Linkuri accesibilitate

ONG-uri: Iohannis declanșează referendum pe 26 mai. Marea dilemă: ce va întreba


Klaus Iohannis nu a stabilit încă întrebarea la referendum
Klaus Iohannis nu a stabilit încă întrebarea la referendum

Președintele Iohannis va declanșa referendumul pe 26 mai, în același timp cu alegerile europarlamentare, au fost informați cei din societatea civilă, la Cotroceni. Iohannis nu s-a decis însă ce să întrebe exact. „Ceva de care să vorbească lumea la birt”, spune Ovidiu Voicu, participant la discuții.

Referendumul pe o temă privind independența justiției va fi declanșat de președintele Klaus Iohannis pentru data de 26 de mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Președintele are termen până pe 4 aprilie, așa cum a arătat Europa Liberă, să meargă în Parlament pentru a demara procedura legală.

Dezbaterea cu societatea civilă, care a avut loc marți, la Palatul Cotroceni, nu a adus lumină asupra întrebării sau întrebărilor cu care va fi consultată populația, președintele cerând sugestii și păreri privind oportunitatea organizării unui referendum odată cu europarlamentarele, au explicat pentru Europa Liberă participanți la discuții.

Marea dilemă a președintelui Iohannis este în continuare cum va suna întrebarea pentru populație, el înclinând spre o variantă cât mai simplă, pe înțelesul oamenilor, care să vizeze mai degrabă independența justiției, nu lupta anticorupție în particular, pentru a preveni astfel ca, dacă referendumul este validat, să se mai legifereze contrar răspunsului populației

„Vrea să pună o întrebare simplă și ușor de înțeles, să vorbească oamenii la birt despre ea. La întrebare, mai meditează. Vrea niște întrebări simple. Cum poți face să fie simple și banale, dar nu atât de generale încât să fie inaplicabile, încă nu e clar”, a povestit pentru Europa Liberă Ovidiu Voicu, directorul Centrului pentru Inovare Publică, participant la consultările de la Cotroceni.

Mizele referendumului: anti-PSD și stoparea legiferării contra justiției

Iohannis le-a explicat celor din societatea civilă că referendumul ar avea un dublu raționament: „Unul este de a da un semnal PSD-ului că cetățenii sunt împotrivă, altul decât alegerile însăși. Cel de al doilea, cumva de a limita o eventuală schimbare legislativă. Nu ar mai putea da legi care să vină împotriva ideii sau ideilor de la referendum”, spune Voicu.

El amintește încercarea USL de a modifica sistemul electoral, efectul fiind creșterea numărului de parlamentari, lucru care ar fi contravenit referendumului organizat de Traian Băsescu, care era în favoarea unui număr de 300 de parlamentari. „Și a fost declarată neconstituțională, pentru că Parlamentul nu are obligația de a urma un referendum consultativ, dar dacă vrea să legifereze în acel domeniu, nu poate să meargă împotriva lui”, explică Ovidiu Voicu miza văzută de președinție în acest referendum.

Președintele are termen până pe 4 aprilie să convoace referendumul, pentru a se încadra tehnic și legal în fereastra care să-i permită să facă referendum pe 26 mai, a explicat pentru Europa Liberă Elena Calistru, directoarea Funky Citizens, care a fost prezentă la Cotroceni.

„Eu cred că va fi foarte puțin importantă întrebarea. Provocarea cea mai mare, și aici sunt în asentimentul Președinției, va fi de a convinge lumea să meargă la vot și de îndeplinirea cvorumului. Mie mi se pare fix același lucru, atât timp cât nu ai un Parlament dispus să implementeze rezultatele referendumului, poți să pui tu cea mai deșteaptă întrebare din lume. Nu cred că va fi o întrebare foarte tehnică. Dar depinde și ce va discuta cu cei din magistratură, pentru că ei sunt mult mai porniți pe niște propuneri foarte tehnice”, spune Elena Calistru.

„Cumva, s-a ajuns la ideea să fie întrebarea mai degrabă legată de independența sistemului și nu neapărat de corupție. Mi s-a părut interesant că opiniile au fost împărțite, cam jumate-jumate, legat de Fără Penali. Adică au fost mulți care au zis că nu e bine să repete întrebarea de la Fără Penali”, mai povestește Ovidiu Voicu.

Elena Calistru a mai explicat că președintele Iohannis le-a spus celor prezenți că a întârziat anunțul referendumului și a folosit formula „aproape hotărât”, pentru că aștepta încă punctul de vedere al juriștilor.

Ovidiu Voicu mai spune că au fost exprimate și opinii care nu erau de acord ca Referendumul să fie organizat odată cu alegerile. Argumentul, susținut de Centrul pentru Resurse Juridice și Active Watch, a fost că „bruiază procesul electoral și în loc să discutăm de teme europene, discutăm de justiție”.

„Eu am spus că oricum e o temă pe agendă și românii vorbesc tot ce vor ei, iar de 2 ani discutăm de justiție. Adică ar fi absurd să credem că nu o să vorbim în alegeri despre justiție”, spune Voicu.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis se va consulta la Cotroceni cu reprezentanții sistemului de justiție, apoi vor urma consultări cu partidele politice.

XS
SM
MD
LG