Linkuri accesibilitate

Reduceri mai mari la prețul energiei și nou nivel al amenzilor pentru furnizorii care nu le aplică


Pe lângă plafonarea prețului la energie electrică și gaze, a fost ridicat și nivelul de compensare. Asupra unui singur lucru nu a căzut coaliția de acord: data aplicării măsurilor, după ce PSD a cerut aplicarea lor retroactivă.
Pe lângă plafonarea prețului la energie electrică și gaze, a fost ridicat și nivelul de compensare. Asupra unui singur lucru nu a căzut coaliția de acord: data aplicării măsurilor, după ce PSD a cerut aplicarea lor retroactivă.

Guvernul a adoptat marți un nou set de măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, astfel încât, spun autoritățile, nimeni să nu plătească mai mult de 0,80 bani pe kWh la energia electrică şi 0,31 bani pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum. 

Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se vor plăti 0,68 de bani pentru kWhla energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.

De asemenea, a fost ridicat nivelul de compensaţie „pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice”, pentru ca efectele ei să fie cât mai puțin resimțite de consumatori și de economia românească, a spus premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.

Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri şi industria alimentară prețurile vor fi plafonate la 1 leu pe kWh, TVA inclus, şi 0,37 bani kWh la gaze naturale.

Amenzi între 200.000 și 400.000 de lei pentru furnizorii care nu aplică plafoanele și compensările

Prin măsurile adoptate marți, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei, iar Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de până la 400.000 de lei acelor furnizori de energie care nu aplică plafoanele şi compensările prevăzute de lege, a anunțat marți, la finalul ședinței de guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Până acum, ANPC putea acorda amenzi de cel mult 50.000 de lei.

Oficialul a spus că furnizorii de energie au obligația să refacă toate facturile care au fost emise fără luarea în calcul a plafonării şi compensării.

Tensiuni în coaliție privind data aplicării legii

Cu doar câteva ore înainte de ședința de guvern în care a fost adoptată ordonanța de urgență, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a părăsit furios întâlnirea coaliției și a refuzat să facă declarații, anunțând doar că ordonanța de urgență nu va fi adoptată marți.

„O să luăm decizia mâine”, a spus Ciolacu, la Parlament, coborând scările în viteză, după care i-a trimis pe jurnaliști să ceară mai multe detalii premierului Nicolae Ciucă.

Președintele PNL, Florin Cîțu, l-a contrazis însă, și a dat asigurări că ordonanța va fi adoptată în aceeași zi.

„Ordonanța va fi dată azi. Eu susțin și pentru ianuarie, și pentru decembrie, și pentru noiembrie. Eu susțin, dacă susține și legislația din România. În funcție de avizul de la ministerul Justiției. Să lăsăm Ministerul Justiției să se pronunțe. Din partea noastră nu e niciun fel de problemă, dacă e constituțională, cu siguranță va fi adoptată astăzi în ședință de guvern”, a declarat Florin Cîțu după ședința coaliției.

Cei doi lideri de partid din coaliția de guvernare nu au reușit să cadă de acord, în ședința dinaintea celei de guvern, dacă măsurile vor intra în vigoare de la 1 februarie sau dacă se vor aplica retroactiv, așa cum ar fi vrut social-democrații.

De altfel, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat după ședința de guvern că legea nu poate fi aplicată retroactiv.

„Mi-aş fi dorit şi am tot anunţat ca această ordonanţă, dacă s-ar putea, să o aplicăm şi în noiembrie şi decembrie. Din păcate, astăzi am întrebat încă o dată în şedinţa de guvern și a fost un răspuns al Ministerului Justiţiei foarte clar. Nu putem să o aplicăm retroactiv", a explicat el răspunzând, indirect, solicitării PSD.

Cîțu cere reglementare cu acordul Comisiei Europene

Florin Cîțu spune că reglementarea prețului la energie ar trebui mai întâi discutată cu Comisia Europeană pentru a nu ajunge „la finalul perioadei cu aceeași problemă”.

„Este o discuție: ce se întâmplă după ce expiră această Ordonanță; dacă o să mergem cu o reglementare pentru șase luni de zile sau mergem pentru un an de zile - variante care trebuie discutate cu Comisia Europeană. Și, atunci, am propus că poate extindem această plafonare de prețuri și compensare, adică Ordonanța pe care o va da astăzi Guvernul, să fie extinsă până în vară. Bineînțeles, este o decizie pe care trebuie să o ia Guvernul, dar îi vom propune premierului, dacă nu avem timp sau nu avem de la Comisie o decizie.”

El a spus că nu înțelege sensul unei reglementări la piața de energie după 1 aprilie, „când intrăm în vară”.

„Să reglementăm piaţa pentru şase luni de zile până în octombrie, când după aceea vine iarăşi iarna?. Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluţie”, a conchis el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG