Linkuri accesibilitate

Papa Francisc sosește la Blaj, pe Câmpia Libertății.
Papa Francisc sosește la Blaj, pe Câmpia Libertății.

Papa Francisc în România. O vizită istorică și implicațiile ei politice

Papa Francisc a sosit vineri, 31 mai, pentru o vizită de trei zile în România. Suveranul Pontif face un adevărat tur de forță, fiindcă în afara întâlnirilor de la București se deplasează și la Iași, Șumuleu Ciuc și la Blaj.

Punctele de maxim interes au fost în afara Capitalei: la Șumuleu Ciuc, locul unde are loc cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală și de Est, și la Blaj, centrul greco-catolicismului din România.

Prima zi în România a Papei Francisc, la București: un videoreportaj și o galerie foto.

Papa Francisc la Șumuleu Ciuc: un videoreportaj.

Papa Francisc la Blaj: un documentar despre episcopii martiri și un fotoreportaj din comunitatea romilor greco-catolici.

Cum a ratat Biserica Ortodoxă împăcarea cu trecutul: o analiză și un interviu.

17:22 31.5.2019

În coloana Papei Francisc, care se îndrepta către Catedrala Mântuirii Neamului, a apărut și Papamobilul.

Este posibil ca după ce va pleca de la Catedrala Mântuirii Neamului, Papa Francisc să meargă până la Catedrala Sfântul Iosif cu Papamobilul.

În fotografie, apare un alt model de Papamobil, nu Dusterul modificat despre care s-a spus că o să-l transporte pe Suvernaul Pontif.

17:01 31.5.2019

Ajuns la Catedrala Mântuirii Neamului, Papa a fost întâmpinat cu tradiționala pâine cu sare.

În fața Catedralei, Suveranul Pontif le-a spus celor prezenți, în limba română, „Hristos a înviat!”

Patriarhul Daniel și Suveranul Pontif vor rosti, pe rând, rugăciunea Tatăl Nostru și se vor face cântări specifice perioadei de după Paște și premergătoare Înălțării.

Sunt prezenți la Catedrala Mîntuirii Neamului, printre alții, președintele Iohannis, foștii șefi de stat Traian Băsescu și Emil Constantinescu, premierul Viorica Dăncilă, noul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele academiei Române, Ioan Aurel Pop, Custodele Coroanei Margareta, membrii CCR, președinta Înaltei Curți, Cristina Tarcea, precum și membri ai guvernului Dăncilă și parlamentari.

Catedrala Mântuirii Neamului, încă nefinalizată, a fost sfințită anul trecut, de Centenar. Complexul a costat până acum peste 100 de milioane de euro, cea mai mare parte a banilor fiind din bugetul de stat al României și din bugetele locale, ceea ce a provocat multe controverse.

La București a fost sfințită Catedrala Mântuirii Neamului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00

16:52 31.5.2019

Papa Francisc a plecat spre Catedrala Mântuirii Neamului unde va rosti rugăciunea Tatăl Nostru.

Încă de la prânz, oamenii s-au strâns în Piața Unirii, pe traseul pe care îl parcurge Papa în Capitală.

16:29 31.5.2019

Discursul Papei Francisc:

  • Să mergem împreună cu forța memoriei nu cu memoria nedreptăților, a judecăților și prejudecătilor care ne arunca într-un cerc vicios
  • Martirii din închisori de diferite confesiuni ar trebui să fie un exemplu pentru tinerii de astăzi care nu le-au cunoscut suferința. Bisericile noastre sunt unite și în suferință
  • Să nu zădărnicim sacrificiul martirilor
  • Acum 20 de ani întâlnirea predecesorilor noștri a fost un dar pascal, o renaștere a relațiilor între ortodoxie și catolicism, iar apelurile la unitate care fost rostite la București au deschis o nouă eră
  • Cum să nu ne amintim de strigătul spontan „Unitate, unitate”, care s-a auzit la București în zilele acelea (vizita Papei Ioan Paul al II-lea la București, 1999 - n.r.)
  • Cele două Biserici sunt legate de fraternitatea de sânge. Apostolii Petru și Andrei sunt, la rândul lor, cei care marchează legăturile care nu au încetat niciodată între catolici și ortodocși
  • Să nu cedăm culturii urii, materialistă și individualistă, care îi izolează pe cei săraci
  • Sărăcia afectează familia, celula de bază a societății
  • Comunitățile ortodoxă și catolică din Vestul Europei colaborează foarte bine

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG