Sondajele de opinie arătat că Partidul Libertății, anti-imigrație, al naționalistului Geert Wilders (PVV) ar urma să câștige, la egalitate cu combinația Partidul Laburist/Stânga Verde. Fiecare parte ar urma să câștige câte opt locuri în Parlamentul European, scrie Reuters.
Miercuri după-amiază, cu câteva ore înainte de deschiderea secțiilor de votare, Geert Wilders, al cărui partid anti-imigrație a surprins Europa câștigând alegerile din noiembrie 2023, făcea campanie într-o piață din Haga, scrie The Guardian.
Wilders și-a îndemnat susținătorii să voteze și a afirmat că alegerile sunt despre imigrație și suveranitate națională. „Următoarele zile sunt cruciale pentru viitorul Europei”, a spus el.
Geert Wilders susține formarea unui grup de extremă dreapta în Parlamentul European, o idee prezentată de liderul Adunării Naționale (RN) de extremă dreapta din Franța, Marine Le Pen. Specialiștii spun că inițiativa are puține șanse să se materializeze din cauza rivalităților dintre facțiuni și a diferențelor politice puternice.
Votul olandez este semnificativ pentru principala provocare politică internă a UE, scriu jurnaliștii Reuters. E vorba despre popularitatea crescândă a partidelor eurosceptice și naționaliste de extremă dreapta.
În 2019, prezența la alegerile europarlamentare din Olanda a fost de 42%, mai mică decât media UE, chiar dacă e vorba despre una dintre țările fondatoare ale blocului.
Mandat de cinci ani
Parlamentul European de 720 de locuri decide împreună cu guvernele naționale asupra legilor europene care privesc piața unică, bugetul, regulile fiscale și prevenirea schimbărilor climatice.
Primele rezultate ale alegerilor europarlamentare sunt așteptate duminică după ora 21:00 GMT (ora 22.00 ora României).
Sondajele arată că, la nivel european, Verzii, care se confruntă protestele fermierilor și ale mediului de afaceri față de politicile costisitoare de mediu, par să fie printre marii perdanți.
În același timp, partidele pro-europene de centru-dreapta și centru-stânga, liberalii și verzii vor avea un număr total de voturi mai mic decât cel din actualul legislativ european, aflat la sfârșit de mandat. Analiștii spun că un asemenea rezultat va complica adoptarea legilor UE și politicile de integrare.
Printre provocările externe cu care se confruntă UE se află concurența industrială din partea Chinei și a Statelor Unite, amenințarea Rusiei la adresa securității și schimbările climatice.
Noul mandat al Parlamentului European se va încheia în 2029. Europarlamentarii aleși în iunie 2024 vor decide următorul buget pe șapte ani al UE, care intră în vigoare din 2028.
De asemenea, pe parcursul acestui mandat va continua procesul de integrare a unor țări precum Ucraina, Moldova sau statele din Balcanii de Vest.
Dacă aceste țări vor adera, guvernele UE și parlamentul vor trebui să convină asupra schimbării modului în care funcționează blocul, inclusiv subvențiile, fondurile agricole și asigurarea unui nivelul de trai ridicat în întreaga Uniune.
Regula unanimității în vot ar putea fi, de asemenea, modificată pentru a grăbi luarea deciziilor la nivel de bloc comunitar.
Componența noului parlament va fi, de asemenea, punctul de plecare pentru alegerea noului șef al Comisiei Europene.
În România, alegerile europarlamentare se desfășoară duminică, 9 iunie, împreună cu alegerile locale.
Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 22:00. Alegătorii aflați la rând la ora închiderii vor putea vota până la ora 23:59.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.