Linkuri accesibilitate

Viktor Orban ignoră recomandarea UE și ține Ungaria închisă pentru țările non-UE


Prim-ministrul Viktor Orban ține granițele Ungariei închise pentru cetățenii non-UE, cu excepția sârbilor.
Prim-ministrul Viktor Orban ține granițele Ungariei închise pentru cetățenii non-UE, cu excepția sârbilor.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a anunțat că nu va ține cont de recomandarea UE de a ridica restricțiile de călătorie pentru mai multe țări din afara blocului comunitar, invocând riscul infecțiilor cu noul coronavirus.

Uniunea Europeană a finalizat o listă de țări non-UE, unde infecțiile cu noul coronavirus nu mai sunt atât de numeroase, și a recomandat permiterea accesului cetățenilor din aceste țări pe teritoriul statelor UE, de la 1 iulie.

Ungaria, unde numărul cazurilor identificate de Covid-19 este de doar puțin peste 4.100, cu mai puțin de 590 de decese, nu va ține însă cont de acest lucru.

„Nu putem implementa cererea UE de a permite accesul cetățenilor din țări non-UE, cu excepția Serbiei”, a anunțat joi Viktor Orban.

Ungaria și-a deschis granița cu Serbia, unde trăiește o importantă minoritate maghiară, încă din luna mai. Dar a deschide granițele pentru mai multe țări din afara UE „ar fi împotriva intereselor de sănătate ale poporului ungar”, a mai explicat Viktor Orban.

Premierul maghiar a mai anunțat că va redeschide așa-numitele „coridoare umanitare”, pentru a permite oamenilor care călătoresc în alte țări să traverseze Ungaria.

„Toată lumea care călătorește prin Ungaria va trebui să le folosească. Nu vor avea voie să părăsească acest traseu și vom menține un control strict la frontiere”, a mai spus Orban.

Măsurile luate de premierul Ungariei nu intră în conflict cu politica actuală a UE, a explicat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Adalbert Jahnz, întrebat fiind dacă Ungaria are voie să ia aceste măsuri.

„Statele UE pot într-adevăr să se deschidă progresiv către țările aflate pe listă. Iar logica acestui lucru este ceva ce Comisia a subliniat deseori, anume că integritatea spațiului Schengen ar putea fi pusă la îndoială, dacă anumite state ar decide să fie mai puțin stricte decât restul UE, în aplicarea restricțiilor de călătorie. Dar dacă o țară decide să fie mai strictă, nu există un impact asupra zonei Schengen. Deci, nu cred că este o problemă de nerespectare a recomandării, ci una de aplicare mai strictă a criteriilor”, a explicat oficialul european.

UE a decis, după îndelungi negocieri, să recomande deschiderea granițelor pentru 14 țări non-UE, plus China, cu condiția ca și aceasta să-și deschidă granițele pentru cetățenii UE. Țările sunt Algeria, Australia, Canada, Japonia, Georgia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay. SUA și Rusia nu se află pe listă, și nici Republica Moldova.

Țările UE nu sunt obligate să respecte această listă în integralitate. De exemplu, Austria și-a deschis granițele pentru țările de pe listă, mai puțin pentru Serbia și Muntenegru.

România, Bulgaria sau Slovenia nu au luat încă vreo decizie de a-și deschide granițele pentru aceste țări.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG