Linkuri accesibilitate

Newsweek. Sturionii sălbatici din România pierd bătălia cu traficanţii de icre negre


Pescuitul la sturion a fost interzis în România în 2006.
Pescuitul la sturion a fost interzis în România în 2006.

Sturionii sălbatici din România sunt printre ultimii din Europa. Doar aici și în Bulgaria se mai găsesc astfel de populații, potrivit rapoartelor UE.

Datele ştiinţifice plasează specia în urmă cu 200 de milioane de ani, de pe vremea dinozaurilor. Dovezi despre pescuirea sturionilor există din vremea dacilor, când se puneau pe fundul Dunării garduri din bușteni şi nuiele.

Sturionii trăiesc în Marea Neagră, iar pentru a depune icrele migrează în Dunăre, dar mulți nu mai reuşesc să ajungă la locurile de depunere din cauza lucrărilor hidrografice de pe fluviu, cum ar fi barajul Porţile de Fier.

Înainte de contruirea sa, sturionii urcau până în zona Bavariei. Dintre toate speciile care trăiesc în Marea Neagră, cea mai reprezentativă este morunul, care trăieşte între 100 şi 115 ani, ajunge până la 8 metri şi o greutate de 3 tone.

Acum 13 ani, pescuitul la sturion a fost interzis total în România, tocmai pentru că această specie este pe cale de dispariţie.

Decizia a fost luată în urma unei recomandări CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - Convenția asupra Comerțului Internațional cu Specii în pericol din faune și flora sălbatică).

Am solicitat, în 2019, mai multor ins­tituţii responsabile din România date certe cu privire la modul cum a fost implementată această interdicție și care au fost efectele sale, însă nimeni nu a putut să ne pună la dispoziţie un studiu ştiinţific sau o cercetare amplă care să arate o situaţie aproape de realitate.

Comunităţile de pescari susțin însă că sturionul este în continuare pescuit intensiv, dar pe ascuns, astfel că interdicția nu funcționează cu adevărat.

Citește articolul integral pe Newsweek.ro.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG