
  • În România, Ministerul Apărării semnalează dezinformări online, în special pe TikTok – înregistrări ale unor deplasări de tehnică militară, realizate în zile anterioare, au fost prezentate în mod fals ca fiind realizate sâmbătă, potrivit Inforadar/MApN.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob, publicat vineri, AICI.

Te poți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsești AICI.
Toate bune,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG