Patriarhia Română le-a cerut joi autorităților, într-un comunicat remis Europei libere, „revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult”, cu respectarea regulilor de distanțare fizică și de igienizare a spațiilor liturgice stabilite de autoritățile competente.
BOR consideră că revenirea la ritmul firesc al slujbelor este „deplin justificată și adecvată actualei realități sociale românești” și spune că a făcut „firești și consistente demersuri către autorități, însoțite de speranța intensă a unui răspuns realist și înțelept.”
Patrarhia spune că „revenirea la ritmurile adânci ale organismului comunitar este esențială în păstrarea echilibrului moral și spiritual al acestuia” și că „istoria universală a umanității relevă indubitabil că, indiferent de gradul de secularizare, resorturile cele mai profunde ale vieții personale și sociale rămân cele de natură religioasă și că gradul de claritate morală din interiorul unei societăți este conferit de viața spirituală a acesteia”,
România, se mai spune în solicitarea Patriarhiei către autorități, „este o țară eminamente creștină, o largă majoritate a societății sale (civile) fiind implicată în viața reală a Bisericii Ortodoxe Române. Aceasta a arătat cu prisosință, în cel mai practic și evident mod, că este implicată real în apărarea și promovarea sănătății publice, atitudinea sa, ca și a celorlalte culte religioase din România, fiind una exemplară pe tot parcursul perioadelor de stare de urgență și de alertă impuse de pandemie.”
„Oamenii cei mai implicați în situația de criză prin care a trecut recent și încă trece România au fost cei care și-au dovedit prin fapte concrete ale credinței solidaritatea cu cei afectați de pandemie, cu instituțiile medicale și cu autoritățile înseși. Acești oameni care dau suflu moral societății românești, care promovează prin viața lor valorile fertile social ale credinței creștine și care au contribuit major prin atitudinea lor civică la diminuarea rapidă a efectelor pandemiei, doresc în mod justificat participarea la slujbele Bisericii în biserică”, se mai spune în comunicatul Patriarhiei.
Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății au stabilit, printr-un ordin comun, câte persoane au voie în biserică în perioada stării de alertă, ce suprafață trebuie să ocupe fiecare credincios și care este distanța socială dintre aceștia în biserică.
De asemenea, s-a mai stabilit ce se întâmplă cu obiectele de cult cu care iau contact enoriașii și care va fi regimul slujbelor ținute afară.
- Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane.
- Nu se va permite accesul credincioșilor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
- La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat, persoanele sunt obligate să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.
- Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.
- Activitățile religioase în interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane.
- În interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.
- Slujbele care se vor oficia de către personalul de cult, în aer liber, se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane.
- Slujbele religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice.
-
În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare.
- Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune)
Inițial, autoritățile au propus folosirea, în timpul împărtășaniei, a unor pahare și lingurițe de unică folosințe, respinse însă de Biserică.
Patriarhul Daniel a fost cel care a venit cu o soluție de compromis, pentru a calma spiritele în interiorul Bisericii și al Sfântului Sinod, propunând suspendarea împărtășaniei, cu posibilitatea realizării ei individuale, până la consultarea celorlalte biserici ortodoxe.
Episcopul Teodosie al Tomisului, abia achitat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, a fost cel care a ignorat atât recomandarea autorităților cât și pe cea a BOR, împărtășind cu lingurița unică mai mulți copii aduși la biserică de părinții lor.
La doar o zi după ce Parchetul Tribunalului Constanța a clasat plângerea împotriva sa și a altor doi preoți, pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, în baza unei lacune a legii care stabilește că infracțiunea nu există dacă procurorii nu dovedesc că boala a fost transmisă mai departe de cel acuzat, Teodosie a anunțat că-i cheamă pe credincioși să ia lumina învierii, ca în noaptea de Paște, ocazie cu care îi va împărtăși pe credincioșii care au suferit de lipsa unei apropieri de cler în perioada stării de urgență.
El s-a prevalat de decizia parchetului local pentru a decreta că „lingurița de împărtășanie nu e penală” și a anunțat că „în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști”. De asemenea, a mai anunțat arhiepiscopia condusă de Teodosie, în urma unui post de trei zile, credincioșii se pot împărtăși la liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai, a mai anunțat Arhiepiscopia Tomisului.
Patriarhia a reacționat și i-a amintit lui Teodosie că, în ciuda tuturor restricțiilor, „slujba Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română”.