Linkuri accesibilitate

3 minute | De ce vizitează Papa Francisc Ungaria. Deportarea copiilor ucrainieni este genocid. Legile Educației la mezat


Ministrul Educației, Ligia Deca, întâmpină dificultăți în a-și asigura voturile necesare pachetului de legi ale reformei în Educație. Miza e uriașă. În primul rând pentru societate, dar și pentru președintele Iohannis al cărui singur proiect vizibil este „România Educată”.
Ministrul Educației, Ligia Deca, întâmpină dificultăți în a-și asigura voturile necesare pachetului de legi ale reformei în Educație. Miza e uriașă. În primul rând pentru societate, dar și pentru președintele Iohannis al cărui singur proiect vizibil este „România Educată”.

În așteptarea contraofensivei ucrainiene, forțele ruse bombardează mai multe orașe ucrainiene. Papa Francisc vizitează Ungaria: poziția Budapestei față de Kiev e inevitabilă la întâlnirea cu premierul Viktor Orban. Legile Educației au devenit subiect de troc politic; PSD câștigă puncte.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Consiliul Europei a adoptat o rezoluție care admite că trasferul forțat de civili și deportarea copiilor ucrainieni în Rusia de către forțele de ocupație este „genocid”. O victorie pentru Kiev, care susține acest punct cu vaste implicații, încă din primăvara/vara lui 2022. Ea vine însă pe fondul unui asalt reînnoit al Rusiei.

Iată știrile:

  • Atac masiv cu rachete al forțelor rusești asupra mai multor orașe ucrainiene, inclusiv Kiev, anunță Europa Liberă. S-au înregistrat cel puțin șase victime, inclusiv o fetiță de trei ani.
  • Papa Francisc vizitează Ungaria. Viktor Orban nu sprijină Ucraina și menține legăturile cu Vladimir Putin, în timp ce Vaticanul susține suveranitatea Ucrainei în granițele apărate de Kiev.
  • Prevederile Legilor Educației au devenit subiect de troc politic. Ministrul PNL, Ligia Deca, trebuie să le asigure voturile în Parlament, PSD înregistrează puncte.

Decizie cheie a Consiliului Europei în cazul deportărilor în Rusia

Europa Liberă și nu numai transmit că bombardamentele rusești asupra mai multor orașe ucrainieni, inclusiv Kiev, au făcut victime. Șase la ora scrierii acestui text.

Impactul ar putea fi însă mult mai mare, inclusiv strategic, de vreme ce Ucraina se pregătește intens, cu sprijin occidental, pentru contraofensiva de primăvară. O operațiune menită să elibereze întregul teritoriu al țării. După cum punctează NYT, se anunță luni de zile de lupte grele.

Între timp, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat ieri o rezoluție care spune că transferul forțat al civililor ucrainieni dincolo de granițele recunoscute internațional, în Rusia, și deportarea copiilor ucrainieni din estul Ucrainei, este „genocid”.

Adoptată cu o vastă majoritate, rezoluția reprezintă un punct extrem de importat pe lista capetelor de acuzare contra Moscovei și a lui Vladimir Putin personal.

Justificarea rusească a invaziei vine din faptul că regimul de la Kremlin nu recunoaște suveranitatea Ucrainei, iar genocid înseamnă uciderea deliberată a unor comunități în scopul purificării etnice (sau religioase). Pe de altă parte, Consiliul Europei este singura instituție politică multinațională de pe continent la care Rusia este parte.

Pe de altă parte, o altă evoluție semnificativă a săptămânii ține de convorbirea telefonică de acum două zile dintre președintele Zelenski și liderul comunist chinezi, Xi Jinping. Chiar dacă mesajul nu favorizează Kremlinul,Europa Liberă remarcă faptul că prezența diplomatică a Chinei în Europa tocmai a apăsat pe accelerație.

Papa Francis se întâlnește cu Viktor Orban

Când secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a declarat că Ucraina aparține în mod firesc spațiului NATO, replica publică a lui Viktor Orban a fost: „Ce?!”.

Acest „Ce?!” rezumă în două litere și două semne de punctuație, toate tipurile de frâne pe care Budapesta le-a pus apărării și/sau sprijinirii Ucrainei de la începutul războiului, la 24 februarie 2022, încoace. În plus, Viktor Orban menține legături strânse cu Vladimir Putin și pledează pentru negocieri de pace imediate.

Or, acestea ar însemna cedări teritoriale din partea Ucrainei, pe liniile controlate militar acum de cele două părți, atrage atenția corespondentul BBC, Nick Thorpe. Or, Papa Francisc și Vaticanul susțin linia occidentale a unei suveranități și integrități teritoriale depline a Ucrainei, adică a hărții de dinainte de 2014, deci inclusiv Crimeea.

Ministrul Educației, Ligia Deca, negociază politic legile reformei

Europa Liberă atrage atenția că aspecte cheie, structurale, ale schimbărilor preconizate de noile legi ale educației au devenit subiect, nu numai al negocierilor politice, dar chiar al politizării.

Mai multe în articolul „Troc politic la dezbaterea Legilor Educației. PSD și PNL au bătut palma: examen de admitere în liceu contra mandatelor rectorilor”, semnat de Andreea Pora.

Nu este, desigur, singura situație în care PSD și liderul său, Marcel Ciolacu, își impune masiv punctul de vedere. Cum nici măcar inflația de două cifre - cea care joacă tehnic în favoarea Trezoreriei - nu mai este suficientă pentru acoperirea găurilor negre din buget, măsurile de austeritate par din ce în ce mai necesare.

Așa, PSD vrea suprataxare. Adică atac asupra mediului privat. Rămâne de văzut dacă va câștiga și care va fi prețul.

Alte subiecte:

  • Liderul turc Receip Tayip Erdogan este bolnav, acuzând probleme ale sistemului digestiv. Și-a anulat multe din întrunirile electorale înaintea unor alegeri cheie.
  • Politico vă atrage atenția, în amuzanta sa sinteză a săptămânii, că Viktor Orban sugerează că ar putea folosi biciul la propriu, în relațiile alte state. Mă îndoiesc că Papa Francis e de acord cu acestă manieră de a vedea... politica.
  • Cum am putea gândi mai înțelept sau dilema lui Solomon, cel care avea sfaturi imbatabile pentru toți, mai puțin pentru el însuși, e tema unei analize BBC, cu elemente de psihologie și neuroștiință.

Toate cele bune, week-end liniștit,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG