Papa Francisc a plecat de la Câmpia Libertăţii. Suveranul Pontif va lua prânzul la Curia Arhiepiscopiei din Blaj. După-amiază, Papa Francisc merge în cartierul „Barbu Lăutaru”, în comunitatea romilor greco-catolici care trăiește acolo.
Papa Francisc este așteptat la mica biserică din cartierul de romi.
Papa Francisc se află în biserica catolică din cartierul comunității rome greco-catolice, „Barbu Lăutaru”.
Papa Francisc își cere scuze, în numele Bisericii Catolice, pentru discriminarea la care au fost supuși romii, de-a lungul timpului.
„Legătura dintre comunitatea romă şi Biserica Greco-Catolică este una veche. Unul dintre cei mai preocupaţi de acordarea asistenţei spirituale romilor din Blaj a fost Ioan Suciu, unul din cei şapte episcopi martiri beatificaţi duminică de către Papa Francisc. Născut la Blaj, Ioan Suciu a copilărit cu mulţi romi, iar după încheierea studiilor şi-a dedicat o parte din activitate pentru sprijinirea acestei comunităţi. Cel cunoscut ca 'Episcopul tinerilor' a desfăşurat acţiuni de catehizare cu tinerii romi. A organizat inclusiv excursii pentru aceştia sau juca meciuri de fotbal cu ei”, a precizat Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia şi Făgăraş, Claudiu Pop, conform Agerpres.
Papa Francisc a plecat din comunitatea romilor greco-catolici din Blaj. Biserica de aici a fost construită în doar trei luni, fiind finalizată nu cu mult timp înainte de vizita Papei.
Preotul rom Ioan Hoca a citit o „mărturisire” în fața Papei Francisc, în care i-a mulțumit că a venit în „periferia periferiilor” și i-a amintit că unul dintre episcopii beatificați astăzi, pe Câmpia Libertății, juca fotbal cu copiii romi, chiar pe străzile din cartierul „Barbu Lăutaru”.
Mesajul Papei Francisc, în fața romilor din Blaj:
„Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră", a afirmat Sfântul Părinte.
„Prin indiferenţă alimentăm prejudecăţi şi instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc cu atitudini care seamănă ură şi creează distanţe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte. Nu suntem creştini pe deplin şi nici măcar umani dacă nu ştim să vedem persoana înainte de acţiunile sale, înainte de judecăţile şi prejudecăţile noastre. În istoria omenirii, există mereu atât Abel, cât şi Cain. Există mâna întinsă şi mâna care loveşte", a spus Papa Francisc.
Papa Francisc se îndreaptă spre Sibiu, de unde va decola către Vatican. Suveranul Pontif și-a încheiat vizita de trei zile în România, cu un mesaj spus în mica biserică din cartierul romilor, din Blaj:
„Am venit în această ţară frumoasă şi primitoare ca pelerin şi frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogăţit, luând cu mine locuri şi momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele şi vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulţumesc şi vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugaţi pentru mine!”.
Facebook Forum