Discursul Patriarhului Daniel:
- Papa Ioan Paul al II-lea, în timpul episcopatului său în Polonia, şi Patriarhul Teoctist, ca episcop în România, au avut o experienţă spirituală comună, şi anume au cunoscut anii grei ai regimului comunist, când Biserica a fost marginalizată şi persecutată.
- Întâlnirea lor la Bucureşti, în zilele de 7-9 mai 1999, a fost marcată de bucuria libertăţii religioase a creştinilor şi amplificată de sărbătoarea Sfintelor Paşti. Atât Papa Ioan Paul al II-lea, cât și Patriarhul Teoctist au fost apărători ai credinței creștine
- Predecesorii noștri ne cheamă astăzi și pe noi să apărăm valorile creștine într-o Euopă secularizată
- Ne cheamă să apărăm și să apărăm familia creștină traduițională, fortmată din bărbat, femeie și copil, într-o Europă cu un puternic declin demografic, care îmbătrânește rapid
Suveranul Pontif ajunge la Partiarhie, unde urmează să aibă o întâlnire privată cu Patriarhul Daniel, după care se va adresa și Sinodului. Începe astfel partea liturgică a vizitei sale în România.
Potrivit recensământului din 2011, 86,5% dintre români s-au declarat creștin-ortodocși, iar 5%, catolici. Statistica mai arată că, în România, sunt aproximativ 151.000 de greco-catolici, dar comunitatea estimează că numărul ar ajuge de fapt la 488.000. În România, mai există și alte grupuri religioase – ortodocși de rit vechi, protestanți, evrei, musulmani, martori ai lui Iehova, Mormoni și alții. Ateii reprezintă mai puțin de 1% din totalul populației.
Papa Francisc a scris în cartea de onoare de la Palatul Cotroceni un mesaj prin care a binecuvântat România și a urat prosperitate românilor sub oblăduirea Fecioarei Maria.
Deși în discursul său de astăzi, nu a numit România Grădina Maicii Domnului, așa cum a făcut-o Papa Ioan Paul al II lea în prima vizită a unui Suveran Pontif pe tărâm ortodox, Papa Francisc a avut curtoazia de a face trimiterea la asocierea cu unul dintre simbolurile dragi românilor.
„Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de Grădina Maicii Domnului, vin la tine în numele lui Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, şi al preasfintei Fecioare Maria.”
acestea au fost primele cuvinte ale lui Ioan Paul al II lea, în mai 1999, când a coborât din avion, a îngenunchiat și sărutat pământul
Grădina Maicii Domnului a rămas o sintagmă prețuită de ortodocșii români, care coboară din secolul al XV-lea, după o viziune a Călugărului Iosif Sebastian, unul dintre întemeietorii mănăstirii Bisericani, de lângă mănăstirea Bistrița, de la Neamț. Călugărul voia să instituie reguli stricte, de rugăciune neîntreruptă, însă, la un moment dat, a vrut să plece la Muntele Athos, locul pe care ortodoxia l-a numit grădina Maicii Domnului. O viziune a Maicii Domnului apărută într-un stejar, i s-a arătat călugărului întrebându-l „Unde pleci? Și aici este grădina mea”. De atunci, sunt nenumărate scrieri, în care ortodocșii români sunt numiți, în scrierile timpului, locuitori ai Grădinii Maicii Domnului
În sala unde președintele Iohannis și Papa Francisc au rostit discursurile au fost prezenți, prin alții, Patriarhul Daniel, foștii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu, premierul Viorica Dăncilă, comisarul european Corina Crețu și alți politicieni, sportivi și reprezentanți ai societății civile.
După discursul de la Palatul Cotroceni, Papa se îndreaptă spre Nunțiatura Apostolică.
Papa Francisc a primit și cadouri din partea președintelui Klaus Iohannis
Președintia a anuntat și ce cadouri i-a facut Papei președintele Klaus Iohannis:
- Covor/„scoarță” - Oltenia
- Brâu brodat cu mărgele - Transilvania
- Brâu tricolor - specific național românesc
- Ștergar - Muntenia
- Tipare pentru cas - Moldova
- Ouă încondeiate - Bucovina
- Ceramică de Horezu - Oltenia
- Cavalul - Moldova / Vrancea
- Icoana Înălțării Domnului
- Miere de salcâm - Transilvania / zona Blajului
- Magiun / gem de fructe (Magiunul de Topoloveni) - Muntenia
- Pagaia lui Ivan Pazaichin
- Minge și tricou cu autograf Gheorghe Hagi
- Vin de colectie Riesling Italian, podgoria Minis 1936- Banat / Crișana
- Vin de vinotecă - Fetească Regală - Dealurile Moldovei, 1998
- Vin Golem Roșu, Crama Basilescu, 2013 - Muntenia
- CD-uri cu lucrări din opera lui George Enescu
Facebook Forum