Linkuri accesibilitate

Noua Viorica Vasilica Dăncilă


Premierul Viorica Dăncilă în epoca Dragnea
Premierul Viorica Dăncilă în epoca Dragnea

Eliberată din ”lanțurile” lui Dragnea, premierul Dăncilă pare alt om. Ia decizii de una singură, are opinii, își impune punctul de vedere, până și gramatica ei a suferit vizibile ameliorări. ”Eram timorată”, mărturisește Dăncilă într-un interviu.

Nu i-a pronunțat numele, dar e clar la cine se referă. Era ”timorată” pentru că ”trebuia să merg pe o anumită linie care nu era confortabilă pentru mine și cu care nu mă puteam identifica”. Linia era cea a ”marionetei”, care n-avea niciun cuvânt de spus: n-a fost chemată nici măcar la discuțiile despre buget. Eliberată, Dăncilă vrea să-și schimbe imaginea nu doar în ochii opiniei publice, ci și în cei ai partidului pe care vrea să-l conducă.

Sindromul Dragnea și nu numai

Schimbarea la față a Vioricăi Vasilica Dăncilă s-a făcut remarcată din primele momente după eșecul în alegeri și condamnarea lui Liviu Dragnea la pușcărie. Erau momente cumplite, mărturisește acum Dăncilă."Rezultatul pentru noi a fost năucitor, ne-am dat seama că este mai rău decât ne așteptam. Ne așteptam la scor mai mic, dar nu ne așteptam la 22-23 % (…) Am văzut acumulată atâta ură încât era mai mult decât ne puteam imagina. Poate și noi am cultivat-o, nu știu, dar am văzut doar ura...le spuneam colegilor din Guvern că pe mine mă cutremură atâta ură și modul în care se raportează la liderul partidului, iar acest lucru cred că se va răsfrânge asupra întregului partid”.

Cea mai importantă componentă a strategiei de refacere a imaginii este cea de autovictimizare și asumare. Toate greșelile pe care le-a făcut sunt rezultatul dictaturii în care a trăit, a faptului că totul îi era impus, contrar voinței și aptitudinilor sale.”Am început să fiu eu”, își explică Viorica Dăncilă metamorfoza într-un interviu la televiziunea publică. Înainte lucra cu materialul altora. ”Am mers după anumite mesaje pe care trebuia să le scot în spațiul public. Era un discurs pe care trebuia să îl am, anumite elemente pe care trebuia să le transmit. De multe ori dacă nu te identifici cu niște mesaje nici nu au credibilitate. Poate a fost și vina mea că am acceptat anumite lucruri. Îmi dau seama că trebuie să mă implic mai mult. Am regretat că nu am luat atitudine atunci când trebuia să o fac. Am regretat faptul că nu am avut inspirația sau curajul să fiu mult mai directă. Am regretat faptul că nu m-am implicat în partid și să avem această separare între Guvern și viața de partid”.

Analistul Andrei Țăranu spune că Dăncilă a suferit de ”sindromul Dragnea”. Și-a revenit, dar asta nu este suficient pentru a o face simpatică electoratului. Când nu este sigură pe ea devine imediat pasiv-agresivă, explică acesta pentru Eruopa Liberă.

”Era atât de complexată, de timorată încât era în șoc emoțional și șoc epistemologic. În lumea occidentală asta se numește hărțuire, există instituții care se ocupă de așa ceva, ar fi trebuit să țină agresorul psihic departe de ea. Nu cred că lumea a început brusc să o simpatizeze pentru că și-a revenit și a ieșit din sindromul Dragnea. Probabil că se va obișnui cu noua ei figură dar de simpatizat nu o va simpatiza. Și acum când nu e sigură pe ea imediat devine agresivă, pasiv-agresivă. Deci nu e numai sindromul Dragnea. Ea este o persoană cu un nivel intelectual relativ scăzut, iar persoanele de acest gen au și un anumit nivel de agresivitate pentru că sunt nesigure”, spune Andrei Țăranu pentru Europa Liberă.

Epurări pe repede înainte

Trecuseră doar două zile de la episodul pierderii alegerilor și condamnării lui Dragnea, iar premierul a început epurările cu persoanele care o călcau cel mai tare pe bătături. ”Exclus să mai colaborez cu Anca Alexandrescu”, consilierul impus de Dragnea pe post de cerber, a spus răspicat Dăncilă. Zis și făcut, decretul de demitere din funcție a fost trimis peste doar o zi la Monitorul Oficial. La rând a urmat Darius Vâlcov, vestit nu doar pentru faimosul program de guvernare și cei 8 ani cu executare primiți în primă instanță, ci și pentru că era ”ochiul și timpanul” lui Dragnea în biroul lui Dăncilă. Vâlcov a fost trecut urgent pe linie moartă.

Au zburat și șefele de la ANAF și CNAS, Mihaela Triculescu și Adriana Cotel, apropiate de tandemul Dragnea-Vâlcov. N-a stat prea mult pe gânduri nici când i-a făcut vânt lui Remus Borza, proaspăt numit în funcția de consilier onorific al premierului, care s-a apucat să declare, spre nemulțumirea unor lideri PSD, că trebuie reduse costurile în sectorul public unde sunt ”prea multe instituții hipergonflate și supraremunerate”. La Monitorul Oficial a ajuns și Andrei Ignat, secretarul de stat din Ministerul Apărarii, cel implicat într-un scandal legat de marile contracte de înzestrare a Armatei. Lista neagră e mai lungă, desigur, dar semnalul a fost dat.

Congres pentru liniștea PSD

Din punct de vedere politic, cea mai abilă mișcare a fost impunerea unui Congres al partidului în 29 iunie, unde va fi ales președintele PSD. Taberele în partid sunt multe, dușmanii la fel, baronii sunt împărțiți și trag fiecare în funcție de interese, iar până la toamnă era timp ca grupările să se coaguleze. Pe termen scurt, când apele sunt tulburi și moțiunea de cenzură bate la ușă, Dăncilă are șansele cele mai mari să fie aleasă. Asul de pică, guvernarea, e la ea în mânecă. Puțini pesediști sunt dispusi să riște guvernul.

”Neconflictuala” Dăncilă a simțit momentul și a jucat tare, spunând că va candida și că sunt necesare două congrese, unul rapid pentru alegerea șefului PSD, altul în toamnă pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, luându-i prin surprindere până și pe greii din categoria Paul Stănescu. Demisia acestuia, la doar 10 zile după ce fusese instalat președinte executiv, nu a impresionat-o prea tare. Au lipsit complet regretele exprimate public. Ședința cu pricina nu a fost lipsită de tensiuni, eufemistic vorbind, adică de înjurături și chiar provocări la luptă dreaptă între Oprișan și Ciolacu. În final Dăncilă a avut câștig de cauză.

Andrei Țăranu susține că Viorica Dăncilă nu este de fapt o peroană independentă politic și intelectual, iar în spatele ei există mereu persoane care o manipulează.

”În fața partidului nu cred că are mari șanse să se rebranduiască, pentru că partidul o cunoaște bine. Există câteva persoane în spatele ei care o manipulează și care o pun în acest moment pe un alt făgaș. Ea nu este o persoană independentă din punct de vedere politic, intelectual, ea singură nu ar putea niciodată să ia niște decizii. Are o comandă care nu a fost numai a lui Dragnea. În PSD nu a căzut nimeni pe spate, ei o știu de multă vreme, încearcă s-o rebranduiască ca să o poată pune în geam, știți bancul cu pensia...”

Democrația internă scoasă de la naftalină

Viorica Dăncilă a descoperit în epoca Dragnea beneficiile democrației interne pe care ar vrea acum să le pună la lucru în partid. ”I-am lăsat să-și reproșeze tot ce aveau de reproșat”, a spus mămoasă Dăncilă după ședința cu scântei a Biroului Permanent. Ea nu vrea să bată cu pumnul în masa ca predecesorul ale cărui metehne n-ar trebui urmate.

A făcut chiar portretul-robot al președintelui. ”Viitorul preşedinte trebuie să fie un om echilibrat, să aibă răbdare să-şi asculte colegii, să se consulte cu colegii şi forurile statutare din partid. Cred că tre­buie să fie o conducere colectivă. Decizia nu trebuie să o ia preşedintele, pentru că decizia, dacă e bună, toţi trebuie să se bucure de acest lucru, dacă nu, toţi să îşi asume. Un viitor preşedinte al PSD trebuie să fie proeuropean. Trebuie să fie un om care să genereze un val de credibilitate, în primul rând între colegi. Să fie un om hotărât, să nu se sperie la primul obstacol“.

Adică să nu fie ca Dragnea. Și nici ca alți lideri care s-au învățat prost în epoca de tristă amintire.

Pe de altă parte, acesta nu este nici portretul-robot al Vioricăi Dăncilă, ea este departe de ceea ce descrie că ar trebui să fie un lider de partid, este o imagine pentru export, pe care diverși din partid vor să o lipească de Dăncilă și s-o vândă, susține Andrei Țăranu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG