Linkuri accesibilitate

Parlamentul rus pregătește o lege de confiscare a bunurilor celor care critică războiul din Ucraina


Parlamentarii ruși vor începe să analizeze proiectul de lege care prevede confiscare bunurilor persoanelor critice la adresa războiului din Ucraina.
Parlamentarii ruși vor începe să analizeze proiectul de lege care prevede confiscare bunurilor persoanelor critice la adresa războiului din Ucraina.

Parlamentul rus a început luni să examineze un proiect de lege care ar da statului puterea de a confisca proprietățile persoanelor condamnate pentru defăimarea forțelor armate sau pentru că au cerut public acțiuni care ar submina securitatea statului.

Măsura a atras comparații cu vânătoarea de vrăjitoare din anii 1930 sub dictatorul sovietic Iosif Stalin cu retorica lor „dușman al statului” și ar putea afecta mii de ruși care s-au pronunțat împotriva invaziei Moscovei în Ucraina, transmite Reuters.

Criticarea a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina a fost efectiv o infracțiune în Rusia din ziua în care a început în urmă cu aproape doi ani, dar noul proiect de lege urmărește să facă sancțiunile pentru aceasta și mai dure.

Aceasta ar permite statului, de exemplu, să confiște proprietățile rușilor care au părăsit țara și au criticat războiul, dar care continuă să se bazeze pe veniturile din închirierea caselor sau apartamentelor lor din Rusia.

Președintele camerei inferioare a parlamentului Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a spus că noua lege va permite autorităților să confiște bani, obiecte de valoare sau alte bunuri.

„Toți cei care încearcă să distrugă Rusia, o trădează, trebuie să fie pedepsiți în consecință și să plătească daunele țării sub forma proprietății lor”.

Proiectul de lege va permite, de asemenea, privarea condamnaților de titluri onorifice.

Astfel, potrivit Serviciului Rus RFE/RL, vor fi incriminate o serie întreagă de acțiuni:

  • diseminarea cu bună știință de informații false despre armata rusă,
  • discreditarea armatei ruse,
  • apeluri publice la extremism,
  • apeluri publice pentru încălcarea integrității teritoriale a Rusiei,
  • apeluri publice împotriva securității statului,
  • apeluri pentru impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei și a cetățenilor săi,
  • asistență în punerea în aplicare a deciziilor organizațiilor internaționale la care Rusia nu participă și reabilitarea nazismului.

Sancțiunile împotriva vocilor critice la adresa războiului din Ucraina s-au înăsprit constant de la invazia de la începutul anului 2022.

Astfel au apărut extinderi semnificative ale legii agenților străini, care prevede că orice persoană care primește sprijin financiar sau de orice alt fel din străinătate poate fi desemnată agent străin.

Așa-numiții agenții străini sunt obligați prin lege să se înregistreze, să raporteze în mod regulat veniturile și cheltuielile lor și să fie supuși unor controale financiare.

Instanțele rusești consideră falsă orice informație despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei care contrazice poziția oficială a Kremlinului.

Cel puțin jumătate din verdictele în cazurile de falsuri despre armată au fost emise de instanțe din cauza declarațiilor despre uciderea civililor în Ucraina de către armata rusă, notează Serviciul Rus RFE/RL.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG