Fostul primar general al Capitalei, medicul Sorin Oprescu, condamnat în lipsă la peste 10 ani de închisoare, a fost reținut la Atena, au confirmat surse oficiale pentru Libertatea după ce informația a fost transmisă inițial de Antena 3.
Oprescu ar fi fost localizat cu ajutorul ofițerilor ENFAST - Rețeaua Europeană a Echipelor de Căutare Activă a Urmăriților (EuMostWanted), transmite Digi 24.
În urmă cu patru zile, Sorin Oprescu a fost condamnat de Curtea de Apel București la 10 ani și 8 luni închisoare, într-un dosar de corupție în care totalul pedepselor însumează peste 60 de ani închisoare.
Pentru că nu a fost găsit la vila sa din Herăstrău, Oprescu a fost dat în urmărire internațională, iar fotografia sa a fost publicată la secțiunea „Persoane urmărite” a Poliției Române.
Fostul primar ar fi plecat din țară cu două săptămâni înainte de condamnarea sa, adică pe 25 aprilie, prin Vama Giurgiu. Nu avea nicio interdicție să părăsească România.
Pe 6 septembrie 2015, fostul primar a fost arestat preventiv la domiciliu, după ce a fost reținut de DNA pentru luare de mită, constituire de grup infracțional organizat și spălare de bani.
Pe 18 ianuarie 2016, Oprescu scăpa de arestul la domiciliu și era judecat sub control judiciar.
În 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.
Oprescu a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, printre care Bogdan Popa - director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, Mircea Octavian Constantinescu - directorul Direcției Economice din Primăria Generală, Florin Șupeală - director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești, Claudiu Bengalici - administrator al unei societăți comerciale, Cristian Stanca - fostul șofer al lui Oprescu, Ruxandra Avasiloae - director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești.
Potrivit DNA, pe 5 septembrie 2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu Bogdan Popa și Cristian Stanca, „a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăți comerciale (denunțători în cauză), în legătură cu un contract de execuții lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, se arată într-un comunicat al DNA.