Linkuri accesibilitate

Imagine cu blocurile distruse în Irpin, lângă Kiev. Fotografie realizată cu drona pe 29 aprilie 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko
Imagine cu blocurile distruse în Irpin, lângă Kiev. Fotografie realizată cu drona pe 29 aprilie 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Războiul lui Putin în Ucraina | Zelenski: Vor să transforme Donbas în ruină, ca la Mariupol. Explozii puternice la Harkov și Odesa

Rusia a folosit pentru prima dată submarinele din Marea Neagră pentru a ataca ținte din Ucraina. Ofensiva din est este în întârziere față de calendarul dorit de Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, l-a acuzat, vineri, pe Vladimir Putin de cruzime și a vorbit despre atrocitățile comise de Rusia în Ucraina.

Rusia a atacat Donețk cu rachete, mortiere și au bombardat zona pentru a împiedica trupele ucrainene să se regrupeze, susține Kievul.

Rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de un submarin rusesc din Marea Neagră pentru a lovi ținte militare din Ucraina. Este pentru prima dată când este folosită flota de submarine pentru atac.

O jurnalistă Europa Liberă din Ucraina a murit, vineri, din cauza bombardamentului asupra unui bloc de locuințe din Kiev. Corpul a fost găsit în vineri dimineața, printre ruinele clădirii, care a fost lovită de o rachetă rusească. Vira Hirich, născută în 1967, a început să lucreze pentru RFE/RL în februarie 2018. Anterior, ea lucrat la principalele canale de televiziune ucrainene.

Rusia a bombardat mai multe orașe din Ucraina, dar ofensiva sa în est nu se avansează conform planului și este în întârziere, remarcă SUA.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susține că NATO împiedică negocierile de pace prin ajutorul militar oferit Ucrainei.

SUA nu cred că Rusia va folosi armele nucleare, în pofida recentei escaladări a situației, a spus un oficial al Pentagonului sub protecția anonimatului.

Polonia ajută Ucraina și îi oferă peste 200 de tancuri T-200, de producție sovietică, pentru a se apăra.

Toate informațiile utile despre ce s-a întâmplat vineri puteți citi în liveblogul Europa Liberă din 29 aprilie.

22:28 30.4.2022

20 de civili au scăpat din Mariupol

Soțiile celor din Batalionul Azov cer un coridor umanitar și pentru soldații ucraineni. Roma, 30 aprilie 2022
Soțiile celor din Batalionul Azov cer un coridor umanitar și pentru soldații ucraineni. Roma, 30 aprilie 2022

Douăzeci de civili, femei și copii, au fost evacuați din oțelăria Azovstal, ultima fortăreață din Mariupol, oraș în sud-estul Ucrainei, care nu a fost cucerită de forțele rusești.

Soțiile soldaților din Azovstal au cerut ca și militarii să fie evacuați.

„Și vieților soldaților contează. Nu putem să vorbim doar despre civili", a spus, Yuliia Fedesiuk, de 29 de ani, soția lui Arseni Fedusiuk, un membru al Batalionului Azov care apără Mariupol. „Sper să poată fi salvați și soldații, nu doar morții, răniții, ci toți”.

Ea și Katerina Prokopenko, al cărui soț este comandantul Batalionului Azov, au făcut un apelul, vineri, la Roma, pentru formarea unui coridor umanitar pentru evacuarea tuturor luptătorilor din oțelăria Azovstal, din Mariupol.

Se estimează că aproximativ 2.000 de membri ai forțelor ucrainene și 1.000 de civili se află în fosta oțelărie. Condițiile de acolo au devenit însă îngrozitoare, hrana, apa și medicamentele s-au epuizat după bombardamentele rușilor.

20:51 30.4.2022

O fabrică din Harkov a fost distrusă de rachetele lansate de armată rusă, 30 aprilie 2022
O fabrică din Harkov a fost distrusă de rachetele lansate de armată rusă, 30 aprilie 2022

Șapte soldați ucraineni și șapte civili au fost eliberați, sâmbătă, într-un schimb de prizonieri cu Rusia, a anunțat vicepremierul Ucrainei. Printre ei se află și o femeie soldat care este însărcinată în luna a cincea.

Schimbul nu a fost confirmat de Rusia, iar numărul prizonierilor ruși eliberați nu a fost anunțat.

Ucrainenii susțin că Rusia are mai mulți prizonieri de-a lungul frontierei pe care îi folosește ca ostatici. Potrivit datelor furnizate de partea ucraineană, există aproximativ 1.000 de astfel de ostatici, iar jumătate sunt femei.

Armata rusă a atacat în cursul zilei de sâmbătă orașul Odesa, iar o rachetă a distrus pista de decolare a aeroportului. Nu au fost înregistrate victime, dar atacul face parte din strategia Rusiei de a distruge infrastructura.

Tot în cursul zilei de sâmbătă a fost atacat și orașul Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, iar o fabrică a fost distrusă de bombardament.

Analiștii remarcă că Rusia se pregătește să atace puternic estul Ucrainei, Donbas fiind ținta, mai ales că se apropie ziua de 9 Mai, iar forțele rusești trebuie să raporteze un victorie importantă.

Ministrul britanic al Apărării a declarat că Rusia este nevoită să-și regrupeze și reorganizeze forțele în nord-estul Ucrainei după ce ofensiva nu respectă calendarul dorit de Moscova. Informațiile din teren arată că trupele rusești nu au un moral ridicat.

18:03 30.4.2022

Noi dovezi ale crimelor de la Bucea

Corpurile persoanelor ucise și îngropate în gropi comune sunt dezgropate la Bucea, lângă Kiev. Imagine din 13 aprilie 2022. (AP Photo/Rodrigo Abd, File)
Corpurile persoanelor ucise și îngropate în gropi comune sunt dezgropate la Bucea, lângă Kiev. Imagine din 13 aprilie 2022. (AP Photo/Rodrigo Abd, File)

Trupurile a trei bărbați care prezentau semne evidente de tortură și care au fost împușcați de la mică distanță au fost descoperite, sâmbătă, într-o nouă groapă comună de lângă Bucea. Victimele aveau ochii acoperiți, mâinile legate și un găluș în gură, informează AFP citând poliția din Kiev. În Bucea au fost descoperite peste 700 de victime ale rușilor, după ce orașul a fost eliberat.

Fiecare victimă avea un glonț în tâmplă, iar semnele de pe corp arătau că au fost torturate mai mult timp, susține sursa citată.

Rușii nu au recunoscut niciodată atrocitățile și crimele din Bucea și au susținut mereu că reprezintă o înscenare din partea Ucrainei.

În localitatea Bucea, aflată în nord-vestul Kievului, armata rusă este acuzată a ucis peste 900 de civili. Unii dintre civilii morți prezintă semne de gloanțe la ceafă, semn că soldații ruși i-au executat sumar și fără pic de milă, ca mai apoi să se descotorosească de trupurile lor în gropi comune.

Procurorul general al Ucrainei a numit 10 soldați ruși care ar fi implicați în încălcări ale drepturilor omului în timpul ocupației de o lună a suburbiei Bucea de lângă Kiev.

Irina Venediktova a declarat pentru televiziunea germană că anchetatorii ucraineni au identificat „peste 8.000 de cazuri” de presupuse crime de război de la invazia Rusiei, care au inclus acuzații de „ucidere a civililor, bombardarea infrastructurii civile, tortură” și „crime sexuale”.

Mai mulți anchetatori din Uniunea Europeană strâng probe după masacrul de la Bucea.

16:27 30.4.2022

Ce lasă în urmă bombele Rusiei

Forțele ucrainene inspectează ruinele unei foste clădiri rezidențiale din regiunea Donețk, oraș Dobropillia, 30 aprilie, 2022. REUTERS/Jorge Silva
Forțele ucrainene inspectează ruinele unei foste clădiri rezidențiale din regiunea Donețk, oraș Dobropillia, 30 aprilie, 2022. REUTERS/Jorge Silva

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG