Linkuri accesibilitate

Omagiu național în Iran pentru generalul ucis de americani


 Ahvaz, ceremonia dedicată generalului Qasem Soleimani. Imagine preluată de la televiziunea IRIB
Ahvaz, ceremonia dedicată generalului Qasem Soleimani. Imagine preluată de la televiziunea IRIB

Un omagiu naţional adus generalului Qassem Soleimani a început duminică în Iran. Zeci de mii de oameni s-au strâns dimineață la Ahvaz în sud-vestul Iranului pentru a-l comemora pe Soleimani, generalul iranian ucis de americani, la ordinul președintelui Donald Trump.

Participanții au strigat „moarte Americii”, iar televiziunea de stat a început înainte de ora locală 08:00 un program în direct, prezentând o mare de oameni, toți îmbrăcați în negru. Această mulţime compactă şi adunată în piaţa Mollavi purta drapele roşii (culoarea sângelui "martirilor"), verzi (culoarea islamului), albe, ornate cu sloganuri religioase, precum şi portrete ale generalului care comanda forţa Al-Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.

Potrivit televiziunilor locale, bărbaţi şi femei plâng lovindu-se cu pumnii în piept în sunetele unei melodii şiite. Corpul neînsufleţit al înaltului comandant iranian a fost adus cu un avion pe aeroportul acestui oraş din sud-vestul Iranului, locuit de o importantă minoritate arabă, conform agenţiei Isna.

Manifestările de comemorare în acest oraş, capitala Khuzestan, provincie declarată martir în războiul Iran-Irak (1980-1988), în timpul căruia generalul a început să se afirme, marchează debutul a trei zile de ceremonii în onoarea sa în Iran, după cele care au avut loc deja sâmbătă în Irak.

Omagiul naţional urmează să continue la Teheran, Mashhad (nord-est) şi Qom (centru) până la înhumarea rămăşiţelor pământeşti ale înaltului ofiţer, prevăzută pentru marţi în oraşul său natal Kerman (sud-est).

Soleimani, şeful aripii Gardienilor Revoluției, aripă responsabilă cu operaţiuni externe ale Iranului şi arhitect al strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, a fost ucis vineri în cursul unui atac aerian american în apropierea aeroportului internaţional din Bagdad.

Directorul Radio Farda: Soleimani era al doilea cel mai important om din Iran
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00


Moartea generalului Soleimani, pe care Iranul a promis să o răzbune, a şocat Republica Islamică şi suscită temeri privind un nou conflict în Orientul Mijlociu.

Sâmbătă a fost organizat la Bagdad un marș funerar în onoarea generalului iranian Qassem Soleimani ucis în noaptea de joi spre vineri. Printre participanții la procesiunea funerară din capitala irakiană s-a numărat și premierul Irakului, Adil Abdul-Mahdi. Uciderea celui care este considerat arhitectului strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, precum și a unui comandant irakian de coaliție paramilitară pro-Iran, Abu Mahdi al-Muhandis, a amplificat tensiunile din zonă.

Marșul din Bagdad organizat în onoarea generalului Qassem Soleimani
Marșul din Bagdad organizat în onoarea generalului Qassem Soleimani

Ambasadorul Iranului la ONU, Majid Takht Ravanchi, a declarat că, prin atacul cu dronă, Statele Unite au comis un „act de război” împotriva Iranului, țara sa amenințând cu „riposte severe”. Președintele american Donald Trump a spus că uciderea lui Soleimani la ordinul său s-a făcut pentru a „opri un război” și că temutul comandant al forțelor de elită iraniene Quds pregătea atacuri „iminente și sinistre” împotriva intereselor Statelor Unite și aliaților lor. Soleimani urmează a fi înmormântat pe 7 ianuarie în orașul său natal din Iran, Kerman, după trei zile de doliu național.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG